Aurel Gheorghe, director general în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) şi preşedinte al acestei instituţii timp de opt luni pe parcursul anului 2017, a fost supus la presiuni de neimaginat din partea grupării instalate la conducerea instituției de baronul PSD de Neamț, controversatul Ionel Arsene.
Aurel Gheorghe a fost victima unei serii de abuzuri, cu încălcarea flagrantă a normelor legale, derulate din toamna anului 2017 şi până în prezent, gruparea susținută de Arsene având conexiuni politice solide la vârful actualei guvernări PSD-ALDE, dar și în structurile de conducere ale unor importante instituţii de forţă ale statului. Miza a fost înlăturarea lui Gheorghe, care nu răspundea comenzilor grupului condus de președintele Gigi Dragomir, din Agenție.
Pe scurt, vă prezentăm un istoric şi o succesiune a evenimentelor, probate prin înscrisuri ajunse în posesia Podul.ro, precum şi o înşiruire de nume de persoane şi instituţii legate, direct sau indirect, de situaţia prezentată.
· Aurel Gheorghe a obţinut prin concurs, în 2013, calitatea de funcţionar public de conducere în cadrul ANRM, activând până la data de 6.12.2018, succesiv, în cadrul Direcției Generale Inspecție și supraveghere teritorială a activităților miniere și operațiunilor petroliere, și începand cu anul 2016, în cadrul Direcției Generale Gestionare Evaluare și Concesionare Resurse/Rezerve Minerale. Integrare Europeană. În perioada ianuarie – august 2017 a ocupat şi funcţia de demnitate publică a instituţiei mai sus menţionate. Prin natura funcţiilor, în perioada 2014–2018, a deţinut şi autorizaţia de acces la lucru cu documente având caracterul de Secret de Stat de Importanţă Deosebită, la data eliminării din instituţie, respectiv 4.12.2018 aflându-se în procedura de revalidare a acestei autorizaţii (ORNISS-ADS).
· La data de 31.10.2018 a solicitat ORNISS clarificări cu privire la stadiul procedurii de revalidare a autorizaţiei de acces la documente SSID, ca urmare a ameninţărilor verbale ale preşedintelui Gigi Dragomir.
· La data de 2.11.2018 a fost notificat sub semnatura lui Gigi Dragomir, cu preaviz privind eliberarea din funcția publică deţinută.
· La data de 7.11.2018 a depus procedura de plângere prealabilă împotriva notificării.
· La data de 7.11.2018 s-a adresat lui Gigi Dragomir, Structurii de Securitate şi Compartimentului de Informaţii Clasificate din cadrul ANRM.
· La data de 15.11.2018, a primit răspuns din partea ORNISS, prin care era informat că se afla în cadrul procedurii de verificare, pentru accesul la informaţii clasificate SSID.
· La data de 19.11.2018, a primit din partea CIC al ANRM, parte din informaţiile solicitate, conform documentului cu număr de înregistrare CIC 208/15.10.2018 cu caracter de informare către Preşedintele Gigi Dragomir.
· La data de 19.11.2018, a primit o altă adresă din partea lui Gigi Dragomir, cu menţiunea că nu s-a răspuns la plângerea prealabilă din data de 7.11.2018.
· La data de 4.12.2018, sub semnatura lui Gigi Dragomir se eliberează Ordinul privind eliberarea lui Gheorghe din funcţia publică de conducere de Director General ala DGGECRRMIE.
· La data de 5.12.2018, depune, pe procedură, plângere prealabilă împotriva ordinului mai sus menționat.
· La data de 6.12.2018, i se înmânează o notă de lichidare sub semnătura lui Corneliu Eugen Negreţ şi o adresă în acest sens semnată de Gigi Dragomir.
· La data de 20.12.2018, se adresează Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) cu privire la clarificări (şi dacă s-au respectat prevederile Legii nr. 188/1999).
