EXCLUSIV DEZVĂLUIRI: Doi copii instituționalizați au fost sedați în mod repetat cu substanțe periculoase destinate adulților bolnavi de Parkinson, epilepsie și alte afecțiuni neuropsihice grave. Ca să stea ”liniștiți”. Un băiețel de doar 6 ani a ajuns de urgență la spital. Incidentele se întâmplă numai pe tura asistentei medicale Mihaela Truică


EXCLUSIV DEZVĂLUIRI: Doi copii instituționalizați au fost sedați în mod repetat cu substanțe periculoase destinate adulților bolnavi de Parkinson, epilepsie și alte afecțiuni neuropsihice grave. Ca să stea ”liniștiți”. Un băiețel de doar 6 ani a ajuns de urgență la spital. Incidentele se întâmplă numai pe tura asistentei medicale Mihaela Truică

În exclusivitate absolută, Podul.ro a documentat două cazuri de-a dreptul îngrozitoare care aruncă o rază de lumină asupra numeroaselor abuzuri și complicități din sistemul de stat ce ar trebui să-i trateze și să-i protejeze pe copiii instituționalizați, mulți dintre aceștia confruntându-se, din păcate, cu grave probleme de sănătate. 

Mai exact, am descoperit cazurile a doi astfel de copii care au fost sedați în exces și în mod repetat cu substanțe destinate adulților ce suferă de Parkinson, epilepsie sau alte afecțiuni neuropsihice deosebit de severe. Adică, au fost supuși unui abuz medicamentos ilegal care le-a afectat starea de sănătate, unul dintre ei – un băiețel de numai 6 ani și nouă luni – ajungând în stare foarte gravă la spital, unde avea să rămână internat timp de două zile. Copiilor li s-au administrat ilegal și în exces tratamente pentru adulți. În realitate, vorbim despre un atentat la sănătatea unor copii lipsiți de apărare.  

Atentat repetat la sănătatea unor copii 

Motivul acestei practici realmente criminale? 

Într-o sesizare depusă ieri la Secția 7 Poliție (sesizare ajunsă și în posesia Podul.ro), cineva care cunoaște foarte bine situația avertizează că, extrem de periculoase, substanțele în cauză le-au fost administrate în mod premeditat copiilor, pentru a-i ”potoli” și a-i face să stea ”liniștiți”, această decizie fiind luată de două cadre medicale – o asistentă și o doctoriță  –, adică, chiar de persoanele care ar fi trebuit să aibă grijă de acești copii cu probleme, nu să le cauzele altele noi, punându-le viețile în pericol. 

Pentru a-i ocroti pe cei doi copii, nu le divulgăm identitățile, ci îi vom numi Alex și Delia. Amândoi fac parte dintre ”instituționalizații” care sunt tratați în cadrul unui complex ce oferă servicii pentru copii cu dizabilități neuropsihice. Instituția funcționează sub controlul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 2, care, la rându-i, își desfășoară activitățile sub controlul Consiliului Local Sector 2. Pe raza Sectorului 2, complexul deține patru locații – trei apartamente și o casă cu etaj situată pe Strada Reînvierii, în această din urmă locație fiind instalați 13 copii, printre care Alex și Delia. Toate cazurile sunt deosebit de grave, cei mai mulți dintre cei 13 fiind imobilizați în cărucioare și scaune cu rotile. Alex și Delia se numără printre cei care se pot deplasa. 

În cele ce urmează vă prezentăm firul și implicațiile evenimentelor, astfel încât cititorii să aibă accesul la întreaga perspectivă a speței.

Alex 

În octombrie 2023, unul dintre specialiștii angajați în cadrul DGASPC Sector 2 (nu îi dezvăluim numele pentru a nu-l transforma în țintă) s-a deplasat la casa de pe Strada Reînvierii pentru a-l lua pe Alex și a-l duce la întâlnirea programată cu părinții. Acolo, a remarcat că băiatul se găsea într-o pronunțată stare de apatie și somnolență, deși e unul dintre cei mai energici copii din cadrul complexului. Mai mult, nu mai putea să vorbească (abia îngăima un ”da” sau ”nu”) și avea vizibile probleme cu echilibrul. 

