Cum a implicat ministrul Sebastian Burduja Guvernul României într-un „parteneriat” cu o companie chineză de cryptomonede acuzată în SUA de spălare de bani și că a facilitat, ani de zile, finanțarea celor mai sângeroase organizații teroriste / CEO-ul miliardar al companiei a fost condamnat recent la închisoare


Cum a implicat ministrul Sebastian Burduja Guvernul României într-un „parteneriat” cu o companie chineză de cryptomonede acuzată în SUA de spălare de bani și că a facilitat, ani de zile, finanțarea celor mai sângeroase organizații teroriste / CEO-ul miliardar al companiei a fost condamnat recent la închisoare

În primăvara lui 2023, la câteva luni după ce Binance, o companie chineză de cryptomonede anunța pe pagina sa oficială de internet debutul unei colaborări cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, postând o fotografie cu Sebastian Burduja surâzător alături de miliardarul Changpeng Zhao (condamnat între timp la închisoare), presa de la noi atrăgea atenția că respectiva companie de monede virtuale era investigată, chiar și la momentul debutului colaborării cu Guvernul Româniri, de autoritățile din SUA sub suspiciunea de spălare de bani. 

Ulterior, după relatările de presă care chestionau colaborarea dintre Binance și Guvernul României, un înalt organism de reglementare a piețelor din SUA acuza oficial Binance și pe cofondatorul acesteia Changpeng Zhao, CEO-ul companiei la acel moment, de multiple încălcări ale reglementărilor în vigoare. Mai mult, autoritățile americane afirmau că platforma crypto Binance a fost folosită pentru a trimite bani brigăzilor al-Qassam, aripa armată a Hamas, precum și Jihadului Islamic, o altă organizație teroristă palestiniană, și Statului Islamic (ISIS).

La 1 februarie 2024, o americancă, luată ostatică de Hamas în 7 octombrie 2023 și apoi eliberată, și rudele a doi bărbați uciși de teroriștii palestinieni în acel masacru terifiant din Israel au acționat în judecată Binance, acuzând-o că a oferit un „mecanism de finanțare pentru Hamas” și a făcut tot posibilul să ascundă asta. Detalii mai jos. 

Într-un punct de vedere emis pentru G4Media în martie 2023, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, arăta că „în ceea privește întâlnirea oficială din 20.09.2022 cu domnul Changpeng Zhao, aceasta s-a încadrat în politica Guvernului României de a accepta solicitările de întrevedere din partea companiilor de anvergură la nivel mondial, care își manifestă intenția de a investi în România. Așa se explică și nivelul record de investiții străine directe din 2022”.

În comunicatul oficial remis de ministerul condus de Burduja la acel moment, era citată și o declarație a infractorului miliardar Changpeng Zhao (vezi foto jos): „Salutăm eforturile guvernului român de a dezvolta infrastructura de investiții în țară. Datorită acestor eforturi, România este deja un tezaur de profesioniști IT și un hub pentru mulți giganți ai tehnologiei. Credem că, în deplină cooperare cu autoritățile locale, Binance poate aduce o contribuție deosebită la dezvoltarea comunității locale de tehnologie și cripto, precum și a ecosistemului blockchain în ansamblu”.

 

La discuția dintre ministrul Sebastian Burduja și Changpeng Zhao a participat și George Agafiței, consilier de stat la cancelaria premierului Nicolae Ciucă, scria G4Media, care atrăgea atenția că programul premierului Nicolae Ciucă, transmis de biroul de presă al guvernului, a figurat în 19 septembrie 2022 o întâlnire cu șeful Binance. Guvernul nu a remis un comunicat de presă după întâlnire. Detalii AICI.

În schimb, Binance anunța pe site-ul său oficial, la secțiunea în limba română, un parteneriat cu Guvernul României pentru „Programe de competențe digitale de bază”.

Ce s-a întâmplat apoi cu Binance și cu miliardarul Changpeng Zhao 

În aprilie 2024, Changpeng Zhao, cofondator și CEO al Binance cu o avere estimată la peste 33 de miliarde de dolari, a fost condamnat la patru luni de închisoare (riscă ani grei după gratii, dar a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției), iar compania sa a fost amendată cu peste 4 miliarde de dolari. Zhao demisionase de la conducerea Binance în noiembrie 2023,

Departamentul Trezoreriei de la Washington afirmă că Binance nu a raportat peste 100.000 de tranzacții suspecte în care au fost implicate grupări teroriste, înșelătorii, materiale care arătau abuzarea sexuală a copiilor, precum și activități de tip „ransomware”.

