EXCLUSIV. Pe 12 noiembrie, la Severin, va fi lansat volumul „Părintele Nil Dorobanțu. Nebun pentru Hristos și flacără vie a monahismului sec. al XX-lea”. Culisele acestei remarcabile apariții editoriale


EXCLUSIV. Pe 12 noiembrie, la Severin, va fi lansat volumul „Părintele Nil Dorobanțu. Nebun pentru Hristos și flacără vie a monahismului sec. al XX-lea”. Culisele acestei remarcabile apariții editoriale

Semnalăm o esențială și apropiată apariție editorială: pe 12 noiembrie, la Severin, preotul Dumitru-Ionel Adam va lansa volumul  „Părintele Nil Dorobanțu. Nebun pentru Hristos și flacără vie a monahismului sec. al XX-lea. Publicată la Editura Babel, nu fără mari sacrificii, lucrarea este o sforțare remarcabilă ce își propune atât recuperarea memoriei și a operei Părintelui Nil (care însumează aproximativ 80 de volume), cât și apărarea acestuia în fața detractorilor, care își lansează minciunile și calomniile pornind de la caterisirea din 1956, decisă la ordinele Direcției Împuterniciților și a Securității pentru că Nil s-a opus ateismului comunist.

Trebuie spus că ambiguitățile la adresa Părintelui Nil sunt în continuare favorizate de BOR, întrucât, o hotărâre din 2022 a Sinodului stabilește că nu este oportună revizuirea caterisirii din 1956 (repetăm: decisă de Securitate și de comuniști) pentru că, după aceea, susținătorii săi îi vor cere canonizarea. Remarcabila lucrare a părintelui Dumitru-Ionel Adam încearcă să răspundă punctual deciziei sinodale, contextualizând și explicitând pozițiile lui  Nil, a cărui critică vehementă la adresa ierarhiei a fost cauzată de faptul că era trădat, prigonit și lepădat chiar de ai săi. 

Problema cotidiană a părintelui Dumitru-Ionel Adam nu este canonizarea lui, ci e conștiința vie că trebuie să îl cinstească și să îi aprofundeze opera. A scris cărțile pentru ca să îi împlinească voia  și pentru ca și alții să-l  cunoască. I-a dăruit  ore,  zile și  ani din  viața sa, pentru  a descifra  fiecare rând din  miile de pagini lăsate posterității, aduse la lumina  tiparului în  avalanșă,  în cele 41 de volume publicate la  Editura „Floarea de  april”, vrând ca persoana și opera  Părintelui Nil  să dinamizeze Biserica la modul „exploziv”. 

Faptul că unii sfinți au fost canonizați după  sute de ani de la adormirea lor  nu  înseamnă că s-a  așteptat „creșterea lor în sfințenie”, pentru că sfinții erau  sfinți din timpul vieții lor. Canonizarea nu dă atribut de sfințenie, ci doar atestat calendaristic și de sinaxar unui sfânt, pe care poporul și Dumnezeu îl știu și  îl  recunosc de sfânt, cu sau fără canonizare. 

01d5acab-f023-4b92-aa00-a930431eac37
(Părintele Nil Dorobanțu(

Părintele Dumitru-Ionel Adam nu se ceartă cu  Sinodul și sinodalii, însă nici nu poate lăsa ca o astfel de hotărâre să atârne ca o plagă asupra Părintelui Nil. Prin decizia sinodală, memoria sacră a acestuia este diminuată și riscul confuziei este încă prezent. 

Firește, cititorii vor avea șansa de a se familiariza cu personalitatea celui care a fost Nil Dorobanțu, înțelegându-i evoluția și etapele – ieroschimonah ortodox, stareț, profesor, duhovnic, ascet, „nebun pentru Hristos”, apologet și mistic cu o amplă operă lăsată posterității. De asemenea, cititorii vor afla despre torturile și bătăile înfiorătoare administrate de Securitate lui Nil, care se va ascunde ani în șir, fie în catacombe sau case de creștini, fie într-o groapă săpată sub șopronul casei familiei, pentru a se sustrage arestării și condamnării la ani grei de zeghe. Așa cum veți remarca, viața sa abundă în mistere, pe alocuri împletindu-se cu fabulosul. Unele enigme rămân copleșitoare. Părintele Nil Dorobanțu va fi asasinat în martie 1977, cel mai probabil de Securitate, pentru luminoasa sa rezistență anticomunistă, chipul și opera fiindu-i încă ocultate. 

8b4add67-46b7-416f-b50b-a46bcdfa00a4
(Părintele Nil Dorobanțu / foto de la Securitate)

Volumul comportă o complexitate aparte – 519 pagini care ar fi putut să fie peste 800, însă a fost ales un font mic. La 12 noiembrie – data lansării – se vor împlini 10 ani de la prima vizită a părintelui Dumitru-Ionel Adam la mormântul lui Nil Dorobanțu și de când au fost descoperite manuscrisele acestuia. 

Inevitabil, a înfruntat numeroase obstacole și piedici, însă cea mai dureroasă a fost trădarea celor pe care i-a crezut parteneri de drum întru recuperarea memoriei și a operei lui Nil. În urmă cu 10 ani, când a descoperit manuscrisele, Părintele Ionel a luat legătura, așa cum era firesc, cu doamna Bălășoiu Marina-Gabriela, nepoata Părintelui Nil. După acceptul acesteia, împreună cu alți creștini au înființat o asociație, prin intermediul căreia să poată fi publicate cărțile. Părintele Ionel-Dumitru Adam a scris în toți acești ani motivat de cele mai nobile și mai dezinteresate sentimente, dar celelalte persoane au refuzat  ca acesta să fie membru al asociației, au băgat banii în buzunar, deși ar fi trebuit folosiți, conform statutului asociației,  în primul rând pentru conservarea manuscriselor care se află în stare de degradare, pentru editarea întregii opere și pentru salvarea casei din Crainici a lui Nil Dorobanțu, pe care intenționează să o transforme în memorial.

4d3a22a3-5b05-4cbf-8041-0c18b54ee53b
(Părintele Nil Dorobanțu / foto de la Securitate)

În urmă cu un an, când a realizat această samavolnicie,  după discuții cu membrii asociației și refuzul acestora de a colabora în mod transparent, părintele Adam a  rupt orice legătură cu vechea asociație și a luat legătura cu fiii doamnei Bălășoiu Marina-Gabriela, trecută între timp la cele veșnice. Le-a expus datele problemei, ajutându-i să facă procedurile necesare pentru a moșteni legal dreptul asupra manuscriselor lăsate posterității. În curând, procedurile se vor finaliza, iar moștenitorii de drept îi vor acționa în instanță pe cei care vând ilegal opera lui Nil, aceștia nemaiavând acceptul moștenitorilor. Vom aloca un articol de sine stătător acestei spețe. 

Până atunci însă, vă așteptăm pe toți la Severin, cu mic, cu mare, pe 12 noiembrie, la evenimentul lansării oficiale a volumului „Părintele Nil Dorobanțu. Nebun pentru Hristos și flacără vie a monahismului sec. al XX-lea”. Pentru cei care încă mai cred că Biserica nu s-a opus comunismului,  lectură de  istorie.  Pentru cei  care  iubesc Evanghelia, tâlcuire cu sens adânc.  Pentru  cititor,  în general,  provocarea de  a-și  schimba viața.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.