Sesizând imediat că ceva nu era în regulă, specialistul a întrebat-o pe asistenta medicală Mihaela Truică, pe a cărei tură s-a ivit situația, dacă a remarcat starea micuțului și dacă nu cumva ar fi cazul să apeleze la serviciul de Ambulanță. Deranjată de întrebare, Truică a insistat că băiatul ”nu are nimic”. Cu toate acestea, starea lui nu s-a ameliorat deloc în timpul vizitei cu părinții, Alex rămânând apatic, confuz și necomunicând nici cu aceștia. De altfel, tatăl a întrebat de ce e ”somnambul” copilul. Menționăm că, atât la preluarea lui Alex cât și în cursul întâlnirii cu părinții, specialistul a fost însoțit de un kinetoterapeut care poate confirma toate cele de mai sus. 

Confruntat cu această situație, specialistul și-a amintit că a mai sesizat și în trecut unele comportamente alterate în cazul lui Alex, însă la momentul respectiv nu erau atât de pronunțate și nu le-a dat o importanță mare. Un aspect interesant: toate aceste incidente au avut loc pe tura asistentei Mihaela Truică. 

Alex e internat de urgență la spital. Așa-zisa ”otrăvire accidentală” 

Tot anul trecut, în seara de 20 septembrie, în jurul orelor 22.00, Alex ajungea, în stare foarte gravă, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”. Incidentul a avut loc tot pe tura Mihaelei Truică. Așadar, acest episod s-a consumat înainte ca specialistul să constate comportamentul alterat al copilului, în octombrie, în contextul însoțirii acestuia la întâlnirea cu părinții. 

Așa cum veți remarca în Biletul de ieșire din spital / Scrisoare medicală, document pe care Podul.ro vi-l prezintă în exclusivitate (foto jos), în sângele micuțului au fost identificate 4 (!) substanțe  destinate adulților ce suferă de Parkinson, epilepsie sau alte afecțiuni neuropsihice severe.  

Deosebit de interesant e că, potrivit aceleiași scrisori medicale, principalul diagnostic a fost următorul: ”Otrăvire accidentală prin și la expunere la antiepiletice, sedative hipnotice, antiparkinsoniene și psihotrope, neclasificate altundeva”.

În seara respectivă, speriindu-se când a văzut în ce hal ajunsese copilul, asistenta Mihaela Truică a chemat ambulanța, insistând că starea lui Alex s-ar fi înrăutățit după administrarea tratamentului cu Concerta, care este utilizat pentru tratarea tulburării hiperkinetice cu deficit de atenție (ADHD), afecțiune de care suferă Alex – mai multe detalii AICI. Însă analizele de sânge aveau să dezvăluie adevăratele cauze: cele 4 substanțe despre care am vorbit mai sus. 

Starea la internare 

Iată ce precizează documentul cu privire la starea lui Alex din momentul ajungerii la spital: 

”Pacientul de sex masculin în vârstă de 6 ani și 9 luni a fost adus de urgență în clinica noastră pentru somnolență, apatie și refuzul alimentației. Din anamneză am reținut să simptomatologia a debutat în cursul zilei internării cu somnolență, apatie, refuzul alimentației și refuzul comunicării verbale, după inițierea tratamentului cu Concerta. Pentru aceste motive a fost solicitat serviciul de Ambulanță care a transportat pacientul la clinica noastră unde s-a decis internarea. 

De menționat că pacientul a prezentat 3-4 episoade de incontinență urinară și un episod de incontinență fecală în ziua internării. 

Reținem că pacientul este diagnosticat cu Tulburare de conduită hiperkinetică. Intelect liminar. Dislalie polimorfă. Sindrom genetic – în observație. Primește tratament cronic cu Depakine, Levomepromazină, Aripipraxzol, Romparkin și de două zile s-a introdus în tratament și Concerta. 

