„Măcelarul” rus care are misiunea de a rade orașul Mariupol de pe fața pământului: generalul colonel Mihail Mizințev. Își terorizează și subalternii pe care îi amenință cu mutilarea și schilodirea


„Măcelarul” rus care are misiunea de a rade orașul Mariupol de pe fața pământului: generalul colonel Mihail Mizințev. Își terorizează și subalternii pe care îi amenință cu mutilarea și schilodirea

Persoana care orchestrează zilnic atacurile devastatoare ale forțelor ruse asupra orașului ucrainean Mariupol ar fi generalul colonel Mihail Mizințev, cunoscut în calitate sa oficială de șef al Centrului Național rus pentru Managementul Apărării, practic numărul doi în Armata Rusiei.

Autoritățile din Ucraina l-au numit însă „măcelarul Mariupolului”.

Purtătorul de cuvânt al administrației militare din Odesa, Serghei Bratciuc, îl acuză pe generalul Mizințev de bombardamentele distrugătoare asupra unor ținte civile ale Mariupolului și de moartea a sute de civili. 

„El este cel care a ordonat bombardarea maternității, spitalului de copii, a teatrului și a locuințelor civililor. Este cel care va distruge Mariupolul, așa cum a distrus alte orașe din Siria”, a mai spus Serghei Bratciuc făcând referire la faptul că generalul Mizințev ar fi fost unul dintre comandanții forțelor ruse care l-au sprijinit pe tiranul sirian Bashar al-Assad în asedierea orașului Alep (imagini mai jos cu Alepul distrus de bombardamente). Folosind bombe cu dispersie, incendiare și chiar arme chimice în arii în care se aflau civili, forțele ruse ar fi ucis atunci (2015-2016) peste 1600 de oameni.  

Mariupol este sub asediul forțelor ruse chiar de la începutul războiului împotriva Ucrainei, demarat pe 24 februarie. 

Chiar și generalul Mizințev a admis într-o scurtă declarație „că o teribilă catastrofă umanitară” este în plină derulare la Mariupol, dar a învinovățit partea inamică pentru asta, numindu-i pe luptătorii ucraineni „neo-naziști” și „bandiți”. El nu se află însă pe front, ci la Moscova, de unde ar fi ordonat personal bombardarea anumitor ținte civile și distrugerea infrastructurii orașului (apă, energie, telecomunicații, gaz). 

De asemenea, forțele ruse care au înconjurat orașul au permis cu greu evacuarea civililor (în oraș ar mai fi încă în jur de 100.000 de civili) pe coridoarele umanitare stabilite în cadrul negocierilor ruso-ucrainene, deschizând adesea focul sau reluând bombardamentele.

Fostul ambasador ucrainean în Austria, Olexander Scherba, spune, la rândul lui despre generalul Mizințev că este un individ teribil, extrem de violent și neîndurător chiar și cu subalternii.

Scherba a dat publicității o înregistrare audio, interceptată de serviciile secrete ucrainene, care surprinde un dialog dintre general și un ofițer de rang inferior căruia îi reproșează că nu a mutilat un soldat care nu purta corect uniforma. 

Uită-te la acest mizerabil care stă acolo, cu privire de bovină, arătându-mi mutra lui tristă și cana lui împuțită! (...) De ce fața sa nu e mutilată încă? De ce nu i-a tăit nimeni urechile? De ce acest imbecil nu șchiopătează încă?”, ar spune generalul în înregistrare cu pricina, publicată de Daily Mail AICI.

Potrivit The Independent, generalul Mizințev le-ar fi propus forțelor ucrainene care apără portul din Mariupol să depună armele și să părăsească orașul pe coridoarele umanitare, dar propunerea sa a fost categoric respinsă. 

mihail mizintev
 Mihail Mizințev

Șefa Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina, Oleksandra Matviiciuc, a opinat că generalul Mizințev ar putea fi acuzat de crime de război la Tribunalul de la Haga. 

„Să îl țineți minte. E Mihail Mizințev, cel care conduce asediul orașului Mariupol. El a ordonat bombardarea spitalului de copii, a teatrului. Are experiența crimelor din Siria”, a scris ea pe Twitter. 

Imagini din Alepul bombardat de aviația rusă

Cel puțin 300 de persoane ar fi murit în urma bombardării Teatrului Dramatic din Mariupol în data de 16 martie. Teatrul era folosit ca loc de refugiu pentru mai multe sute de persoane, „în principal femei, copii şi bătrâni”, potrivit autorităților. După bombardament, intrarea a fost blocată de moloz, iar operaţiuni de salvare au fost mult complicate de atacurile neîntrerupte ale rușilor.

Însărcinata cu drepturile omului în Parlamentul ucrainean Liudmla Denisova anunţa la 17 martie că adăpostul din teatru a rezistat bombardamentului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski preciza, în urmă cu o săptămână că 130 de persoane au fost salvate din clădire, dar că alte ”sute” se aflau sub dărâmături.

Societatea americană Maxar Technologies, specializată în imagerie satelitară, a publicat o fotografie a Teatrului Dramatic, făcută cu două zile înainte de atac, din care rezulta că, pe două laturi ale clăririi, era scris, pe sol, cu litere uriașe „copii” tocmai pentru ca aviația rusă să nu bombardeze. 

Peste 2.000 de civili au fost ucişi la Mariupol, potrivit unui ultim bilanţ anunţat de către primărie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.