Raport: Catolicii din China se confruntă cu abuzuri din ce în ce mai mari. Comuniștii chinezi fac eforturi pentru a exercita un control total asupra Bisericii Catolice și a altor credințe religioase. "Liderii religioși catolici clandestini care resping biserica catolică controlată de stat continuă să dispară", semnalează, printre altele, raportul


  • ACP
  • Oct 1, 2024 19:32
  • 458
Raport: Catolicii din China se confruntă cu abuzuri din ce în ce mai mari. Comuniștii chinezi fac eforturi pentru a exercita un control total asupra Bisericii Catolice și a altor credințe religioase. "Liderii religioși catolici clandestini care resping biserica catolică controlată de stat continuă să dispară", semnalează, printre altele, raportul

Conducerea politică a Chinei face eforturi pentru a "exercita un control total" asupra Bisericii Catolice și a altor credințe religioase, dar și de a "eradica cu forța elementele religioase" pe care le consideră neconforme agendei sale politice. Comisia Statelor Unite pentru libertatea religioasă internațională (USCIRF) a publicat recent un raport pe parcursul căruia detaliază felul în care politica Partidului Comunist Chinez de "sinicizare (conformare la cultura chineză) a religiei" încalcă în mod constant dreptul la libertate religioasă.

Oficialii chinezi subordonează credințele religioase "agendei politice a Partidului Comunist și viziunii marxiste asupra religiei", ordonând, printre altele, îndepărtarea crucilor din biserici și înlocuind imaginile lui Mântuitorului Hristos și ale Fecioarei Maria cu imagini ale președintelui Xi Jinping.

Grupurile religioase sunt obligate să se înscrie în diverse "asociații religioase patriotice", iar membrii clerului sunt forțați să predice ideologia comunistă chineză și trebuie să afișeze sloganurile comuniste în biserici. Potrivit raportului, oricine practică religia în afara asociațiilor aprobate de stat este considerat a face parte dintr-o sectă și este supus dispozițiilor din legislația chineză care duc la arestări și încarcerări în masă.

Astfel, bisericile catolice sunt obligate să se înscrie în Conferința Episcopală a Bisericii Catolice din China, care se află oficial sub controlul Administrației de Stat pentru Afaceri Religioase și al Departamentului de lucru al Frontului Unit al Partidului Comunist.

Beijingul îi consideră pe catolicii clandestini o amenințare și aplică dispozițiile anti-sectă împotriva lor, deoarece aceștia nu recunosc presupusa autoritate a guvernului "de a dicta doctrina religioasă și de a reglementa afacerile religioase", a declarat comisarul USCIRF, Asif Mahmood.

"În timp ce unii catolici aleg să se închine în mod legal în cadrul Asociației Patriotice Catolice Chineze controlate de stat, cu siguranță nu sunt liberi, deoarece trebuie să se conformeze mecanismelor dure de control și interferență ale Partidului Comunist", adăugat Mahmood pentru Catholic News Agency.

"Guvernul chinez este interesat doar de insuflarea unei supuneri și a unei devoțiuni neclintite față de Partidul Comunist, de agenda sa politică și de viziunea sa asupra religiei, nu de protejarea drepturilor la libertate religioasă ale catolicilor", a mai spus Mahmood.

Vaticanul a încheiat un acord nedeclarat cu Partidul Comunist Chinez în 2018, care a stabilit cooperarea între autoritățile Bisericii și oficialii chinezi în numirea episcopilor, dar "guvernul a instalat în mod unilateral episcopi aliniați Partidului Comunist fără consultarea și aprobarea Vaticanului", se spune în raport.

"Liderii religioși catolici clandestini care resping biserica catolică controlată de stat continuă să dispară, inclusiv episcopul Peter Shao Zhumin și episcopul Augustine Cui Tai. Guvernul refuză să dezvăluie locul în care se află liderii catolici care au dispărut de zeci de ani, precum episcopul James Su Zhimin", mai arată raportul.

"Episcopii catolici sunt ținte speciale datorită rolului lor esențial în cadrul Bisericii ierarhice, în asigurarea comuniunii cu succesorul Sfântului Petru", a spus pentru Catholic News Agency Nina Shea, director al Centrului pentru Libertate Religioasă al Hudson Institute. Acest lucru se întâmplă deoarece Beijingul "încearcă să despartă Biserica Catolică din China de papă". 

"Cei care se opun sunt plasați în detenție pe termen nedeterminat fără un proces echitabil, alungați din sediile lor episcopale, plasați sub ancheta Securității pe termen nedeterminat, dispar sau sunt împiedicați să își exercite slujbele episcopale", a completat Nina Shea. 

Persecuția religioasă sub Xi Jinping este "cea mai represivă pentru catolicii chinezi din epoca Mao încoace", a mai spus Nina Shea.

Raportul menționează și exemple de reeducare forțată a budiștilor tibetani și de eliminare sau modificare a textelor și imaginilor religioase, dar și internarea forțată a musulmanilor uiguri în lagăre de reeducare, unde aceștia trebuie să jure credință Partidului Comunist Chinez și să renunțe la limba, cultura și tradițiile lor religioase. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.