VIDEO Invazia rusă. Daniel Uncu o pune la punct pe Maria Grapini: "O pace în genunchi nu se poate! Este ca și cum ai spune că Winston Churchill, în 1940, având în vedere formidabilul avans al Germaniei, trebuia să facă pace. Really?"


VIDEO Invazia rusă. Daniel Uncu o pune la punct pe Maria Grapini: "O pace în genunchi nu se poate! Este ca și cum ai spune că Winston Churchill, în 1940, având în vedere formidabilul avans al Germaniei, trebuia să facă pace. Really?"

Pe parcursul unei dezbateri găzduite în urmă cu câteva zile de TVR Info, intelectualul conservator Daniel Uncu a pus-o la punct pe europarlamentara pesedistă Maria Grapini în momentul în care aceasta a început să pledeze pentru capitularea Ucrainei în fața Rusiei sub pretextul unei așa-zise păci. "Oprim violul și discutăm după aceea despre pace. O pace în genunchi nu se poate!", a replicat Daniel Uncu. 

"Este ca și cum ai spune că Winston Churchill, în 1940, având în vedere formidabilul avans al Germaniei, trebuia să facă pace cu Hitler. Really?", a continuat Uncu în aceeași notă. 

Răspunzând temerii enunțate de Grapini privind riscul izbucnirii unui război mondial, Daniel Uncu a atras atenția că în cazul în care va izbucni un conflict militar de o asemenea anvergură, Rusia, China și Iran vor fi cele responsabile. 



Maria Grapini: Am avut o rezoluție la Strasbourg legat de ajutorul pentru Ucraina. Evident că e război, evident că nimeni nu vrea război, evident că vrem pace. Problema pe care eu am ridicat-o - și îmi asum și aici să o spun chiar dacă unii mă cataloghează pro-rusă în momentul în care spun aceste lucruri, este că nu am văzut preocuparea instituțiilor mondiale, să zic așa, de la Uniunea Europeană, Statele Unite, ONU și așa mai departe, cu privire la o posibilă pace, la un posibil armistițiu. Deci nu aud cuvântul pace în dezbatere, ci doar război și să facem muniție și să dăm și să dăm și să dăm... Totodată, ca și membru în Comisia de Control Bugetar, am întrebat Curtea de Conturi Europeană, Parchetul European, OLAFul și Comisia Europeană, respectiv pe doamna Ursula încă din mandatul trecut, dacă există un mecanism de control al modului cum se cheltuiesc banii care se dau, pentru că am văzut cu toții în presă cum au apărut acte de corupție, cu saltea cu bani. Or, noi nu dăm acolo să creștem oligarhii, ci dăm pentru nenorociții aia care n-au mâncare, care nu mai pot lucra. Sunt și români acolo. Așadar a da bani fără să ai un mecanism de control la un stat care e în curs de aderare și să ceri mecanism de control la statele cărora le dai bani, fonduri europene, dar ai funcționarea statului de drept și mecanism de control, mi se pare incorect pentru că avem și noi, europenii, avem și noi statele membre problemele noastre. Da, îi ajutăm, dar trebuie să vedem ce se întâmplă cu banii. 

Daniel Uncu: Trebuie să fac o remarcă. Mă despart un pic de doamna Grapini, pentru că din perspectiva mea nu se poate negocia o pace în genunchi. Pacea în genunchi înseamnă capitulare. Capitularea în fața unui violator înseamnă să achiesezi la viol. Ceea ce se întâmplă în momentul de față, de când a apărut nenorocirea asta instrumentată de domnul Putin, este practic un viol militar. Haideți să plecăm de la premisa - și cu siguranță e așa, că Ucraina nu este nici cea mai frumoasă, nu e nici cea mai deșteaptă și poate că nu este nici cea mai cumințică, dar până una alta e violată și până când acest viol nu se oprește în condițiile legii, până când violatorii și aplaudacii lor nu sunt trimiși după gratii... Chestiunea asta nu se poate termina cu acceptarea violului!

Maria Grapini: Dar nu asta am spus. 

Daniel Uncu: Nu ați zis asta, dar ideea e următoarea...

Maria Grapini: Cum vedeți dvs. finalizarea războiului? 

Daniel Uncu: Ieșirea tuturor trupelor rusești din Ucraina manu militari

Maria Grapini: Dar cum să se întâmple asta? 

Daniel Uncu: Pe baza efortului militar comun occidental. 

Maria Grapini: Adică încă un război mondial.

Daniel Uncu: Nu.

Maria Grapini: Păi cum? 

Daniel Uncu: Nu, niciun război mondial. 

Maria Grapini: Ucraina singură nu poate. 

Daniel Uncu: Ucraina, singură, se va apăra cu ajutorul occidental.

Maria Grapini: Păi nu mai are resurse umane.

Daniel Uncu: Așa cum Rusia primește ajutor din China, din Iran și de peste tot, de ce nu vorbim despre războiul mondial pe care nu Occidentul l-a început dacă este să fie un război mondial?! Rusia l-a început. Asta e clar!

Maria Grapini: Pentru mine orice mort, indiferent de naționalitate, e o ființă umană care a murit. 

Daniel Uncu: Oprim violul și discutăm după aceea despre pace. O pace în genunchi nu se poate! 

Maria Grapini: Cum? Fără să discuți de doi ani despre pace...

Daniel Uncu: Au fost încercări de discuții de pace.

Maria Grapini: Care? 

Daniel Uncu: Au fost întâlniri inclusiv în frunte cu Zelenski. Ați uitat? 

Maria Grapini: În Parlamentul European nu se pronunță cuvântul pace. 

Daniel Uncu: Asta e cu totul altceva și nici nu trebuie. Este ca și cum ai spune că Winston Churchill, în 1940, având în vedere formidabilul avans al Germaniei, trebuia să facă pace cu Hitler. Really? 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.