Starea la internare: Afebril. Stare generală mediocră, somnolent. Nu cooperează (refuză comunicarea verbală). Reflex pupilar fotomotor prezent, fără mioză. Hipotonie generalizată. Facies palid, încercănat, buze uscate, limbă saburală, tegumente palide fără elemente eruptive, fără edeme, multiple escoriații pe gambe, pete hipopigmentare pe obraji. (…) Depresibil, sensibil la palpare, difuz”. 

De notat că toată această simptomatologie (e drept, nu atât de pronunțată, dar indubitabil din același registru) a fost sesizată și de specialistul care l-a dus pe Alex la vizita cu părinții, episod consumat cu numai câteva zile înaintea internării sale în spital, care avea să dureze două zile. 

”Accidentul”

Să revenim la diagnosticul de ”otrăvire accidentală”. Ei bine, nimic, dar absolut nimic nu sugerează un accident. Ce așa-zis ”accident” se putea întâmpla, în condițiile în care cabinetul cu medicamente este închis cu cheia, iar în rarele momente când e deschis, înăuntru sunt cel puțin trei persoane? Alex nu ar fi putut avea acces la cele 4 substanțe pentru adulți grav bolnavi. Cel mai probabil, acestea i-au fost administrate în repetate rânduri, până într-un moment în care, posibil, din cauza unui dozaj sporit, s-a ajuns până aici. De altfel, dintre copiii plasați în casa de pe Strada Reînvierii, Alex și Delia sunt cei mai energici și mai neastâmpărați, restul fiind imobilizați în cărucioare și scaune cu rotile. 

De-a dreptul îngrozitor e faptul că, potrivit specialistului, Alex a fost sedat și după externarea lui din spital, având în vedere că vizita cu părinții a avut loc în octombrie 2023. Ce fel de ”accident” ar putea comporta o astfel de recurență? Ce fel de om ar putea facilita așa ceva, după ce a văzut că micuțul ajunsese la urgență în aceeași perioadă? 

Nerespectarea procedurilor și ascunderea incidentului 

Dovadă că lucrurile nu sunt deloc în ordine e și faptul că, din însăși momentul chemării ambulanței, asistenta medicală Mihaela Truică a făcut totul pentru a ascunde situația. Potrivit legii și regulamentelor interne ale DGASPC, fiind vorba despre un indubitabil eveniment deosebit, ea avea responsabilitatea să urmeze la literă o serie de proceduri: să informeze conducerea DGASPC Sector 2, să se asigure că scrisoarea medicală ajunge în dosarul social al copilului (care conține toate aspectele relevante referitoare la acesta) și (nu în ultimul rând) ar fi trebuit să sesizeze Poliția, întrucât, potrivit scrisorii medicale, starea lui Alex a fost cauzată de 4 substanțe periculoase care nu aveau ce să caute în organismul lui, iar conjunctura unei astfel de otrăviri trebuie să fie investigată în conformitate cu legea. Însă Mihaela Truică NU a respectat absolut deloc procedurile – NU a informat conducerea DGASPC Sector 2, NU a depus scrisoarea medicală la dosarul social al copilului și cu atât mai puțin NU a sesizat Poliția. Oare de ce? 

Și-apoi, presupunând prin absurd că Alex s-ar fi otrăvit accidental (deși scenariul nu stă în picioare), responsabilitatea e tot a asistentei de pe tura aceea, care ar fi trebuit să se asigure că așa ceva nu este posibil. ”Accidentul” nu e susținut nici de faptul că această situație – comportamentul alterat al micuțului – a avut o recurență, fiind sesizat în repetate rânduri pe tura aceleiași Mihaela Truică. 

