Emilia Șercan îl spulberă pe Lucian Bode: „Dr. Bode a plagiat! Nu doar 2,95%, cât a stabilit Comisia de etică a UBB, ci cel puțin 18,5%” / Jurnalista dezvăluie care sunt cele patru tehnici de mascare a imposturii academice folosite de ministrul liberal în teza sa. Politicianul a plagiat până și ilustrațiile!


Emilia Șercan îl spulberă pe Lucian Bode: „Dr. Bode a plagiat! Nu doar 2,95%, cât a stabilit Comisia de etică a UBB, ci cel puțin 18,5%” / Jurnalista dezvăluie care sunt cele patru tehnici de mascare a imposturii academice folosite de ministrul liberal în teza sa. Politicianul a plagiat până și ilustrațiile!

Jurnalista de investigații Emilia Șercan anunță că a analizat lucrare de doctorat a ministrului de Interne, controversatul Lucian Bode, concluzia fiind că acesta a plagiat cel puțin 18,5%, și nu 2,95% cât stabilise recent Comisia de etică a Universității clujene „Babeș-Bolyai”. Mai mult, politicianul ar fi folosit, pentru a ascunde furtul din lucrare - intitulată  „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI” și coordonată de însuși rectorul Academiei SRI, profesorul universitar Adrian Ivan, – „o combinație de tehnici de camuflare” menită să fenteze filtrul softurilor prin care sunt verificate lucrările doctorale.

Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul UBB, Daniel David, la scurt timp după ce Emilia Șercan a făcut publice rezultatele investigațiilor sale. 

Emilia Șercan, într-o postare pe Facebook:

„Am promis că analizez teza de doctorat a lui dr. Lucian Bode, am analizat-o. Și ce să vezi: dr. Bode a plagiat. Și nu doar 2,95%, cât a stabilit Comisia de etică a UBB, ci cel puțin 18,5%. 

Ideile analizei mele, pe scurt: 

• Ministrul de Interne, care și-a susținut teza în 2018 - la doi ani după ce verificarea lucrărilor doctorale cu softul a devenit obligatorie prin lege - a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze acest nou filtru de prevenție a fraudei;

• Probele prezentate în această investigație demonstrează că Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale; în plus, am identificat 6 ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate;

• Lucian Bode a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie; în câteva situații a plagiat până și notele de subsol incluse în unele dintre articolele neatribuite și plagiate prin traducere;

• Bode a obținut calificativul “Foarte bine” pentru o teză în care partea de cercetare proprie, elementul distinctiv și obligatoriu pentru orice demers doctoral, se rezumă la trei paragrafe, în care este prezentată o pretinsă “simulare” a prețurilor la motorină, gaze și electricitate în județul Cluj făcută în luna august 2018;

• Deși au existat serioase semnale de alarmă cu privire la teza lui Lucian Bode încă din august 2018, când lucrarea a fost analizată cu softul, îndrumătorul său de doctorat, prof. univ. Adrian Ivan - rector-comandant al Academiei SRI - a dat undă verde pentru susținerea publică;

• Pusă să dea un verdict în cazul tezei lui Lucian Bode - unul dintre miniștrii cheie ai actualului Guvern și nr. 2 în PNL - Comisia de etică a UBB stabilit că doar 2,95% din lucrare este plagiată, conținut pe care l-a justificat prin “necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin “erori de citare”. 

Acum să vedem dacă dr. Bode va saluta și analiza mea cu același entuziasm și cu aceeași rapiditate cu care a salutat acum trei săptămâni analiza UBB”.

Jurnalista a publicat rezultatele investigațiilor sale pe siteul Pressone unde arată că „la începutul lui octombrie 2022, după ce Lucian Bode a afirmat că va da în judecată orice persoană care va mai spune că teza sa este secretizată, am explicat public că teoretic teza nu era secretă, însă accesul la ea era limitat și că teza publicată sub formă de carte nu era disponibilă la nicio bibliotecă din țară. 

USR a anunțat imediat că va transcrie teza lui Lucian Bode la Biblioteca Națională, iar ulterior a depus la UBB o sesizare de plagiat. 

După ce la Comisia de etică a UBB a prezentat la începutul lunii noiembrie hotărârea care a concluzionat, cu o inexplicabilă indulgență științifică, faptul că teza ministrului de Interne Lucian Bode are doar 2,95% conținut plagiat, UBB a transmis public că e gata să analizeze din nou lucrarea, dacă apar probe noi. Iată probele noi”

Emilia Șercan dezvăluie în textul din Pressone că Bode (sau autorii lucrării acestuia – jurnalista a detaliat într-un interviu pentru Europa Liberă cine sunt cei care trudesc, de fapt, pentru politicieni, detalii AICI) a folosit patru tehnici de mascare a imposturii academice.

„Spre deosebire de numeroși politicieni care și-au obținut titlurile prin copy-paste masiv, Lucian Bode urcă plagiatul doctoral pe nivelul următor. 

Ministrul de Interne folosește, în lucrarea sa, o combinație de tehnici – printre care se numără plagiatul prin traducere – menită să  fenteze verificarea cu softul, introdusă în 2016 ca instrument obligatoriu de verificare a tezelor înainte de susținere. (...)

Ghilimelele reprezintă gardul prin care se delimitează o proprietate de o altă proprietate”, a explicat avocatul Gabriel Turcu, specializat în proprietate intelectuală, la un modul de formare în integritate academică ce a avut loc luni, 21 noiembrie, la Universitatea din București. 

În absența ghilimelelor, cititorul nu poate ști unde anume începe sau se termină un text care aparține altor autori, la fel cum în lipsa „gardului” – a unei delimitări explicite – nu ai cum ști unde începe și unde se termină proprietatea unei persoane. 

În teza ministrului de Interne Lucian Bode am identificat patru mari tipuri de plagiat: 

- plagiat prin traducere;

- plagiat de tip „sacrificarea pionului” (pawn-sacrifice plagiarism în limba engleză);

- plagiat prin parafrazare; 

- plagiat de tip copy-paste”. Detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.