Ucraina a refuzat să-l primească la Kiev pe președintele Germaniei din cauza relației „sacre” a acestuia cu Rusia. Steinmeier, în calitate de om de bază al lui Schröder, a negociat proiectul Nord Stream și este unul dintre principalii arhitecți ai politicii pro-Moscova a Berlinului


Ucraina a refuzat să-l primească la Kiev pe președintele Germaniei din cauza relației „sacre” a acestuia cu Rusia. Steinmeier, în calitate de om de bază al lui Schröder, a negociat proiectul Nord Stream și este unul dintre principalii arhitecți ai politicii pro-Moscova a Berlinului

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a dezvăluit, marți, că fost nevoit să își anuleze vizita la Kiev după ce autoritățile ucrainene au anunțat că nu este bine-venit în Ucraina din cauza relațiilor sale deosebit de apropiate cu Rusia, din ultimii ani.

Steinmeier intenționa să călătorească la Kiev alături de omologii săi din Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, pentru a arăta solidaritatea Germaniei cu Ucraina, Kievul a refuzat însă propunerea sa și i-a transmis că nu este bine-venit. 

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarant, tot marţi, că nu vrea să cedeze acestei „mode” de a se duce la Kiev, adoptată în ultima vreme de majoritatea liderilor europeni și chiar de premierul britanic Boris Johnson. 

„Eram pregătit să fac acest lucru, dar aparent, și trebuie să recunosc acest lucru, nu am fost dorit de Kiev”, a spus Steinmeier jurnaliștilor marți, după întâlnirea sa cu președintele polonez Andrzej Duda.

Ambasadorul ucrainean la Kiev, Andrij Melnyk, l-a criticat dur pe Steinmeier la începutul lunii aprilie: Pentru Steinmeier, relația cu Rusia a fost și rămâne fundamentală, chiar sacră, orice s-ar întâmpla, nici măcar războiul de agresiune nu influențează cu nimic situația” . Afirmația lui Melnyk a apărut în publicația Tagesspiegel.

Berlinul a ezitat, și înainte și după declanșarea războiului, iar Kievul îl face acum pe Steinmeier să plătească pentru asta. Steinmeier, deși admite că a greșit în privința lui Putin, nu și-a uitat trecutul pro-rus, notează FAZ, citat de Euractiv.

Publicația mai scrie că decizia Kievului arată amploarea pierderii reputației Berlinului în Europa de Est.

În politica sa privind Rusia, Germania a ascultat prea puțin de aliații săi și a luat prea puțin în considerare interesele acestora. Nord Stream 2, care va deveni o ruină de un miliard de dolari de pe fundul Mării Baltice, va rămâne un monument al erorilor guvernelor Schröder și Merkel. 

A-l declara totuși oaspete nedorit pe Steinmeier nu a fost însă o decizie înțeleaptă, consideră Frankfurter Allgemeine Zeitung, apreciind că Putin va profita de acest afront pentru a forma primele divergențe în tabăra adversarilor săi. Oricine are un dușman precum Putin nu ar trebui să pună de bunăvoie o presiune asupra relațiilor cu prietenii, în special asupra relației cu cel mai mare contributor.

Siteul Deutsche Welle scrie că președintele Frank-Walter Steinmeier, aflat zilele acestea într-o vizită „complicată” la Varșovia, este cunoscut în Polonia drept unul dintre principalii arhitecți ai politicii pro-Rusia a Berlinului. 

Politicianul social-democrat, fost șef de cabinet în timpul lui Gerhard Schröder, a deținut inclusiv funcția ministru de Externe în timpul Angelei Merkel, vizitând Polonia de opt ori ca şef al diplomaţiei germane și de cinci ori ca președinte federal. Nu întâmplător, din perspectiva Varșoviei, Steinmeier lasă impresia unei persoane care, de-a lungul anilor, a ascultat prea puțin avertismentele polonezilor privind apropierea prea mare de Moscova. 

Steinmeier, în calitate de om de bază al lui Schröder, a negociat proiectul Nord Stream. În toamna anului 2005, cancelarul german de atunci și președintele rus Vladimir Putin au anunțat în mod total neașteptat construirea unui gazoduct la Marea Baltică. 

Acest lucru a provocat indignare la Varșovia, proiectul fiind hotărât peste capul și preocupările est-europenilor. Polonia a criticat "proiectul economic" încă de la început ca fiind "exploziv din punct de vedere geopolitic".

Iar faptul că Berlinul s-a ținut de cuvânt și, sub conducerea lui Merkel, a aprobat și gazoductul Nord Stream 2, a făcut ca relația dintre Varșovia și Berlin să fie și mai dificilă. Steinmeier a apărat controversatul proiect de gaz, ignorând toate rezervele venite din Europa de Est - nu numai ca ministru de Externe. A făcut-o și ulterior, în calitate de președinte federal. 

Steinmeier caută acum să privească înainte și să trimită un mesaj țării vecine că Berlinul se află "împreună cu Polonia de partea Ucrainei" – după cum transmite Biroului președintelui federal. Războiul a fost un punct de cotitură, iar președintele federal vede o oportunitate de a îmbunătăți relațiile bilaterale cu Polonia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.