Viena își păstrează în continuare calitatea nedorită de „bază” financiară și logistică a Rusiei pentru operațiuni clandestine precum crima, sabotajul și recrutarea în toată Europa, potrivit relatării a 10 oficiali din Europa și Statele Unite, citați de publicația The Wall Street Journal.
Sursele de informații austriece afirmă că numărul diplomaților ruși care operează în Austria a crescut de la aproximativ 400 la peste 500 în ultimii doi ani, iar peste jumătate dintre aceștia sunt de facto agenți ai serviciilor ruse de informații.
Agențiile de informații sunt îngrijorate și de faptul că spionii ruși din Austria monitorizează logistica sprijinului militar occidental pentru Ucraina, având la dispoziție aproximativ 40 de proprietăți ale corpului diplomatic, care au o varietate de dispozitive avansate de observare instalate pe acoperișuri.
„Acum am devenit o răspundere pentru vecinii noștri, întrucât Rusia ne folosește ca bază operațională”, a avertizat un înalt oficial austriac din zona serviciilor de informații.
Potrivit serviciilor de informații austriece, operațiunile ruse sunt susținute cu un flux de sume enorme de valuta aduse în numerar, inițial în Austria, de unde sunt livrate în toată Europa de către „diplomații” ruși, deseori în bagajele personale pe care poliția nu le poate inspecta – detalii AICI.
Ministerul Afacerilor Interne din Austria afirmă însă că țara este una dintre cele mai sigure. Spune asta deși operațiunile ruse de pe teritoriul austriac sunt foarte periculoase, mergând până la crime precum cea a pilotului rus Maxim Kuzmin, care a furat un elicopter Mi-8 pentru Ucraina și apoi a fost ucis în Spania, într-o operațiune finanțată de personalul civil rus la Viena.
E adevărat că spionajul este legal în Austria, cu excepția cazului în care este îndreptat împotriva sa, a țării gazdă, dar nici în acest caz autoritățile austriece NU par să reacționeze tranșant. Astfel, Egisto Ott, un ofițer de informații austriac reținut în martie sub acuzația de spionaj pentru Rusia, a fost eliberat în această săptămână după șase luni de arest, chiar dacă acesta a participat la operațiuni de spionaj care au vulnerabilizat grav serviciile de informații austriece, producând cel mai mare scandal de spionaj din ultimii zeci de ani din Austria.