· La data de 8.01.2019, ANRM, prin semnătura lui Gigi Drogomir, i se răspunde că eliberarea din funcţie s-a făcut în condiţii de legalitate, făcând referire la Legea nr. 188/1999, dar omiţând în mod voit corespondenţa cu ORNISS şi, evident, prevederile HG 585/2002.
· La data de 11.01.2019, se adresează ORNISS cu privire la stadiul solicitării din adresa ANRM cu nr. 8505/6.07.2018.
· La data de 21.01.2019, ANFP răspunde şi transmite toată responsabilitatea către ANRM.
· La data de 11.02.2019, ORNIS răspunde că Gheorghe a fost în procedura de verificare, dar că ulterior ANRM a solicitat în mod expres sistarea procedurilor de verificare în vederea accesului subsemnatului la documente clasificate (cu menţiunea că aceasta a avut loc ulterior ordinului de eliberare din funcţie), iar ORNISS a trimis această solicitare la Autoritate Desemnată pentru Securitate (ADS), respectiv SRI.
Aurel Gheorghe a fost eliminat din cadrul instituţiei cu încălcarea normelor legale generale şi speciale (Legea 188/1999, HG 585/2002), cu scopul întăririi grupului amintit, care vrea să nu fie deranjat când folosește bugetul de stat şi alte bugete: al concentrării economice legate de resursele minerale, al stării şi situaţiei arhivelor de specialitate legate de resursele minerale, inclusiv cele de hidrocarburi, şi, nu în ultimul rând, al promovării noii legislaţii miniere şi a legislației privind resursele hidrominerale (apele minerale, terapeutice şi geotermale).
Membrii grupului susținut de Ionel Arsene
· Gigi Dragomir, preşedinte ANRM în funcţie începând cu toamna anului 2017, fost funcţionar la Direcţia Finanţelor Ilfov, nu are publicat CV, deci nu se cunoaşte ce studii are.
· Dorinel Ursărescu, consilier personal al preşedintelui, persoană controversată, fost deputat PNL de Neamţ, actualmente mebru ALDE, condamnat cu suspendare pentru acte de corupţie, în procese penale derulate pentru aceleaşi infractiuni, cu interese personale în companiile de stat şi în special la SALROM, BĂIŢA SA și REMIN BAIA MARE.
· Vasile Gildo Daniel, consilier personal al preşedintelui, persoană controversată, fost adjunct al Brigazii de Poliţie Rutieră Bucureşti, forţat să demisioneze din această instituţie în 2017.
· Corneliu Eugen Negreț, fost consilier personal al preşedintelui, actualmente funcţionar public de execuţie la Direcţia Economică din cadrul ANRM, consătean şi prieten al preşedintelui.
· Ovidiu Valentin Alexei, consilier personal al preşedintelui, provenind pe filiera AVAS.
· Ionel Arsene, preşedinte PSD Neamţ, preşedinte CJ Neamt, susţinător la nivel politic şi personal al preşedintelui ANRM, Gigi Dragomir.
· Darius Vâlcov, prieten al lui Liviu Dragnea, condamnat la 8 ani de închisoare cu executare, în primă instanță, pentru fapte de corupție, consilier personal al premierului Viorica Dăncilă, susţinător politic şi la nivel administrativ al preşedintelui Gigi Dragomir.
· Andreea Lambru, secretar general adjunct în cadru SGG, susţinător la nivel administrativ al preşedintelui Gigi Dragomir.
· Bogdan Găbudeanu, membru ALDE, pensionar, consilier pe funcţie contractuală în cadrul departamentului IT din SGG, erijat în calitatea de consilier personal al dnei. Andreea Lambru. Facem precizarea că acesta a ocupat în trecut funcţia de preşedinte ANRM, legat direct de afacerea ”Sterling”.
· Tudor Eugen, fost adjunct la o direcție din SRI, pensionar din decembrie 2018 și imediat angajat la ANRM la Direcția economică financiar și resurse umane.