Administrația de la Washington arăta, în martie 2023, acesta că atacurile cibernetice „ransomware” vor fi clasate drept amenințări la adresa securității naționale a SUA, nu doar simple infracțiuni, decizia venind în contextul unei înmulțiri semnificative a acestor tipuri de atacuri împotriva unor actori instituționali.

Printre cele mai grave acuzații formulate de autoritățile americane la adresa Binance se număra faptul că platforma crypto a fost folosită pentru a trimite bani brigăzilor al-Qassam, aripa armată a Hamas, precum și Jihadului Islamic, o altă organizație teroristă palestiniană, și Statului Islamic (ISIS).

Ulterior apariției în presă a acestor informații, și a demisiei CEO Changpeng Zhao, Binance a trimis un comunicat de presă în care anunță că a încheiat acorduri de recunoaștere a responsabilității cu autoritățile din SUA și își asumă „greșelile istorice”.

Zhao a fost condamnat, la sfârșitul lunii aprilie, la patru luni de închisoare pentru că a permis spălarea banilor pe platforma sa de tranzacţionare a criptomonedelor. A pledat vinovat. Condamnarea pronunţată împotriva lui Zhao la tribunalul federal din Seattle a fost mult mai mică decât cei trei ani pe care procurorii federali i-au cerut pentru el.

În noiembrie 2023, Zhao încheiase un acord cu guvernul SUA pentru a închide o investigaţie pe mai mulţi ani asupra Binance. Ca parte a acordului de 4,3 miliarde de dolari convenit de Binance cu Departamentul de Justiţie al SUA, Zhao a demisionat din funcţia de CEO, iar compania a fost de acord să formeze un consiliu de administraţie cu membri independenţi, precum şi comitete de conformitate şi de audit. Dintre cei şapte directori numiţi recent în consiliul de administraţie format de atunci, trei au fost desemnaţi ca fiind „independenţi” – iar cinci dintre ei, inclusiv toţi membrii independenţi ai consiliului, au trimis scrisori judecătorului în dosarul penal al lui Zhao, cerând clemenţă în condamnare. 

Binance, teroriștii și victimele

În februarie 2024, ABC News relata că mai multe victime ale atacului din 7 octombrie 2023 al Hamas asupra Israelului, soldat nu peste 1200 de morți, au deschis la tribunalul federal din Manhattan un proces în care acuzau platforma de cryptomonede Binance că a oferit „un mecanism de finanțare pentru Hamas”. Reclamanții sunt o americancă eliberată, într-un schimb de prizonieri, de teroriștii Hamas din Gaza unde fusese ținută ostatică și familiile a doi bărbați uciși în atacul din 7 octombrie, dar autoritățile americane opinau că probabil va urma o avalanșă de procese contra Binance, sub acuzații similare.

Printre reclamanți se numără membri ai familiei Raanan. Judith Raanan și fiica ei, Natalie, au fost răpite și reținute în Gaza înainte de a fi eliberate în cadrul unui schimb de prizonieri în octombrie 2023. Alți reclamanți sunt familia și moștenitorii lui Itay Glisko, în vârstă de 20 de ani, originar din New Jersey și sergent al IDF, ucis în timpul atacului Hamas.

Binance este acuzată de reclamați că a acceptat să proceseze numeroase tranzacții pentru Hamas între 2017 și 2023, „oferind un instrument de finanțare clandestin pe care compania de crypto l-a ascuns în mod deliberat de autoritățile de reglementare din SUA".

Binance nu a răspuns solicitării ABC News de a comenta aceste acuzații.

„În mod incredibil, Binance a făcut tot posibilul pentru a proteja utilizatorii asociați cu Hamas și alte grupări teroriste de controlul de reglementare, mai ales dacă aceștia erau „utilizatori VIP care generau profituri uriașe pentru companie””, afirmă reclamații în cererea de chemare în judecată.

ABC mai scrie că actuala acțiune în justiție, inspirată de procesele intentate după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, acuză Binance de ajutor materiale oferit organizațiilor teroriste și solicită daune al căror cuantum nu a fost făcut public.

 

CITEȘTE ȘI: Un Bancorex mai mititel. Rolul și implicarea lui Sebastian Burduja în împrumutul de 60 de milioane de euro acordat de EximBank falimentarei Blue Air, devenit între timp prejudiciu uriaș adus statului român. De ce s-au înverșunat Burduja și Lucian Bode să adopte controversata HG 862/2020, deși fuseseră avertizați că șansele de redresare ale companiei sunt minime

O tânără care a studiat în Statele Unite îl spulberă pe Sebastian Burduja: „Minți! Ești un privilegiat care a ajuns să studieze la Stanford pentru că are părinți bogați”. Ea mai dezvăluie că, deși i s-a cerut, liberalul a refuzat să întindă o mână de ajutor studenților români din SUA cu posibilități materiale reduse

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.