Pe contul de Twitter al opozantului rus Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, este relatată povestea morții unui bărbat din Bucea (oraș lângă Kiev), ucis doar pentru că avea același nume de familie – Navalnîi – iar invadatorii ruși criminali au crezut că ar fi vorba de o rudă îndepărtată a celui mai cunoscut și mai incomod disident rus.
Redăm mai jos „thread-ul”/ șirul lui Navalnîi de pe Twitter în care este povestită uciderea cu sânge rece a unui ucrainean nevinovat, dar este lansat și un percutant mesaj la revoltă și îndepărtatea lui Putin de la putere:
„1/9 Un pașaport al unui bărbat având numele de familie Navalnîi se află lângă trupul neînsuflețit al acestuia, întins pe caldarâm. Este unul dintre civilii uciși în orașul ucrainean Bucea. Ilia Ivanovici Navalnîi.
2/9 Totul indică faptul că l-au ucis din cauza numelui de familie. De asta i-au și aruncat sfidător pașaportul în apropiere.
3/9 O persoană complet nevinovată a fost ucisă de călăii lui Putin (cum altfel i-am putea numi? În niciun caz „soldați ruși”) pentru că avea numele meu de familie. Sperau că e vorba de o rudă de-ale mele.
4/9 Nu pot afirma dacă are vreo legătură de familie cu mine. Este din aceeași localitate ca și tatăl meu. Poate îmi era rudă, deși sunt mulți Navalnîi în acea localitate.
5/9 Îmi amintesc că, în copilărie, eram fascinat când mă uitam la monumentul eroilor celui de-Al Doilea Război Mondial. Erau acolo mai mulți Navalnîi, chiar dacă nu este un nume prea des întâlnit.
6/9 Acum va fi un alt monument în Ucraina, al celor care au murit în război, iar numele lui Ilia Ivanovici Navalnîi, născut în 1961, va fi trecut acolo alături de multe alte nume.
7/9 Acest război a fost declanșat de un maniac furibund obsedat de niște aiureli geopolitice, istorice și de structură etnică. Acest maniac nu se va opri din proprie inițativă. El, ca un drogat, e prins între moarte, război și minciună – are nevoie de ele pentru a rămâne la putere.
8/9 Fiecare are acum datoria de a-și aduce chiar și cea mai mică contribuție la oprirea războiului și la alungarea lui Putin de la putere.
9/9 Protestați oriunde și oricum puteți. Creați agitație. Inacțiunea este cel mai mare rău posibil. Iar consecința va fi moartea”.
Reamintim că disidentul și militantul anticorupție Alexei Navalnîi, 45 de ani, considerat liderul opoziției din Rusia, se află în închisoare din ianuarie 2021, pentru că ar fi încălcat termenii eliberării condiționate (pedeapsă primită în 2014, pentru o pretinsă delapidare), în timp ce se afla într-un spital din Germania unde era tratat în urmă otrăvirii cu un agent neurotoxic.
A fost arestat chiar pe aeroportul din Moscova, la revenirea în Rusia, la șase luni de la teribilul incident petrecut la bordul avionului cu care se întorcea din Siberia la Moscoa, în august 2020. Opozantul rus și-a pierdut atunci cunoștința, medicii ruși care l-au îngrijit în primele zile afirmând că ar fi vorba doar despre o cădere de glicemie sau probleme de metabolism. Toxicologii din Germania, unde a fost transferat ulterior, au descoperit însă că Navalnîi fusese otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic folosit mai ales în era sovietică.
La sfârșitul lunii martie, Navalnîi a primit o nouă condamnare: la nouă ani de închisoare, fiind găsit vinovat de deturnare de fonduri, potrivit unei decizii pronunțată, pe 22 martie, de Tribunalul districtual Lefortovo din Moscova. Procurorii l-au acuzat că a furat 4,7 milioane de dolari din donațiile făcute către fundația sa anticorupție, acum interzisă în Rusia. Pronunțându-și verdictul, judecătoarea Margarita Kotova a declarat că „Navalnîi a comis o fraudă, furtul proprietății altora de către un grup organizat”. Sentința instanței nu a intrat încă în vigoare și poate fi atacată la instanța de apel.
Cu o zi înainte de pronunțarea sentinței, echipa de investigații a lui Navalnîi încărcase pe Youtube o anchetă jurnalistică asupra proprietăţilor lui Putin, anchetă care arăta că, printre altele, un iaht luxos aflat în portul Marina di Carrara, coasta de Vest a Italiei, valorând 700 de milioane de euro, aparţine preşedintelui rus. PODUL a relatat AICI despre investigația echipei lui Navalnîi.