Ce mai delirează Moscova: acuză România că ar fi printre țările cu cei mai mulți mercenari care luptă de partea Ucrainei, după Polonia, SUA și Canada. Peste 1500 de români ar fi implicați în războiul din Ucraina, potrivit Kremlinului


Ce mai delirează Moscova: acuză România că ar fi printre țările cu cei mai mulți mercenari care luptă de partea Ucrainei, după Polonia, SUA și Canada. Peste 1500 de români ar fi implicați în războiul din Ucraina, potrivit Kremlinului

Rusia habar nu are câți militari proprii a pierdut pe frontul din Ucraina, în schimb știe cu exactitate nu doar câți mercenari străini ar fi ucis în cele 54 de zile de război, ci și câți luptă alături de forțele ucrainene. 

Astfel, pe fondul revoltei iscate în Marea Britanie de situația celor doi militari voluntari englezi luați prizonier de ruși la Mariupol și care sunt, zilele acestea, plimbați și umiliți pe la postul național de televiziune în scopuri propagandistice (Daily Mail relatează pe larg situația lor, detail AICI), ministerul Apărării din Rusia spune că ar fi „anihilat” nu mai puțin de 1035 luptători străini. 

Mai mult, generalul-maior Igor Konașenko, purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării, rămas fără ministru în plină „operațiune militară specială” (e vorba de Serghei Șoigu, care ar fi suferit un atac de cord masiv și se află la terapie intensive), a avansat o serie de cifre halucinante (din punctul de vedere al României) privind cei peste 6800 de mercenari străini din 63 de țări care ar fi luptat, de la începutul războiului, pentru „guvernul lui Volodimir Zelenski. Astfel, 1717 ar fi din Polonia, iar în jur de 1500 din Statele Unite, Canada și…România (nu în total, ci câte 1500 din fiecare din cele trei state membre NATO). Ar mai fi în jur 300 de britanici, cam toți atâția georgieni și 193 din regiunile siriene controlate de Turcia. 400 mercenari străini ar fi încă implicați în luptele cumplite de la Mariupol, în vreme ce 912 ar fi părăsit Ucraina, nedorind să mai participe la lupte. În prezent, pe fronturile din Kiev, Kharkiv, Odesa, Mikolaiev și Mariupol mai sunt „activi” 4877 luptători străini, mai spun oficialii ruși preluați de unul din canalele media controlate de Kremlin – RT. 

Și oficialii ucraineni au vorbit de mai multe ori despre voluntarii străini care s-au alăturat Ucrainei în războiul contra Rusiei, dar niciodată n-au avansat un număr al acestora în funcție de țara de origine. 

La începutul lui martie, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, spunea că ar fi vorba de peste 20.000 de voluntari din aproximativ 52 de țări. Apoi, la începutul lunii aprilie, Kievul a anunțat că suspendă înrolarea voluntarilor până când acestora le va fi evaluat gradul de pregătire militară. Podul a scris AICI despre gruparea înființată de un experimentat ofițer american în Ucraina cu scopul de a-i pregăti tehnic cât mai bine pe luptătorii ucraineni. Acesta vorbea și despre amatorismul unora dintre voluntari care ajunseseră să se rănească singuri pentru a putea pleca de pe front, solicitând testarea lor înainte de a le permite să lupte. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.