VIDEO. Ucraina intră în posesia arsenalului devastator trimis de americani. Printre acestea și tunurile M777, piese de artilerie de ultimă generaţie pe care SUA au decis să le predea pentru prima dată armatei ucrainene


VIDEO. Ucraina intră în posesia arsenalului devastator trimis de americani. Printre acestea și tunurile M777, piese de artilerie de ultimă generaţie pe care SUA au decis să le predea pentru prima dată armatei ucrainene

În condițiile în care luptele pentru estul Ucrainei, controlat în parte de separatiștii pro-ruși, au început să se intensifice, președintele Volodimir Zelenski anunțând chiar „debutul bătăliei pentru Donbas”, Pentagonul indică faptul că primele încărcături din noua tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele ţării pentru a fi predate armatei ucrainene.

Potrivit agerpres.ro, la sfârşitul săptămânii trecute, „patru zboruri au sosit din Statele Unite în regiune, cu diverse echipamente", a declarat un înalt responsabil din Departamentul american al Apărării, sub protecţia anonimatului.

Un al cincilea zbor este aşteptat să sosească în următoarele 24 de ore, „adică cinci zboruri în tot atâtea zile" de când noua tranşă de 800 de milioane de dolari de ajutor militar pentru Ucraina a fost anunţată miercuri de preşedintele Joe Biden, a subliniat el. 

Oficialul care nu și-a divulgat identitatea nu a detaliat ce tipuri de echipamente au fost livrate în acele zboruri. 

Pe lângă obuziere, pachetul include însă și 300 de drone tactice Switchblade, 11 elicoptere Mi-17, 200 de transportoare blindate M113 și alte arme și echipamente militare, potrivit Pentagonului.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Alexei Navalnîi dezvăluie că un alt „Navalnîi” a fost ucis la Bucea, Ucraina, de „călăii lui Putin” doar pentru că avea același nume de familie / Opozantul rus lansează un apel pentru îndepărtarea „maniacului furibund” de la Kremlin

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că primul transport a sosit la 48 de ore după semnarea ordinului executiv de autorizare a transportului de arme, o rapiditate „fără precedent".

Kirby a spus că soldaţii desfăşuraţi pe flancul estic al NATO de la începutul invaziei ruse vor începe „în zilele următoare" să antreneze militari ucraineni în manevrarea tunurilor M777 Howitzer (foto sus, video la finalul textului), piese de artilerie de ultimă generaţie pe care Statele Unite au decis să le predea pentru prima dată armatei ucrainene.

Aceste antrenamente "vor avea loc în afara Ucrainei", a subliniat el. "Un număr mic de ucraineni vor fi instruiţi în folosirea tunurilor Howitzer şi după aceea vor fi trimişi înapoi în ţara lor pentru a-şi pregăti colegii", a explicat purtătorul de cuvânt.

Chiar dacă manevrarea lor nu este fundamental diferită de a celor din artileria cu care armata ucraineană este familiarizată, aceste tunuri utilizează obuze de 155 mm, folosite de ţările din NATO, în timp ce Ucraina are în continuare numai obuze de 152 mm de fabricaţie rusă.

La rândul lor, forţele ruse încep să simtă efectul sancţiunilor asupra aprovizionării lor cu armament, în special cu rachete ghidate, a indicat înaltul responsabil al Pentagonului. Sancţiunile „au avut un efect asupra capacităţii lui Putin de a se reaproviziona şi reechipa, în special în zona componentelor pentru unele dintre aceste sisteme şi a rachetelor sale ghidate de precizie", a spus el. „Asta are deja un efect concret asupra lui Putin", a ţinut el să adauge.

Cele mai moderne armamente folosesc cipuri electronice, ai căror principali producători sunt Taiwanul şi Coreea de Sud, două ţări aliate ale Statelor Unite care au încetat să exporte aceste produse în Rusia, în conformitate cu sancţiunile americane decretate după invadarea Ucrainei. 

CITEȘTE ȘI: Ce mai delirează Moscova: acuză România că ar fi printre țările cu cei mai mulți mercenari care luptă de partea Ucrainei, după Polonia, SUA și Canada. Peste 1500 de români ar fi implicați în războiul din Ucraina, potrivit Kremlinului

Ucraina primește elicoptere, 500 de lansatoare Javelin, 300 de Switchblade-uri și 200 de blindate de la americani!

 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.