O scrisoare pierdută. Și găsită 

Să facem un salt în timp și să revenim în zilele noastre. În urmă cu doar 3 săptămâni, specialistul care a tot sesizat comportamentul alterat al lui Alex a găsit, îndoită pe colțul biroului unui psiholog din cadrul DGASPC Sector 2, scrisoarea medicală referitoare la internarea copilului. A găsit-o pur și simplu. El ar fi trebuit să cunoască situația încă din septembrie anul trecut, dacă procedurile ar fi fost respectate și documentul ar fi ajuns în dosarul social al lui Alex, însă asistenta Mihaela Truică s-a asigurat că asta nu se va întâmpla. 

În momentul în care a văzut diagnosticul de ”otrăvire accidentală”, specialistul s-a cutremurat, amintindu-și de starea și comportamentul lui Alex din ziua întâlnirii cu părinții, episod consumat cu puțin timp înaintea internării. De asemenea, și-a amintit de alte comportamente alterate asemănătoare (dar nu atât de pronunțate) ale lui Alex (și ale Deliei, despre care vom vorbi puțin mai târziu), toate acestea petrecându-se numai și numai pe tura Mihaelei Truică. Alex și Delia sunt singurii ”neastâmpărați” din casa de pe Strada Reînvierii. 

Conducerea DGASPC Sector 2 vrea să îngroape problema

Drept urmare, cu scrisoarea medicală în mână, specialistul a urmat la sânge procedura legală, informându-și atât șeful direct cât și conducerea DGASPC Sector 2 – pe directoarea generală interimară Sanda Vasile. Cu toate acestea, nimeni nu a făcut și nici nu face nimic. Nu există intenția demarării unei investigații. Mai mult, unul dintre salariații de vază ai Durecției – l-am numit pe Călin Eduard (foto jos), care se prezintă drept ”consilierul personal” al Sandei Vasile – a găsit de cuviință să-l ia la mișto pe specialistul care își face meseria, protejându-i pe copii, spunându-i: ”Du-te la Poliție, du-te și la DNA dacă vrei, că tot nu ne face nimeni nimic!” 

Amenințarea 

Apoi – și asta e halucinant de-a dreptul – l-a amenințat pe specialist, spunându-i, cu nonșalanță, că știe unde locuiește. Mai exact, i-a zis că locuiește la mai puțin de 500 de metri de unul dintre apartamentele unde sunt plasați copii cu dizabilități. Ce altceva ar putea sugera asta, dacă nu o amenințare primitivă? Mai multe detalii despre acest Călin Eduard puteți afla AICI. El e unul dintre numeroșii neaveniți impuși în DGASPC S2 de administrația USR a Sectorului 2 (vom reveni cu un articol de sine stătător pe acest subiect), care iată că are aceleași apucături ca PSD și PNL. 

Sesizarea, înregistrată la Secția 7 Poliție 

Pe cale de consecință, nu doar izbindu-se de un zid, ci și amenințat, specialistul a sesizat ieri Secția 8 Poliție, prezentând atât scrisoarea medicală cu diagnosticul de ”otrăvire accidentală”, cât și toate informațiile pe care le deține despre recurența acestui comportament alterat care iată că apare numai pe tura Mihaelei Truică, cea care a încălcat cadrul legal și procedurile existente pentru a ascunde adevărata situație. 

Astăzi, sesizarea a fost preluată de Secția 7 Poliție pe raza căreia se află plasamentul din Strada Reînvierii. Documentul a ajuns și în posesia Podul.ro. Sperăm ca polițiștii să își facă datoria și să demareze investigația care se impune. Podul,ro va supraveghea îndeaproape toate evoluțiile speței. 

Prejudicii grave și pe termen lung 

Încă un aspect esențial, care vorbește despre severele prejudicii pe termen lung aduse lui Alex. În urmă cu ceva timp, specialistul l-a însoțit pe copil la un control amănunțit efectuat la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Profesor Doctor Alexandru Obregia”, unde a fost consultat de medicul Bogdan Budișteanu. Acesta și-a manifestat stupoarea stârnită de faptul că, în 20 de ani de experiență, Alex este primul copil de vârsta asta (între 6 și 7 ani) pe care îl vede că nu răspunde la tratamentul clasic pentru ameliorarea tulburării de conduită hiperkinetică (sindrom genetic în observație) de care suferă. 

