Cine ar putea să-l înlocuiască pe Joe Biden dacă partidul său decide să-l retragă din cursa pentru Casa Albă. Există cel puțin șase variante de candidați pe care democrații ar putea miza


Cine ar putea să-l înlocuiască pe Joe Biden dacă partidul său decide să-l retragă din cursa pentru Casa Albă. Există cel puțin șase variante de candidați pe care democrații ar putea miza

Joe Biden a câștigat alegerile primare democrate de la începutul acestui an, dar nu va deveni oficial candidatul partidului la președinție până când nu va fi aprobat în cadrul Convenției naționale democrate de la Chicago, care va avea loc între 19-22 august 2024, scrie The Guardian.

Despre retragerea sau înlocuirea lui Biden se speculează în contextul prestației dezastruoase a președintelui american în prima dezbatere electorală cu Donald Trump. PODUL a relatat pe larg AICI.

Nu există niciun mecanism oficial de înlocuire a unui prezumtiv candidat nominalizat, iar o astfel de mișcare ar fi o premieră pentru un partid politic din SUA în epoca modernă.

De fapt, singura opțiune rezonabilă ar fi ca el să fie de acord să se retragă și să permită delegaților pe care i-a câștigat în alegerile primare – ți care votează pentru desemnarea unui candidat la convenția de la Chicago - să se orienteze către altcineva.

Nu există nicio obligație legală ca delegații să voteze pentru persoana care a câștigat în alegerile primare, dar li se cere să voteze într-un mod care să reflecte, „în deplină conștiință, sentimentele celor care i-au ales".

În cazul în care Biden s-ar retrage, chiar el ar putea încerca să propună pe cineva - cel mai probabil pe vicepreședintele său, Kamala Harris - drept candidatul său preferat, ceea ce ar avea o anumită greutate în rândul delegaților, dar nu ar fi și obligatoriu ca aceștia să voteze sugestia candidatului retras. 

Cea mai drastică măsură pe care o poate lua Biden - demisia din funcția de președinte - ar face-o pe Harris președinte. Dar asta nu ar transforma-o automat în candidatul democrat pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Nu există o variantă clară, dar, potrivit The Guardian, următorii șase politicieni democrați ar putea fi potențiale variante de candidați:

Kamala Harris

Cea mai logică alegere ar fi vicepreședintele lui Biden. Ea a fost criticată pe scară largă pentru că nu și-a definit propriul rol în administrația Biden și are o rată de aprobare scăzută în sondaje, ceea ce sugerează că ar avea de luptat împotriva lui Donald Trump în lumina unei campanii electorale. Politiciana în vârstă de 59 de ani l-a susținut pe Biden după dezbaterea catastrofală cu Donald Trump și ar fi varianta cea mai puțin complicată pe care democrații ar avea-o la dispoziție. În plus, dacă Biden ar alege să demisioneze acum, Harris ar deveni automat președinte.

Gavin Newsom

Guvernatorul Californiei, în vârstă de 56 de ani, s-a aflat joi seară în sala de conferințe și, ulterior, la cald, a ales să respingă orice alternativă la Biden, afirmând că sunt „speculații fără sens". Anul trecut a avut o dezbatere în prime-time cu guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care ar putea fi o confruntare prezidențială a viitorului, și a ținut să-i sprijine pe democrați în alegerile din afara statului său, ceea ce a părut, uneori, ca o campanie din umbră pentru o viitoare aspirație la Casa Albă.

J B Pritzker

Guvernatorul de 59 de ani al statului Illinois ar fi una dintre cele mai bogate alegeri posibile. În plus, popularitatea sa a crescut în condițiile în care a declarat statul Illinois drept „stat sanctuar" pentru femeile care doresc să avorteze. De asemenea, a fost ferm în ceea ce privește controlul armelor și a legalizat marijuana în scopuri recreative.

Gretchen Whitmer

Guvernatoarea statului Michigan, în vârstă de 52 de ani, a fost pe lista scurtă pentru alegerea vicepreședintelui lui Biden în 2020, iar rezultatele bune obținute de Partidul Democrat la mijlocul alegerilor au fost atribuite în parte guvernării sale. Whitmer a fost în favoarea unor legi mai stricte privind armele, a abrogării interdicțiilor privind avortul și a susținerii învățământului preșcolar universal. 

Sherrod Brown

În vârstă de 71 de ani, Brown ar fi cel mai în vârstă dintre candidații supleanți, dar este totuși cu șapte ani mai tânăr decât Trump. A surprins prin refuzul de a accepta nominalizarea democrată pentru alegerile din 2020, la momentul respectiv afirmând că dorește să-și păstreze poziția de senator de Ohio în numele luptei pentru „oamenii muncii”. O voce puternică în ceea ce privește drepturile și protecția salariaților, el a vorbit, de asemenea, în apărarea vertilizării in vitro și a avortului. 

Dean Phillips

Candidat la alegerile primare democrate de la începutul acestui an, acesta a avut câțiva susținători, dar nu a reușit să atragă partidul în general, nereușind să câștige nicio competiție și, prin urmare, este puțin probabil să fie o opțiune în cazul retragerii lui Biden.

Alte comentarii privind felul în care s-a văzut dezbaterea Trump-Biden de joi seară de la CNN

BBC, într-o analiză: „undeva, la jumătatea dezbaterii, echipa de campanie a lui Biden a declarat reporterilor că președintele se lupta cu o răceală - o încercare de a explica vocea sa răgușită. S-ar putea să fie așa, dar a sunat mai degrabă ca o scuză pentru prestația slabă a acestuia.

Timp de 90 de minute, de cele mai multe ori, Joe Biden a fost în corzi. În special la începutul serii, unele dintre răspunsurile sale au fost absurde. După ce și-a pierdut șirul gândurilor, a încheiat un răspuns afirmând: „În sfârșit am învins Medicare" - o referire ciudată la programul guvernamental de asistență medicală pentru persoanele în vârstă.

Pe măsură ce dezbaterea avansa, ca un boxer aflat în corzi, Biden a început să lovească puternic în adversarul său într-o tentativă de a schimba ritmul. Câteva dintre aceste lovituri și-au atins ținta, provocând reacții furibunde din partea fostului președinte

Faptul că primele subiecte abordate de moderatorii CNN s-au referit la principalele probleme ale alegătorilor, economia și imigrația - în privința cărora sondajele arată că americanii au mai multă încredere în Donald Trump - nu a făcut decât să înrăutățească însă situația pentru actualul președinte.

„Chiar nu știu ce a spus la sfârșitul propoziției și cred că nici el habar nu are ", a glumit Trump după un alt răspuns al lui Biden. Această replică ar putut rezuma întreaga seară.”

CITEȘTE ȘI: Prima înfruntare Biden-Trump, un adevărat dezastru pentru tabăra democrată. Foștii strategi democrați ai lui Barack Obama l-au desființat pe actualul lider de la Casa Albă. Trump a părut mai tânăr cu 30 de ani decât Biden, răgușit, confuz și bâlbâit



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.