În episodul de astăzi, Podul.ro vă prezintă o fraudă pusă la cale de gașca pe care baronul PSD-ist Ionel ”Ciorăpel” Arsene a impus-o la conducerea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM). Concret, este vorba despre o licitație pentru perimetrul aurifer numit ”Cracul de Aur”.
Așa cum veți afla din cele ce urmează, finalmente, oamenii lui Arsene au izbutit performanța de a-și da singuri cu stângul în dreptul, întrucât prostia merge greu de mână cu hoția.
Perimetrul Cracul de Aur se află în zona auriferă Zlatna-Brad. Legea minelor prevede că ori scoate statul la licitație pentru cercetare un perimetru, ori vine un agent economic și face o propunere de perimetru.
Propunerea pentru Cracul cu Aur s-a făcut de către societatea FORMIN SA, din Caransebeș, care este, după privatizare, urmașa Întrerprinderii de Prospecțiuni Geologice Caransebeș.
Agenția Națională pentru Resurse Minerale a acceptat această solicitare, urmând să dea curs procedurii, începând cu publicarea în Monitorul Oficial, fapt petrecut în 2017. După această primă etapă, procedura prevede că ofertele se depun la o dată anunțată. De asemenea, pe parcursul acestei perioade există niște ”date de cunoaștere”, adică informații despre resurse, calitatea minereului ș.a.m.d., care se regăsesc în documentațiile stocate în arhivele ANRM. Procedura spune că cine vrea să acceseze aceste date trebuie să facă o solicitare la Agenție, care comunică dacă există informațiile în cauză și, dacă da, le furnizează contra cost.
FORMIN SA a depus această solicitare, s-au găsit datele și s-a făcut comunicarea că acestea există, urmând ca ANRM să le furnizeze pentru fundamentarea ofertelor. Ceea ce nu s-a mai întâmplat.
Interesant este că, după solicitarea FORMIN SA, a mai fost depusă o cerere vizând aceleași date și același perimetru, solicitare făcută de Humintrade SRL, o societate a fostului prefect de Gorj, PSD-istul Mugurel Surupăceanu (vechi client al DNA), care are în spate o sumedenie de afaceri cu energia verde (și nu numai).
La fel de interesant este că Humintrade SRL avea să primească toate datele solicitate din partea ANRM, reușind astfel să depună un pachet de ofertă complet, în timp ce FORMIN SA nu a primit nimic, deși a urmat aceeași procedură, pas cu pas, înaintea reprezentanților Humintrade SRL. Pe cale de consecință, FORMIN SA și-a depus oferta în lipsa acestor informații.
După depunerea ambelor oferte (în plicuri sigilate), FORMIN SA a reclamat, prin repetate înscrisuri oficiale, că nu i s-a răspuns la solicitarea vizând transmiterea datelor de cunoaștere. Ulterior, Direcția generală de gestionare, evaluare, concesionare resurse-rezerve minerale l-a sesizat pe președintele ANRM, Gigi Dragomir, cu privire la faptul că procedura nu era transparentă. Pe înțelesul tuturor: unora care au cerut date nu li s-au dat, iar altora li s-au dat cu celeritate, deși au fost ultimii solicitanți. Ceea ce înseamna, din capul locului, favorizarea unei competiții neloiale.
Și neregulile au continuat cu duiumul. Ofertele s-au deschis public, deși exista solicitarea de a nu se deschide. Comisia a fost formată din cinci persoane, dintre care trei au votat împotriva acestei acțiuni. Drept urmare, Humintrade SRL a lansat o sumedenie de reclamații, prin intermediul unei case de avocatură; la fel a făcut și FORMIN SA. În acest context, unul dintre directorii ANRM i-a solicitat lui Gigi Dragomir să sesizeze Parchetul General, așa cum, de altfel, ar fi fost normal.
În loc să facă asta, Gigi Dragomir a alcătuit în grabă o comisie de rezolvare a contestațiilor, ca urmare a reclamațiilor Humintrade SRL, comisie condusă de juristă Ibolya Coman, venită în Agenție prin transfer de la Ministerul Culturii, printr-un examen luat cu nota 4. Deloc coincidențial, în comisie a fost introdusă, desigur, și o directoare de la Neamț, adică din fieful baronului PSD-ist Ionel ”Ciorăpel” Arsene.
De notat că Direcția generală de gestionare, evaluare, concesionare resurse-rezerve minerale a depus și la Comisia de contestații adresa prin care se explica (prezentând înscrisuri) faptul că licitația era viciată. În pofida acestei acțiuni, după amenințări și presiuni exercitate la adresa oamenilor care se opuneau continuării licitației, comisia alcătuită de Gigi Dragomir a acceptat contestația Humintrade SRL. Pe cale de cale de consecință, plicurile cu cele două oferte au fost deschise fără nicio bază legală.
Însă, finalul ”afacerii” avea să reprezinte o veritabilă lovitură de teatru: incredibil, dar adevărat, câștigătoare a fost declarată FORMIN SA. Cu alte cuvinte, frauda pe care au încercat să o comită pe procedură oamenii lui Ionel ”Ciorăpel” Arsene a comportat efect de bumerang, deși întreaga procedură a prezentat o multitudine de nereguli și semne de întrebare.
Însă gruparea a luat măsuri de eliminare din ANRM a numeroși indezirabili care se opuneau mânăriilor, cum este cazul directorului general Aurel Gheorghe. Acum, echipa lui Ionel ”Ciorăpel” Arsene are drum liber.
Faptele prezentate sunt certificate de documentele de mai jos, dar și de multe alte înscrisuri aflate în posesia Podul.ro.