„Măcelarul din Mariupol” acuză România că livrează arme și muniție Ucrainei, pe Dunăre, primind la schimb cereale și animale. Reacția Ministerului Apărării din România


„Măcelarul din Mariupol” acuză România că livrează arme și muniție Ucrainei, pe Dunăre, primind la schimb cereale și animale. Reacția Ministerului Apărării din România

Reprezentanți de la vârful Armatei Ruse au precizat public că livrări de arme şi de muniţie ar fi efectuate prin România, pe Dunăre, către Ucraina, relatează agenţia rusă Interfax.

Acuzațiile au fost atribuite unuia dintre cei mai brutali comandanți ai armatei ruse, general-colonelul rus Mihail Mizinţev, şeful Centrului Naţional de Management al Apărării, cunoscut şi drept „măcelarul din Mariupol”, artizanul din umbra al asediului asupra orașului de la Marea Azov și al masacrelor săvârșite de militarii ruși acolo de la începutul invaziei. 

„Zilnic, autorităţile ucrainene organizează transporturi în cantităţi mari pe căi rutiere şi feroviare, precum şi cu barje din portul Izmail, pe Dunăre, de cereale, porumb, culturi oleaginoase şi animale de fermă către România. Până în prezent, aproximativ 20 de milioane de tone au fost exportate. La întoarcere, în schimbul produselor agricole specificate, armele şi muniţiile străine sunt aduse în Ucraina”, a declarat generalul Mizinţev, şeful Centrului Naţional de Management al Apărării.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Afaceri Externe din Rusia, Maria Zaharova, a avertizat recent că Rusia poate lovi statele NATO ce sprijină Ucraina cu armament. Ppreşedintele rus Vladimir Putin a avertizat la rândul său ţările occidentale să se aştepte la un răspuns „rapid” dacă se amestecă în razboiul din Ucraina.

Oficialii Române au respins categoric acuzațiișe Rusiei cu privire la presupusul transport de arme care s-ar face spre Ucraina, pe Dunăre.

„Cu privire la afirmațiile care circulă în mediul online, atribuite generalului-colonel Mihail Mizințev, șeful Centrului Național pentru Managementul Apărării din cadrul Statului Major General al forţelor armate ruse, potrivit căruia, căile feroviare, rutiere şi fluviale (pe Dunăre) dintre România și Ucraina ar fi utilizate pentru exportul de cereale ucrainene prin România, și încărcarea mijloacelor de transport respective, la revenirea în Ucraina, cu armament şi muniţii de provenienţă străină, precizăm că aceste alegații reprezintă o denaturare grosolană a realității”, a spus MApN.

Potrivit oficialilor români, țara noastră desfășoară acțiuni concrete de sprijin pentru țara vecină, în special prin hub-ul logistic umanitar de la Suceava, folosit în mod eficient de mai multe state, dar și prin sprijinul concret acordat refugiaților ucraineni care tranzitează țara noastră sau aleg să rămână aici.

„În ceea ce privește sprijinul economic acordat Ucrainei, inclusiv prin deschiderea unor căi care să permită reluarea exporturilor de cereale, România va continua acțiunile concrete de solidaritate, inclusiv prin asigurarea continuității lanțului de aprovizionare cu produse agricole. Orice speculații privind utilizarea acestor transporturi comerciale ca acoperire pentru alte acțiuni de natură militară fac parte din arsenalul de propagandă și manipulare a realității activat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina”, a mai precizat MApN.

Recent, Rusia a mai acuzat România, prin generalul-maior Igor Konașenko, purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării, că ar avea 1500 de luptători voluntari sau mercenari pe frontul din Ucraina, alegații respinse, de asemenea, de țara noastră. Detalii AICI și AICI 

Cine este generalul-colonel Mizințev

În ce-l privește pe Mizinţev, Oleksandra Matviciuk, şefa Centrului pentru Libertăţi Civile din Ucraina, solicita recent ca generalul să fie acuzat de crime de război la Haga.

„Aduceţi-vă aminte de el. Acesta este Mihail Mizinţev. El conduce asediul asupra Mariupolului”, preciza Oleksandra Matviciuk.

Purtătorul de cuvânt al administrației militare din Odesa, Serghei Bratciuc, îl acuza, la sfârșitul lui martie, pe generalul Mizințev de bombardamentele distrugătoare asupra unor ținte civile ale Mariupolului și de moartea a sute de civili. 

„El este cel care a ordonat bombardarea maternității, spitalului de copii, a teatrului și a locuințelor civililor. Este cel care va distruge Mariupolul, așa cum a distrus alte orașe din Siria”, spunea Serghei Bratciuc.

Mizințev s-a născut în 1962 în satul Averinskaya, la 650 de kilometri nord-est de Moscova. El a studiat la Școala Superioară de Comandă a Armei Combinate din Kiev înainte de a deveni comandantul unui pluton de recunoaștere în armata sovietică din Germania de Est.

După căderea URSS, a fost trimis în Caucaz pentru a conduce un batalion de pușcași motorizați. Întors la Moscova la sfârșitul anilor 1990, a fost promovat rapid, iar în 2003 era șeful Direcției Operațiuni a șefului Statului Major, însărcinat cu planificarea militară.

În calitate de șef al Centrului Național pentru Managementul Apărării, se bănuiește că a coordonat implicarea Rusiei în războiul civil din Siria începând din septembrie 2015.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a estimat că raidurile aeriene rusești au ucis cel puțin 1.700 de civili, inclusiv 200 de copii, cu precădere în orașul Alep.

Fostul ambasador ucrainean în Austria, Olexander Scherba, spunea despre generalul Mizințev că este un individ teribil, extrem de violent și neîndurător chiar și cu subalternii. 

Scherba a dat publicității o înregistrare audio, interceptată de serviciile secrete ucrainene, care surprinde un dialog dintre general și un ofițer de rang inferior căruia îi reproșează că nu a mutilat un soldat care nu purta corect uniforma. Uită-te la acest mizerabil care stă acolo, cu privire de bovină, arătându-mi mutra lui tristă și cana lui împuțită! (...) De ce fața sa nu e mutilată încă? De ce nu i-a tăit nimeni urechile? De ce acest imbecil nu șchiopătează încă?”, ar spune generalul în înregistrare cu pricina. Detalii AICI



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.