Președintele Finlandei își asumă o agendă ambițioasă la ONU: excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate! Ce reforme mai propune acesta


Președintele Finlandei își asumă o agendă ambițioasă la ONU: excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate! Ce reforme mai propune acesta

Reforma Consiliului de Securitate al ONU ar trebui să includă extinderea numărului de membri ai acestei structuri, eliminarea dreptului de veto în cazul oricărui stat și resortul de a exclude un membru atunci când este implicat în "războaie ilegale" - cum e invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei, a transmis președintele finlandez Alexander Stubb într-un interviu acordat pentru Reuters. Trebuie menționat că orice modificare a componenței Consiliului de Securitate necesită aprobarea a două treimi din Adunarea Generală.

Stubb a anunțat că va pleda pentru reformă în cursul săptămânii viitoare, la New York, în cadrul Adunării Generale a ONU, care va avea pe agendă discuții privind componența Consiliului de Securitate al acestei organizații globale. 

Consiliul de Securitate, compus din 5 state membre permanente și 10 state membre nepermanente, are sarcina de a menține pacea globală. Însă, disensiunile geopolitice i-au periclitat activitatea în mai multe chestiuni, inclusiv în legătură cu invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei. 

Stubb a spus că va propune creșterea numărului de membri permanenți de la 5 la 10, cu scopul de a primi în Consiliul de Securitate un reprezentant din America Latină, 2 din Africa și 2 din Asia.

"Mesajul meu de bază este că în cazul în care țările din Sudul Global, din America Latină, din Africa, din Asia, nu primesc reprezentare în sistem, atunci vor întoarce spatele Națiunilor Unite. Și nu vrem asta", a avertizat Stubb.

Președintele Finlandei a mai reliefat că orice stat membru implicat într-un război ilegal, "cum este Rusia chiar acum în Ucraina", ar trebui să fie dat afară din Consiliul de Securitate. 

"Niciun stat nu ar trebui să aibă drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU", a conchis președintele finlandez. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.