„Dr. Bode” recurge la stratagema murdară a premierului-„doctor” Ciucă, încercând să blocheze în instanță un previzibil verdict de plagiat / Procesul intentat Comisiei de etică a UBB a fost deschis la „Tribunalul Sălaj, în fieful său” / Dezvăluirile-bombă ale jurnalistei Emilia Șercan: „Tupeul și nesimțirea lui dr. Bode sunt revoltătoare!”


„Dr. Bode” recurge la stratagema murdară a premierului-„doctor” Ciucă, încercând să blocheze în instanță un previzibil verdict de plagiat  / Procesul intentat Comisiei de etică a UBB a fost deschis la „Tribunalul Sălaj, în fieful său” / Dezvăluirile-bombă ale jurnalistei Emilia Șercan: „Tupeul și nesimțirea lui dr. Bode sunt revoltătoare!”

Jurnalista de investigații Emilia Șercan relatează că ministrul de Interne, liberalul Lucian Bode, rămas încă în funcție și în PNL, deși a ratat aderarea la Schengen iar asupra tezei sale de doctorat planează întemeiate suspiciuni de furt intelectual, a acționat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai, „într-o disperată încercare de a bloca un previzibil verdict de plagiat”. 

Este vorba despre aceeași comisie pe care Bode o lăudase anterior, pe la începutul lui noiembrie 2022, după ce aceasta stabilise că ministrul de Interne plagiase foarte, foarte puțin, mai exact 2,95%

„Procesul a fost deschis la Tribunalul Sălaj, în fieful său și al susținătorului său de la pădure, și vizează suspendarea hotărârii prin care Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat în urma dezvăluirii prin care am arătat că în teza lui dr. Bode există cel puțin 18,5% de conținut plagiat, la care se adaugă 6 grafice plagiate și alte 30 citate incorect”, scrie Emilia Șercan într-o postare pe Facebook.

Context. Emilia Șercan anunța, la sfârșitul lunii noiembrie, că a analizat lucrare de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, concluzia sa fiind că acesta a plagiat cel puțin 18,5%, și nu 2,95% cât stabilise anterior Comisia de etică a UBB. Mai mult, politicianul ar fi folosit, pentru a ascunde furtul din lucrare - intitulată  „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI” și coordonată de însuși rectorul Academiei SRI, profesorul universitar Adrian Ivan, – „o combinație de tehnici de camuflare” menită să fenteze filtrul softurilor prin care sunt verificate lucrările doctorale. Imediat după aceste dezvăluiri, UBB anunța, printr-un comunicat de presă, că reia analiza, după ce „a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”. PODUL a relatat AICI

Acum Emilia Șercan vine cu noi precizări după ce a aflat că ministrul de Interne a dat în judecată respectiva comisie a UBB:

„Dr. Bode a recurs la aceeași stratagemă juridică folosită și de șeful său de la partid și guvern, alt mare doctor, dr. Ciucă, care a blocat prin instanță înregistrarea sesizărilor de plagiat care i-au vizat propria teză. A recurs nu numai la aceeași stratagemă ca dr. Ciucă, ci și la aceeași casă de avocatură: Mușat și Asociații. 

Și uite așa, dr. Bode a trecut abrupt de la a „saluta” aproape exaltat, pe 1 noiembrie 2022, pe Facebook, decizia în care UBB anunța un neglijabil procent de 2,95% de conținut plagiat în teza sa, la o disperată acțiune în instanță pentru a bloca, in extremis, un verdict de plagiat. 

Tupeul și nesimțirea lui dr. Bode sunt revoltătoare. 

În loc să-și ceară scuze publice de la UBB, după ce a pus universitatea în centrul unui scandal care i-a zdruncinat serios credibilitatea și imaginea publică, dr. Bode o dă în judecată. 

Dr. Bode pune UBB în umilitoarea poziție de a explica în instanță dreptul ei legal de a se autosesiza în fața unui flagrant caz de impostură care, dacă nu va fi gestionat rapid și adecvat zilele acestea, îi va pulveriza credibilitatea și imaginea publică nu numai pe plan intern, ci și internațional. 

UBB are la dispoziție 7 zile pentru a pronunța o decizie înainte de primul termen al procesului. 

Și, da, UBB se află în fața unui nou test de integritate, care de data asta are legătură nu numai cu pronunțarea unei decizii, ci și cu rapiditatea pronunțării ei. 

Miza imediată a lui dr. Bode e mai mare decât orice grijă ar putea avea el pentru integritatea UBB: rămânerea sa în guvern. 

Mai poate un ministru care primește verdict de plagiat de la universitatea care i-a acordat titlul de doctor să rămână în guvern? (...)

Și un mic mesaj pentru înflăcărații avocați de ocazie ai lui dr. Bode: nu-i așa că atunci când nu ești plagiator și ai muncit la o teză originală, de o certă valoare științifică, e normal să dai în judecată universitatea care te-a făcut doctor cu scopul de bloca analizarea tezei tale și emiterea unui verdict? Așadar, mai răsfirați apărătorilor, mai răsfirați!”.

Emilia Șercan mai arată, pe pagina sa de Facebook, că toate informațiile pe care le deține în acest caz, care ar fi trebuit să ducă indubitabil la retragerea lui Bode din funcțiile publice pe care le deține, sunt puse cap la cap într-un articol exclusiv publicat pe siteul Pressone.ro. Articolul poate fi citit AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.