Ovidiu Raețchi dezvăluie pericolul reprezentat de politicienii corupți: Rusia culege roadele de pe urma lor! EXCLUSIV INTERVIU


Ovidiu Raețchi dezvăluie pericolul reprezentat de politicienii corupți: Rusia culege roadele de pe urma lor! EXCLUSIV INTERVIU

Perioada 2019-2020 este vitală pentru parcursul european și euroatlantic al României în condițiile în care vor avea loc 4 runde de alegeri, anul acesta desfășurându-se cele europarlamentare și cele prezidențiale. În contextul acestei perioade foarte tensionate în plan politic propaganda venită de la Kremlin s-a intensificat, iar publicațiile precum Sputnik au o pătrundere de luat în seamă pe internet și cu predilecție pe rețeaua socială Facebook în care își fac apariția adesea trolii putiniști care susțin exact forțele politice care crează un dezechilibru intern în România. 

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu președintele Comisiei de Apărare din cadrul PNL, deputatul Ovidiu Raețchi. Liberalul a precizat că Rusia, conștientă de decalajul în ceea ce privește dezvoltarea față de occident, face toate eforturile pentru a minimaliza influența puterilor vestice în plan global, inclusiv prin destabilizarea unor instituții precum UE sau NATO, iar pe cale de consecință orice mișcare politică care îndepărtează țara noastră de parcursul european și euroatlantic va fi susținută de Kremlin. 

Mai mult, întrebat dacă există riscul ca propaganda rusă să influențeze rezultatul alegerilor din țara noastră, Ovidiu Raețchi a transmis că Moscova nu trebuie să facă eforturi prea mari întrucât România este destabilizată din interior deja de politicienii care au probleme cu legea, care promovează euroscepticismul și care vor izolarea României pe plan internațional doar pentru a putea să scape de problemele penale prin măsuri precum amnistia și grațierea, iar astfel Rusia așteaptă să culeagă roadele de pe urma unor astfel de penali din politică care caută disperat propria salvare din a răspunde în fața instanțelor de judecată. 

Totodată, chestionat cum poate fi combătută propaganda de la Kremlin, deputatul PNL a evidențiat că acest fapt se poate concretiza cel mai bine prin rezolvarea problemelor interne pe care România le are. 

Reporter Podul.ro: Cât de activă este propaganda rusă în România și ce interese promovează?

Ovidiu Raețchi: Obiectivul strategic al propagandei ruse este să câștige timp. Strategii de la Kremlin știu bine, dincolo de imaginea pe care sunt obligați să o proiecteze, că Rusia este prea slabă economic și chiar militar pentru a se putea compara cu lumea occidentală. Din acest motiv, tința lor este să asigure câteva decenii de dezoltare tehnologică pentru armata rusă - timp în care Vestul trebuie ținut cât mai departe, iar influența acestuia la scara mondială, inclusiv capacitatea de a descuraja Rusia să acționeze în anumite domenii periculose, scăzută cât mai mult. În acest scop, tința Rusiei este să slăbească coeziunea instituțiilor colective occidentale, precum UE sau NATO. În România, propagandă rusă funcționează, la scară mică, în aceeași logică. Orice forță dispusă să complice relația României cu UE sau NATO va fi încurajată și promovată. Orice criză politică va fi acutizată. Orice nemulțumire va fi speculată.

Reporter Podul.ro: Există riscul ca propaganda de la Kremlin să își pună amprenta pe rezultatul alegerilor din România într-un mod vădit?

Ovidiu Raețchi: Din punctul meu de vedere, în această perioada din istoria României propagandă rusă nu are prea multe de făcut, trebuie să își ia popcorn și să privească războiul politic intern - și asta pentru că jocul sau este oricum făcut, din motive personale, de politicienii cu probleme în justiție. Interesul acestora, indiferent de interesul Rusiei, este oricum de a slăbi încrederea în statul de drept, de a ataca UE, de a izola România pe plan internațional, pentru a putea astfel să se salveze prin măsuri de tip amnistie și grațiere. Deci rușii nu trebuie decât să privească cum ne facem rău singuri. Nu cred că politicienii cu aceste probleme lucrează neapărat în coordonare cu Moscova - și-ar asumă niște riscuri prea mari, ar afecta deliberat siguranța națională. Dar, cum spuneam, ei fac oricum ceea ce fac pentru propria salvare, iar Rusia nu trebuie decât să culeagă fructul gata copt.

Reporter Podul.ro: Cum poate fi combătută propaganda rusească?

Ovidiu Raețchi: Cel mai bun mod pentru a face total irelevantă propaganda rusă este să rezolvăm marile probleme care țin societatea românească în tensiune acum, în special tema justiției care trebuie să depășească etapa războiului politic total și să se așeze într-o fază de normalitate. Restul vulnerabilităților cu care propaganda rusă lucrează - încurajarea curentelor reacționare, dacopatiile, legionarismele, homofobiile - au totuși un succes marginal în România, societatea are un mod de gândire surprinzător de modern și occidental după o lungă perioada de dictatură național-comunistă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.