SC Baița SA este o societate deținută 100% de statul român prin Ministerul Economiei, care este ținta unei tentative de preluare abuzivă de către o companie privată cu un capital social de 210 lei.
La realizarea acestui obiectiv al guvernării PSD –ALDE au pus umărul oamenii baronului Ionel Arsene de la Neamț, zis ”Ciorăpel”, Dănuț Andrușcă, din postura de ministru al Economiei, și Gigi Dragomir, în calitate de președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Baița SA are în portofoliu, fiind titulara Licenței de exploatare nr. 999/1999, mina Băița din Ștei-Bihor unde se găsesc minereuri aflate și pe lista minereurilor deficitare în Uniunea Europeană, precum molibden, bismut, wolfram etc.
Gașca baronului Arsene încearcă să pună în practică o schemă de preluare pe tipicul Roșia Montană, mai exact preluarea Minvest de către RMGC. Se vrea preluarea prin asocierea cu AFRICAN CONSOLIDATED RESOURCES-AFCR, un SRL din România care are o exploatare la Manaila, jud. Suceava.
Marele SRL AFCR are un capital de 200 lei, proprietatea VAST RESOURCES din Marea Britanie, și este condus de Andrew Prelea, fiu al fostului nostru consul în Australia.
AFCR a preluat activele Mineral Mining deținute în interiorul minei Băița, evident tot prin încălcarea prevederilor legale. La data asocierii pe licență, în baza acordului, nu erau îndeplinite nicidecum condițiile financiare, astfel:
- AFCR avea datorie la buget de circa 500.000 lei. Directia economica de la ANRM, prin Carmen Tanasă, director cu delegație venită în agenție din județul Neamț, cu sprijinul lui Ionel Arsene, a semnat însă ca are capacitatea financiară;
- Nu există la dosar niciun înscris din partea Administratorului special al Băița SA, care supraveghează activitatea economică și financiara a Băița SA.
- VAST RESOURCES a făcut presiuni la Ministerul Economiei pentru asociere și la membrii CA al Băița SA;
- Andrușcă l-a trimis la ANRM, la Gigi Dragomir, pe Andrew Prelea aproape zilnic;
- Când s-a văzut clar că AFCR și VAST RESOURCES nu au bani, au plecat să caute finanțare la Londra. Nu au găsit;
- Așa că AFCR sau Vast RESOURCES au vândut o marfă în avans către MERCURIA ENERGY TRADING, dar marfa, în fapt, nu exista. Mercuria a oprit finanțarea;
- Acordul de asociere dintre Băița SA și AFCR, întocmit în două exemplare, mai există la ANRM numai într-un exemplar, cel cu semnatura lui Gigi Dragomir. Și acesta ar fi fost livrat, potrivit surselor Podul.ro, la AFCR, respectiv lui Andrew Prelea. Acordul are numărul 1/23.10.2018;
- Acum în schemă a apărut ca posibil finanțator fostul parlamentar PSD-ist Mugurel Surupăceanu, prin fonduri de investiții chinezesti;
Concluzie
Asocierea – în care AFCR nu a băgat niciun ban – este doar un pas pentru preluarea abuzivă a minei Băița și a zăcământului de minereuri polimetalice, molibden, bismut, wolfram, bor, skarn wolastonitic, pe modelul Roșia Montană. Prin intermediul MERCURIA se urmărește dezvoltarea acțiunii către REMIN SA Baia Mare.
Dosarul operațiunii (documente originale) se afla într-un fișet din biroul fostului director general al ANRM, Aurel Gheorghe, concediat de Gigi Dragomir la sfârșitul anului trecut.
Aurel Gheorghe ne-a declarat că are informații că fișetul a fost spart de catre Tudor Eugen, fost angajat al SRI, în prezent pensionar, adus în decembrie la ANRM ca să-l sprijine pe președintele Gigi Dragomir.
Totuși, asocierea nu este închisă prin act adițional la licența de exploatare și, pe fond, nu are efect.
Gigi Dragomir, Dorinel Ursărescu și Corneliu Eugen Negreț au pus un nou director cu delgație la ANRM, în data de 10. 04.2019, în persoana lui Alexandru Grigorie Solschi, care are misiunea să acopere mizeria lor.
Vă amintim componența găștii care decide acțiunile ANRM:
· Gigi Dragomir, preşedinte ANRM în funcţie începând cu toamna anului 2017, fost funcţionar la Direcţia Finanţelor Ilfov, nu are publicat CV, deci nu se cunoaşte ce studii are.
· Dorinel Ursărescu, consilier personal al preşedintelui, persoană controversată, fost deputat PNL de Neamţ, actualmente mebru ALDE, condamnat cu suspendare pentru acte de corupţie, în procese penale derulate pentru aceleaşi infractiuni, cu interese personale în companiile de stat şi în special la SALROM, BĂIŢA SA și REMIN BAIA MARE.
· Vasile Gildo Daniel, consilier personal al preşedintelui, persoană controversată, fost adjunct al Brigazii de Poliţie Rutieră Bucureşti, forţat să demisioneze din această instituţie în 2017.
· Corneliu Eugen Negreț, fost consilier personal al preşedintelui, actualmente funcţionar public de execuţie la Direcţia Economică din cadrul ANRM, consătean şi prieten al preşedintelui.
· Ovidiu Valentin Alexei, consilier personal al preşedintelui, provenind pe filiera AVAS.
· Ionel Arsene, preşedinte PSD Neamţ, preşedinte CJ Neamt, susţinător la nivel politic şi personal al preşedintelui ANRM, Gigi Dragomir.
· Darius Vâlcov, prieten al lui Liviu Dragnea, condamnat la 8 ani de închisoare cu executare, în primă instanță, pentru fapte de corupție, consilier personal al premierului Viorica Dăncilă, susţinător politic şi la nivel administrativ al preşedintelui Gigi Dragomir.
Documente care probează tentativa preluării abuzive a SC Baița SA