Fostul baron PSD de Neamț, Ionel Arsene, va fi extrădat în România, a decis, sâmbătă, instanța care a judecat apelul făcut de infractorul român după ce Curtea de Apel din Bari decisese recent să-l predea autorităților din România. Decizia este definitivă.
Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț a fost condamnat la șase ani şi opt luni de închisoare cu executare, în dosarul în care era judecat pentru trafic de influență.
Ionel Arsene, 50 de ani, a fost judecat pentru trafic de influență. Procurorii DNA semnalaseră că baronul PSD ar fi primit 100.000 de euro mită pentru a-și folosi pretinsa influență asupra conducerii Agenției Naționale de Integritate.
Ionel Arsene ar fi plecat din țară cu aproximativ o săptămână înainte de decizia definitivă de condamnare la închisoare.
Reamintim acuzațiile formulate în 2018 de procurorii DNA: "În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală. Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari".
Șeful Consiliului Județean Neamț a fost denunțat de fostul edil al orașului Piatra Neamț, Gheorghe Ştefan, zis și "Pinalti". Acesta a susținut că i-ar fi dat lui Arsene, în 2013, suma de 100.000 de euro, pentru a interveni la conducerea Agenției Naționale de Integritate în tentativa de a-l "anihila" pe președintele de la acea vreme al Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță. Scopul lui "Pinalti" era ca Tărâță să fie declarat în stare de incompatibilitate. Întrucât tentativa de "compromitere" a șefului CJ nu a reușit, "Pinalti" a cerut restituirea sumei, dar ar fi primit înapoi doar 20.000 de euro, motiv pentru care a făcut presiuni pentru recuperarea restului, dar demersurile nu au avut efectul scontat, iar pe cale de consecință a formulat un denunț la DNA.
În timpul în care s-a aflat în fruntea CJ Neamț, o serie de tragedii și accidente aproape neverosimile s-au produs în județul pe care îl gestiona. Dar baronul nu și-a găsit nicio vină pentru tragedia de la Spitalul Județean Neamț, unde un incendiu puternic a curmat, în noiembrie 2020, viața a zece pacienți și nu l-a încurcat deloc prăbușirea podului abia inaugurat de la Luțca, cu camioane cu tot.
„Lucrarea” de la Luțca, lăudată public de „Ciorăpel”, a fost executată de firma Darcons SRL, patronată de un apropiat al baronului de Neamț.
Presa locală și națională a semnalat regulat despre afacerile baronului cu apropiați, rude, fini, amici sau colegi de partid, dar nici asta nu-l obstrucționează prea tare și nici nu se soldează că vreo pedeapsă pe linie de PSD.
DNA a deschis un dosar penal pentru fapte asimilate cu corupția în cazul prăbușirii podului de la Lutca. Arsene face partea din garda veche de politicieni intrați în politică cu venituri modeste și ajunși nu se știe cât de bogați pentru că în declarațiile sale de avere apar și dispar bunuri.
Potrivit procurorilor și judecătorilor, „Arsene s-a folosit de funcția publică pentru a se îmbogăți. Iar banii trimiși prin PNDL în județ au fost la discreția lui. O parte au ajuns în conturile firmei soției”, arată o anchetă difuzată în urmă cu câteva zile în cadrul emisiunii „România, te iubesc”. Detalii AICI