Cele două situații în care NATO ar putea trimite trupe în Ucraina contra Rusiei. Alianța ar putea interveni inclusiv în cazul unui atac al Moscovei asupra R.Moldova


Cele două situații în care NATO ar putea trimite trupe în Ucraina contra Rusiei. Alianța ar putea interveni inclusiv în cazul unui atac al Moscovei asupra R.Moldova

Țările NATO au stabilit, într-o „variantă confidențială", două "linii roșii” a căror încălcare de către Rusia ar putea atrage o intervenție directă a Alianței Nord-Atlantice în războiul din Ucraina, scrie, invocând „surse”, cotidianul La Repubblica, citat de Deutsche Welle. 

Prima „linie roșie" se referă la eventualitatea străpungerii de către Rusia, a liniei de apărare a Ucrainei cu participarea unei țări terțe, mai exact a Belarusului, la război, mai arată La Repubblica. Forțele armate ale Ucrainei nu pot controla pe deplin granița ucraineano-belarusă, ceea ce ar putea crea condiții de pătrundere a forțelor armate rusești în coridorul dintre Ucraina și Belarus. 

„Atunci Minskul va fi implicat direct în disputa militară", iar „trupele și arsenalul său vor fi cruciale pentru Moscova", mai scrie La Repubblica, arătând că, în această circumstanță, NATO și-ar putea intensifica acțiunile în favoarea Ucrainei.

A doua „linie roșie", potrivit La Repubblica, ar fi o eventuală operațiune (de provocare) a Rusiei împotriva țărilor baltice, a Poloniei sau un „atac țintit asupra R.Moldova".

Potrivit publicației italiene, NATO a început să se pregătească pentru războiul cu Rusia cu forțele întregii alianțe. În acest sens, La Repubblica citează cel mai mare exercițiu al alianței din 1988 încoace, Steadfast Defender 2024. Programat să durere patru luni (între 22 ianuarie și 31 mai) și să se deruleze în tot spațiul transatlantic, Steadfast Defender simulează un conflict cu un „inamic aproape egal". Aproximativ 90.000 de trupe sunt implicate în aceste exerciții. Potrivit agenției de presă DPA, scenariul manevrelor Steadfast Defender se axează pe un atac rusesc pe teritoriul aliaților, situația care ar declanșa Articolul 5 din Tratatul de apărare colectivă al NATO.

În februarie, președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că forțele terestre occidentale ar putea fi implicate în Ucraina. Cu toate acestea, mulți membri ai alianței, inclusiv Germania, au respins imediat această situație. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus, de asemenea, posibilitatea de a trimite unități de luptă ale alianței în Ucraina. 

La începutul acestei luni însă, liderul francez a afirmat, din nou, că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.