Un proiect de lege care prevede acordarea de autonomie pentru Ținutul Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaților și a fost înaintat către Senat, care e for decizional în acest caz, potrivit ziare.com. (citiți AICI și AICI mai multe detalii)
Proiectul de lege a fost inițiat de 3 deputați ai UDMR - Biro Zsolt Isvan, Terza Kulcsar și Jozsef Gyorgy - și a fost depus la Camera Deputaților cu două zile înainte de Crăciun. Ulterior a primit mai multe avize negative în comsiile de specialitate. Însă, odată ce România a fost lovită de COVID-19 și Parlamentul s-a mutat în sufrageriile aleșilor, a fost dat uitării și, astfel, proiectul de lege a fost adoptat tacit de deputați, pe 23 aprilie 2020. În consecință, proiectul a fost înaintat spre dezbatere Senatului, care e for decizional.
Forma proiectului adoptată tacit de Camera Deputaților include și o listă de teritorii din Ținutul Secuiesc în cazul cărora se va acorda autonomia. De asemenea, în textul proiectului se prevede că limba maghiară devine - în respectivele zone - limbă oficială, la fel ca cea română. Iar zona din centrul țării ar urma să fie administrată independent.
Deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef (foto articol) declara în luna ianuarie că va continua cu demersurile pentru a obține autonomia teritorială, spunând că "Ţinutul Secuiesc a fost, va fi şi va rămâne". (citiți AICI mai multe detalii)
În acest context, fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a declarat marți seară că proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc este retrograd, antieuropean și "conceput de minți blocate în trecutulul violent de acum două secole pe care Europa civilizată l-a depășit de mult", iar în acest sens a precizat că speră ca Senatul, în calitate de for decizional, să îl respingă.
Birchall, pe Facebook: "Procedura adoptării tacite a legilor în Parlament riscă să se transforme, dintr-un instrument de stimulare a legiferării, într-o sursă de abuzuri legislative folosite cu rea credință împotriva interesului public. România are nevoie de descentralizare, de reformă constituțională, pentru a stimula dezvoltarea tuturor comunităților. Dar regionalizarea pe criterii etnice, așa cum este acest proiect al Ținutului Secuiesc, are la bază un proiect retrograd, antieuropean, conceput de minți blocate în trecutul violent de acum două secole pe care Europa civilizată l-a depășit de mult. Acest proiect NU a fost dezbătut în plenul Camerei Deputaților și sper că Senatul, for decizional, să îl respingă!".