EXCLUSIV Document. Ministerul Afacerilor Externe: ”Spațiul post-sovietic prezintă o importanță deosebită pentru politica externă a României”. Amenințarea rusească


EXCLUSIV Document. Ministerul Afacerilor Externe: ”Spațiul post-sovietic prezintă o importanță deosebită pentru politica externă a României”. Amenințarea rusească

Urmare a unei solicitări Podul.ro, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a venit cu un comentariu în privința rolului și locului pe care îl ocupă spațiul post-sovietic în politica externă a României. 

Conform MAE, fostul spațiu de expansiune sovietică (adică rusească) prezintă o importanță deosebită pentru politica externă a României, acest lucru fiind influențat și de faptul prezenței volens nolens a Basarabiei noastre în cadrul acestor afaceri și evoluții. 

”Spațiul post-sovietic prezintă o importanță deosebită pentru politica externă a României, prin prisma evoluțiilor de securitate înregistrate, a intereselor regionale proiectate și a oportunităților de cooperare pe care acesta le oferă”, a comunicat MAE (foto jos).

Răspunzând întrebărilor noastre privind insuficiența de personal dipomatic care să gestioneze afacerile externe românești în spațiul post-sovietic, o carență evidentă la nivelul MAE semnalată anterior și de către profesorul, politologul și expertul în spațiul ex-sovietic, Armand Goșu (detalii AICI), MAE ne-a comunicat că la nivelul instituției a existat într-adevăr un Departament special după destrămarea URSS, fără însă a preciza dacă acesta mai este funcțional, ori, la fel de funcțional ca acum 3 decenii:

”După disoluția URSS în 1991, la nivelul MAE, acest spațiu a fost gestionat în mod neîntrerupt de un Departament dedicat, condus de un director general și încadrat cu diplomați de carieră, buni profesioniști, cu competențele lingvistice necesare. Totodată, în Centrala MAE există, încă din august 1991, o structură distinctă pentru gestionarea relației cu Republica Moldova, o expresie a priorității acordate de România acesteia”.

Precizăm că, anterior, Podul.ro a scris despre faptul că România ar trebui să apeleze în acest caz la specialiștii și diplomații basarabeni, ei fiind românii care stăpânesc cel mai bine spațiul post-sovietic, și care ar putea întări și îmbunătăți prezența României în această zonă de interes strategic și geopolitic. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.