Rusia anunță exerciții militare cu arme nucleare tactice, susținând că acestea ar fi determinate de declarațiile „belicoase” ale lui Macron și Cameron / UE și SUA au catalogat drept „iresponsabilă” decizia Moscovei / Kremlinul amenință că va lovi ținte britanice atât în Ucraina, cât și dincolo de granițele acesteia


Rusia anunță exerciții militare cu arme nucleare tactice, susținând că acestea ar fi determinate de declarațiile „belicoase” ale lui Macron și Cameron / UE și SUA au catalogat drept „iresponsabilă” decizia Moscovei / Kremlinul amenință că va lovi ținte britanice atât în Ucraina, cât și dincolo de granițele acesteia

Președintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să desfășoare exerciții cu arme nucleare tactice, pregătiri la care ar urma să participe marina și trupele staționate în apropierea Ucrainei, a declarat Ministerul rus al Apărării, citat de Deutsche Welle într-o relatare mai amplă pe subiect.

Ministerul rus al Apărării a declarat că exercițiul a fost ordonat de președintele Vladimir Putin după o serie de amenințări „provocatoare” din partea unor oficiali occidentali și ar urma să testeze pregătirea forțelor nucleare non-strategice (sau tactice) pentru misiuni de luptă.

Exercițiul are ca scop asigurarea integrității teritoriale și suveranității Rusiei „ca răspuns la declarațiile provocatoare și amenințările unor oficiali occidentali la adresa Federației Ruse", a precizat ministerul.

Nu a fost raportată planificarea de teste nucleare propriu-zise.

„În timpul exercițiului, vor fi efectuate o serie de măsuri pentru a exersa aspectele legate de pregătirea și utilizarea armelor nucleare non-strategice", a mai afirmat ministerul rus, condus de un apropiat de cursă lungă al lui Vladimir Putin, Serghei Șoigu.

Formațiunile de rachete ale Districtului Militar Sudic, care se învecinează cu Ucraina, și ale Marinei Militare vor participa la exerciții, a mai afirmat sursa citată

Armele nucleare tactice, numite și arme nucleare non-strategice, sunt concepute pentru a fi folosite pe un câmp de luptă pentru a distruge ținte inamice fără a provoca distrugeri pe scară largă și precipitații radioactive. Rusia deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, mai arată Deutsche Welle:

SUA și UE au denunțat exercițiile nucleare rusești ca fiind „iresponsabile”

Atât Statele Unite, cât și Uniunea Europeană (UE) au afirmat că decizia Rusiei privind exerciții de pregătire nucleară tactică reprezintă un gest „iresponsabil", având în vedere actualele tensiuni sporite.

În cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a calificat anunțul oficial al Moscovei pe această temă drept o „provocare inacceptabilă” și o „continuare a comportamentului iresponsabil al Rusiei".

Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului afacerilor externe ale UE, Josep Borrell, a declarat că această mișcare este „încă o dovadă că Kremlinul este interesat doar de o escaladare suplimentară a situației care a fost cauzată de agresiunea sa ilegală împotriva Ucrainei".

El a declarat că UE a cerut Rusiei să „oprească escaladarea" și „retorica iresponsabilă".

La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Pat Ryder, a denunțat în termeni identici comportamentul Kremlinului, afirmând că acesta este „total nepotrivit" în situația actuală de securitate.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Ryder, a declarat că SUA nu au înregistrat nicio schimbare în statutul forțelor nucleare strategice ale Rusiei - focoase atomice montate pe rachete balistice pentru lovituri de la distanțe lungi asupra unor ținte străine.

Kremlinul a declarat că aceste exerciții nucleare tactice ale Rusiei, anunțate luni, vin ca răspuns la comentariile „fără precedent" ale Occidentului privind trimiterea de trupe în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a citat comentariile președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la posibila trimitere de soldați în Ucraina, precum și declarațiile unor parlamentari americani și britanici. 

„Este evident că este vorba despre declarații ale domnului Macron și declarații ale reprezentanților britanici", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de reporteri ce a determinat aceste exerciții.

„Aceasta este o rundă complet nouă de escaladare a tensiunilor. Este fără precedent și necesită măsuri speciale", a adăugat el. 

Serviciile militare și alte servicii speciale verifică rapoartele privind desfășurarea legiunii străine a Franței în Ucraina, a adăugat Peskov.

Săptămâna trecută, într-un interviu acordat revistei Economist, Macron a afirmat că exclude, în mod explicit, posibilitatea de a trimite trupe franceze în Ucraina în anumite circumstanțe.

PODUL a scris AICI despre cele două scenarii (sau linii roșii) în cazul cărora NATO ar putea interveni cu trupe în Ucraina.

Tot luni, Rusia l-a convocat pe ambasadorul britanic la Moscova, Nigel Casey, pentru a emite un protest oficial după ce ministrul de Externe din Marea Britanie, David Cameron, a declarat că Ucraina are dreptul de a folosi arme britanice pentru a lovi Rusia. PODUL a redat AICI declarația făcută de Cameron la Kiev, săptămâna trecută.

Ministerul rus de Externe a declarat că remarcile lui Cameron au fost o recunoaștere a faptului că Marea Britanie este acum o parte de facto a conflictului.

De asemenea, a avertizat că instalațiile militare britanice ar putea fi vizate atât în interiorul, cât și în afara Ucrainei, ca răspuns la atacurile asupra teritoriului rusesc.

„Casey a fost avertizat că vom răspunde la atacurile ucrainene asupra teritoriului rusesc cu arme britanice lovind orice facilități și echipamente militare britanice de pe teritoriul Ucrainei și din străinătate", a declarat Ministerul de Externe.

„Ambasadorul a fost chemat să reflecteze asupra consecințelor catastrofale inevitabile ale unor astfel de pași ostili din partea Londrei și să respingă imediat declarațiile belicoase și provocatoare ale șefului Ministerului de Externe în cel mai decisiv și lipsit de ambiguitate mod".

În timpul vizitei sale de joia trecută la Kiev, Cameron a declarat că Londra nu are nicio obiecție cu privire la utilizarea armelor sale în interiorul Rusiei.

CITEȘTE ȘI: Cele două situații în care NATO ar putea trimite trupe în Ucraina contra Rusiei. Alianța ar putea interveni inclusiv în cazul unui atac al Moscovei asupra R.Moldova

Ucraina are dreptul de a lovi teritoriul Rusiei cu armele furnizate de Marea Britanie, transmite fără echivoc ministrul britanic de Externe pe parcursul unei vizite efectuate la Kyiv. David Cameron anunță totodată un sprijin militar ce va fi acordat anual Ucrainei, "atât timp cât este nevoie", pentru a exista o "pace justă"

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.