Și în aceste condiții, ne întrebăm: oare asta să fie urmarea unor sedări repetate cu substanțe primejdioase pentru organismul său, substanțe care i-au încetinit funcțiile și evoluțiile, transformându-l într-o dramatică excepție pe segmentul său de vârstă? Dacă așa stau lucrurile, nu vorbim doar despre malpraxis.     

Delia

Avertizăm că, potrivit sesizării depuse de specialist, mai există un caz similar – ne referim la Delia, o fată de 17 ani bolnavă de epilepsie, care e tratată pentru mai multe afecțiuni. Tot în septembrie anul trecut, specialistul a remarcat că Delia era apatică, somnoroasă, confuză și că nu se mai putea exprima, lucru aflat într-o opoziție totală de starea ei obișnuită. Văzând acestea, plus că fata nu își mai putea ține echilibrul, a întrebat-o pe asistenta Mihaela Truică dacă nu e cazul să fie chemată ambulanța. ”Aaa, n-are nimic. Se simte bine!”, i s-a răspuns, iar acest prim răspuns nu a venit de la Truică, ci de la doctorița Mirela Soare – șefa directă, colaboratoarea și prietena lui Truică. La rându-i, asistenta a spus același lucru: ”Copilul n-are nimic”. Însă copila nu se simțea deloc bine. 

Specialistul a scos-o în curte, la aer curat, iar Delia abia se ținea pe picioare, neputând să înainteze fără să fie ajutată la fiece pas. Se simțea foarte rău. Este posibil ca în ziua aceea, după plecarea specialistului, Mihaela Truică să fi chemat din nou salvarea, iar acest episod să fi rămas necunoscut dincolo de un cerc foarte restrâns, fiindcă, la fel ca în cazul lui Alex, eventualele documente medicale nu au ajuns în dosarul social al copilului? Poliția ar trebuie să elucideze acest aspect, fiindcă inexistența unor acte la dosar nu înseamnă, așa cum am văzut, că astfel de incidente nu au avut loc. 

Complicitatea doctoriței Mirela Soare. Sau e vorba de mai mult?  

Dacă doctorița Mirela Soare este superioara ierarhică a asistentei Mihaela Truică, stând mereu nas în nas, luându-i constant apărarea și refuzând să admită că cei mici se simt rău, așa cum am văzut mai sus, se impune o întrebare legitimă: nu cumva știe și dânsa adevăratul motiv pentru care pe tura lui Truică se întâmplă să cadă copiii din picioare și să ajungă internați la spital? Totul indică că da. La fel ca Truică, și Soare avea responsabilitatea să anunțe conducerea DGASPC și Poliția, însă nu doar că nu a respectat procedurile, dar e și cea mai aprigă apărătoare a lui Truică. 

Mirela Soare a venit în instituție după o perioadă în care a activat la o creșă. Cel mai probabil, și-a dorit job-ul pentru că intră la ”condiții grele de muncă”, primind astfel un supliment salarial baban. Per-total, câștigă lunar aproape 10.000 lei, asta în timp ce specialiștii, care aleargă toată ziua pe străzi și pe la spitale cu micuții, sunt remunerați cu puțin peste 4000 lei.

În trecut, Mihaela Truică a lucrat la Centrul de Plasament ”Pinocchio”, pentru ca în urmă cu 4 ani să fie angajată în cadrul complexului din Sectorul 2 care oferă servicii pentru copii cu dizabilități neuropsihice. Având în vedere că e soră medicală de psihiatrie, și ea încasează un salariu mare. Există informații că obișnuiește să filmeze copiii dar și pe diverși angajați (nu cu telefonul, ci cu o cameră video mică). E ilegal să filmezi copii, cu atât mai mult bolnavi și instituționalizați. Truică nu are consimțământul nimănui în acest sens. 

