Vești proaste pentru ruși: Ucraina primește elicoptere, 500 de lansatoare Javelin, 300 de Switchblade-uri și 200 de blindate de la americani!


Vești proaste pentru ruși: Ucraina primește elicoptere, 500 de lansatoare Javelin, 300 de Switchblade-uri și 200 de blindate de la americani!

Statele Unite oferă Ucrainei un nou pachet de ajutor în materie de securitate, în valoare de 800 de milioane de dolari.

Acest lucru a fost declarat de președintele american Joe Biden, după ce a discutat cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. „Tocmai am vorbit cu președintele Zelensky și i-am spus că administrația SUA oferă Ucrainei încă 800 de milioane de dolari în arme, muniții și alte ajutoare”, a spus Casa Albă într-un comunicat.

Biden notează că armata ucraineană folosește foarte eficient armele deja furnizate și, având în vedere că Rusia se pregătește să-și intensifice ofensiva în Donbass, Statele Unite vor continua să ofere Ucrainei arme pentru autoapărare.

„Noul pachet de ajutor va include multe dintre sistemele de arme eficiente pe care le-am furnizat deja și altele noi pentru a contracara ofensiva rusă pe care o anticipăm în estul Ucrainei. Aceste noi arme includ sisteme de artilerie, muniție și vehicule blindate de transport de personal. În plus, vom continua să facilităm transferul de arme semnificative de la aliați și parteneri din întreaga lume”, a spus Joe Biden.

Noul pachet de arme pe care autoritățile americane îl transferă în Ucraina include 200 de vehicule blindate americane, 11 elicoptere, 18 obuziere, 500 de rachete pentru sisteme antitanc Javelin și câteva sute de drone Switchblade, după cum urmează:

- 11 elicoptere Mi-8/Mi-17 de fabricație sovietică;

- 18 obuziere de 155 mm și 40 de mii de proiectile pentru acestea;

- 200 de transportoare blindate americane M113 (foto);

- 500 de sisteme moderne de rachete antitanc portabile americane Javelin;

- 300 drone de baraj Switchblade;

- 10 radare de detectare a obuzelor de artilerie AN/TPQ-36;

- 2 radare de recunoaștere antiaeriene AN|MPQ-64 Sentinel;

- 100 vehicule blindate polivalente;

- mine M18A1 Claymore, corespunzătoare prevederilor Convenției de la Ottawa privind interzicerea minelor antipersonal;

În plus, pachetul include nave autopropulsate pentru pază de coastă, explozivi, costume de protecție și mijloace de protecție radiologică, bacteriologică, chimică și nucleară, 30.000 de căști și blindaje corporale, peste 2.000 de dispozitive optice și laser, precum și rechizite medicale.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a adăugat că acest pachet de arme este planificat să fie furnizat pentru a întări unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei din regiunile de est, ceea ce ar trebui să ajute armata ucraineană să oprească ofensiva invadatorilor ruși din Donbas. În special, partea ucraineană, potrivit lui Kirby, a insistat să îi fie furnizată artilerie cu rază medie și lungă de acțiune pentru a contracara eficient avansul trupelor ruse.

Cele 11 elicoptere de fabricație sovietică au fost destinate să echipeze forțele armate afgane în vara anului 2021, dar nu au fost predate din cauza căderii regimului președintelui Ashraf Ghani sub loviturile militanților talibani. Kirby nu a putut explica cum vor fi livrate elicopterele în Ucraina. Dar el a sugerat că vor fi livrate cu avionul de transport pe un aerodrom din Polonia, de unde vor fi preluate pe uscat, sau că piloții ucraineni vor zbura pe un aerodrom din Ucraina.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.