Un document diplomatic american, publicat de jurnalistul canadian Stanley Tromp, citat de Libertatea, arată că Teodor Meleșcanu s-a opus la OSCE, pe 20 decembrie 1989, păstrării unui moment de reculegere în memoria victimelor de la Timișoara. Este vorba despre un raport purtând mărcile „confidențial” și „imediat”, trimis de Ambasada SUA la Viena către Departamentul de Stat al SUA.
Numeroase state europene condamnau reprimarea brutală a manifestațiilor din orașul Timișoara, dar Teodor Meleșcanu, reprezentantul României, a blocat consensul pentru păstarea unui moment de reculegere în memoria victimelor de la Timișoara, "afișând o atitudine lipsită de emoție, dură".
Mai mult, Meleșcanu a negat crimele de la Timișoara, spunând că au fost relatări de presă neconfirmate.
Ce scrie în document: "La criticile venite din toate părțile, Meleșcanu, din partea României, a afișat o atitudine lipsită de emoție, dură. Întâi, a blocat consensul la propunerea Austriei, privind păstrarea unui moment de reculegere, în memoria victimelor de la Timișoara (ambasadorul Republicii Federale Germania a trecut peste asta incluzând momentul de reculegere în propria lui intervenție de la tribună). În mod clar, autoritățile române au decis să se țină pe poziții, Meleșcanu a negat informațiile privind presupusele evenimente, catalogându-le drept relatări de presă neconfirmate".
Meleșcanu era în acel moment secretar I la Departamentul Securitate Internațională și Dezarmare din MAE.
La 30 de ani de la Revoluție, Teodor Meleșcanu a insultat eroii care au luptat în 1989 pentru libertate. Concret, Meleșcanu a deschis ședința solemnă din Parlament dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția Română.