Închise cu cheia

Soare și Truică sunt prietene de câțiva ani. Obișnuiesc să se închidă cu cheia într-o cameră de la etajul casei din Strada Reînvierii, unde stau la taclale și cafele, navigând pe internet și lăsându-i nesupravegheați pe cei 13 copii cu probleme. Acesta să fie oare motivul pentru ca Alex și Delia – neastâmpărații grupului – au fost ”potoliți” / ”liniștiți”? Asta se ascunde în spatele așa-zisei ”otrăviri accidentale”? Sesizarea depusă la poliție susține că da. Autoritățile trebuie să facă lumină în această problemă care îi vizează pe niște copii nevinovați. 

Pericolul răzbunării

Mai mult decât atât: avertizăm că persistența Mihaelei Truică în imediata proximitate a lui Alex (în special) poate reprezenta un pericol permanent pentru copil, în condițiile în care dânsa știe despre acuzațiile ce i se aduc și nu e exclus să se răzbune, într-un fel sau altul, considerând că toate problemele ei ar pleca de la sărmanul copil, care nu e altceva decât o victimă nevinovată, fiind și așa bătut de soartă. 

Incendiul 

Dar iată că indiferența și incompetența au răbufnit din nou. Și asta chiar ieri, când, lăsați nesupravegheați, doi copii s-au aflat la un pas de moarte. În timp ce doctorița Mirela Soare se închisese cu cheia în biroul de la etaj, așa cum face în mod uzual, Alex a cauzat un incendiu într-o cameră aflată pe același palier. Împreună cu el se mai afla un copil, ceilalți 11 găsindu-se în acel moment la parter, în grija unei asistente medicale care îi supraveghea (asta nu intră în fișa postului, dar s-a ajuns aici din cauza marii lipse de cadre cu care se confruntă sistemul). 

 

Focul a cuprins niște saltele și așternuturi dar și câteva obiecte din plastic, topindu-le (vă prezentăm fotografii exclusive din interior). A rezultat mult fum, firește, cu atât mai înecăcios și mai periculos pentru organism cu cât focul era menținut de plasticul ars. Alex și celălalt copil au rămas în cameră cel puțin 5 minute, în tot fumul acela, existând și un mare risc de a fi grav răniți. 

Într-un final au izbucnit în țipete, însă nici atunci nu au fost auziți de doctorița Mirela Soare, închisă în biroul situat pe același palier, ci de asistenta medicală de la parter (alta decât Truică, aceasta fiind liberă), care a urcat în grabă și i-a scos pe cei doi din cameră, nu fără mari eforturi, întrucât e vorba, repetăm, de copii cu multiple probleme. Într-un târziu a binevoit să apară și doctorița, care a chemat pompierii, aceștia stingând incendiul. Intoxicată de fumul înecăcios, asistenta a plecat la spital cu SMURD-ul, unde a fost ținută la oxigen timp de 6 ore (foto jos). Cu toate acestea, la venirea unui echipaj de poliție, care s-a interesat dacă există victime, Mirela Soare a declarat că nu. 

Accident în timpul programului de lucru

Pe bună dreptate, asistenta intenționează să se adreseze Inspectoratului Teritorial de Muncă al Municipiului București, ceea ce contravine în mod tranșant, vă asigurăm, dorințelor doamnei Soare, care, evident, vrea să îngroape întregul incident, la fel cum a vrut să îngroape și episodul cu spitalizarea lui Alex. Miza e să rămână cu dosarul și reputația curate, ceea ce nu ar mai fi posibil dacă ar fi consemnat un accident în timpul programului de lucru iar autoritățile ar investiga conjunctura și dedesubturile acestuia. 

De asemenea, ar fi normal ca Mirela Soare să clarifice dacă a chemat sau nu ambulanța pentru a-i consulta pe cei doi copii care s-au aflat în camera incendiată pentru cel puțin 5-6 minute. A fost sau nu a fost?  

VA URMA  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.