Analist militar britanic: „Putin ar putea să învingă Ucraina în doar câteva luni”. Ce soluții au aliații? Lăsați baltă schimbările climatice, wokismul etc și pregătiți-vă să blocați invadatorii pe teritoriul Ucrainei, implicându-vă în doborârea rachetelor și dronelor rusești, cum ați făcut când Iranul a atacat Israelul


Analist militar britanic: „Putin ar putea să învingă Ucraina în doar câteva luni”. Ce soluții au aliații? Lăsați baltă schimbările climatice, wokismul etc și pregătiți-vă să blocați invadatorii pe teritoriul Ucrainei, implicându-vă în doborârea rachetelor și dronelor rusești, cum ați făcut când Iranul a atacat Israelul

Colonelul britanic în rezervă Hamish de Bretton-Gordon, expert în arme chimice și fost comandat al Regimentului mixt chimic, biologic, radiologic și nuclear al Regatului Unit, în prezent analist militar respectat pentru mai multe publicații prestigioase din Marea Britanie, atrage atenția, într-un editorial publicat de Daily Telegraph, că Rusia ar putea învinge Ucraina în doar câteva luni. 

Iată câteva pasaje relevante din analiza sa care se vrea un semnal de alarmă pentru Occident căruia îi cere să acționeze hotărât cât mai curând posibil pentru „a preveni izbucnirea unui nou război mondial” pe teritoriul NATO:

„În discursul său de săptămâna aceasta despre "starea națiunii", premierul (Rishi Sunak, n.red.) a afirmat limpede că lumea este un loc foarte periculos și trebuie să ne asigurăm că dispunem de capacități apărare la înălțimea acestei provocări. El are dreptate în ceea ce privește amenințarea, dar încă nu a înțeles că o modalitate de a face față acesteia este de a investi masiv în descurajarea militară convențională fizică și psihologică.

Semnalele care vin de la Moscova sunt departe de a fi încurajatoare: Putin și-a concediat generalii combatanți pentru a-i înlocui cu „contabili". Probabil pentru a se asigura că economia este pe picior de război total și capabilă să înfrunte NATO și chiar să o depășească pe câmpurile de luptă și în parlamentele Europei. 

Dacă Trump ajunge la putere, s-ar putea să aibă nevoie să reziste doar până în ianuarie 2025; deci nu foarte mult timp de acum încolo.

În același timp, Rusia pare să facă progrese semnificative în direcția celui de-al doilea oraș, Harkiv, probabil prinzându-i pe apărători într-o situație dificilă și încercând, fără îndoială, să dezechilibreze armata ucraineană înainte ca armamentul greu al SUA și aeronavele F16 să sosească în număr mare. 

Serviciul de Securitate al Ucrainei crede că forțele rusești se concentrează, de asemenea, în nord-est pentru un alt atac în Ucraina. În cel mai rău scenariu, Rusia ar putea obține câștiguri semnificative în această vară și ar putea destabiliza în mod decisiv apărarea Ucrainei. Faptul că Volodimir Zelenski tocmai și-a anulat vizitele în Spania și Portugalia subliniază gravitatea situației actuale pentru acei lideri occidentali care nu sunt foarte atenți la ce se întâmplă pe front.

Indecizia și tergiversarea SUA și a NATO au contribuit la întărirea lui Putin și i-au dat acestuia încrederea necesară pentru ofensivă. 

Putin pare să nu fie descurajat de conducerea occidentală, crezând că mulți dintre politicienii noștri nu sunt în stare să lupte. Cu toate acestea, puțini dintre cei care studiază acest conflict cred că Putin se va opri la Ucraina: prin urmare, pentru a preveni o escaladare majoră între Rusia și NATO, Ucraina trebuie să se poată apăra și să respingă agresiunea rusească. Acest lucru se va întâmpla doar dacă beneficiază acum de sprijinul direct și pe termen lung al NATO.

Alianța trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu, în care Rusia rupe "linia" și atacă Vestul cu viteză, caz în care trebuie blocată. Este mult mai bine să fie blocat în Ucraina decât pe teritoriul NATO, dar acest lucru ar putea necesita forțele NATO în aer și lasol sau, cel puțin, amenințarea reală a unei astfel de acțiuni. Prea mulți lideri occidentali au exclus acest lucru, ceea ce nu a făcut decât să-l încurajeze pe Putin; aici, președintele Macon are dreptate. Tocmai pentru a schimba gândirea și abordarea lui Putin, liderii din Vest nu mai trebuie să excludă o astfel de posibilitate. De asemenea, trebuie să plănuim să doborâm rachetele și dronele rusești care atacă orașele ucrainene, așa cum am făcut cu cele iraniene care atacă orașele israeliene.

Putin nu a făcut nimic pentru a-și ascunde obiectivele. Cu toate acestea, în timp ce el transformă fabricile de tractoare în linii de producție de tancuri, Occidentul este mai preocupat de schimbările climatice, de wokism și de alegeri. Niciuna dintre acestea nu va împiedica un alt război mondial. Noi plănuim cu părere de rău, în cele din urmă, să cheltuim 2,5% din PIB pentru apărare - și totuși și Rusia alocă 6%. 

Majoritatea cetățenilor din Marea Britanie și, probabil, din restul Europei, nu cred că războiul cu Rusia este posibil; predecesorii noștri au crezut același lucru în 1939. Dacă nu am fi renunțat la descurajarea noastră defensivă după Primul Război Mondial, Hitler nu ar fi fost atât de îndrăzneț să atace, iar acum îi oferim lui Putin același avantaj.

Dacă politicienii dau greș acum, alegerile de mai târziu din acest an ar putea fi lipsite de sens, deoarece s-ar putea să ne îndreptăm cu toții spre centrele de recrutare mai degrabă decât spre secțiile de votare. Dacă nu înțeleg acest lucru, tot ceea ce ne preocupă astăzi ar putea deveni teribil de irelevant mâine”.

SURSA: The Telegraph

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.