Din ce în ce mai mulți catolici consideră că Biserica ar trebui să accepte hirotonirea femeilor și căsătoria preoților, deopotrivă cu acceptarea căsătoriei homosexualilor. Rezultatele unui sondaj recent care i-a vizat pe catolicii din America Latina și Statele Unite


  • ACP
  • Sep 28, 2024 13:01
  • 149
Din ce în ce mai mulți catolici consideră că Biserica ar trebui să accepte hirotonirea femeilor și căsătoria preoților, deopotrivă cu acceptarea căsătoriei homosexualilor. Rezultatele unui sondaj recent care i-a vizat pe catolicii din America Latina și Statele Unite

Un sondaj realizat de prestigiosul Pew Research Center, deferit publicității joi, arată ce cred catolicii din șase țări mari din America Latină și din SUA despre cum ar trebui să abordeze Biserica o serie de probleme legate, printre altele, de preoție și sexualitate.

În cele mai multe dintre țările analizate în acest sens, majoritatea catolicilor intervievați de Pew Research Center spun că Biserica ar trebui să permită femeilor să devină preoți. Numai că, în conformitate cu dreptul canonic, atât o femeie care primește hirotonirea preoțească, cât și cel care o hirotonește suferă de "excomunicare latae sententiae" (excomunicarea are loc în tandem cu actul în sine), care poate fi ridicată numai de către Sfântul Scaun. Așa fiind, sprijinul pentru hirotonirea femeilor la preoție variază de la un maxim de 83% în Brazilia, 71% în Argentina și 69% în Chile, la un minim de 47% în Mexic. 

Dintre catolicii din SUA intervievați, 64% s-au declarat, la rândul lor, în favoarea acestui lucru, un procent ușor mai mare decât cel de 62% înregistrat în urmă cu 10 ani, când Pew a realizat un sondaj în rândul catolicilor americani pe această temă. 

Ponderea catolicilor din America Latină care spun că Biserica ar trebui să permită femeilor să devină preoți a crescut destul de mult în ultimii 10 ani. De exemplu, în Argentina aceste procente au crescut de la 51% în 2013-2014 la 71% în 2024, în timp ce în Mexic au crescut de la 31% la 47% în aceeași perioadă. 

Părerile sunt mai împărțite în ceea ce privește posibilitatea căsătoriei preoților. Astfel, în timp ce aproximativ 69% dintre catolicii din SUA, 65% din Chile și 64% din Argentina sunt în favoarea căsătoriei acestora, doar 38% din catolicii din Mexic și 32% din Peru spun că Biserica ar trebui să permită preoților să se căsătorească. 

În ceea ce privește celibatul preoțesc, Catehismul Bisericii Catolice afirmă că, în Biserica Latină, preoții sunt aleși dintre oamenii de credință "care trăiesc o viață celibatară și care intenționează să rămână celibatari". Catehismul clarifică însă faptul că bărbații căsătoriți pot fi hirotoniți preoți în Bisericile Orientale. 

Și opiniile cu privire la recunoașterea de către Biserică a căsătoriilor cuplurilor de homosexuali și lesbiene variază în rândul catolicilor din țările analizate. În Argentina și Chile cei mai mulți catolici intervievați spun că Biserica ar trebui să recunoască căsătoriile cuplurilor de homosexuali și lesbiene - 70%, respectiv 64% - la fel ca 54% dintre catolicii din SUA. În Mexic 46% sunt de acord cu această poziție, în Brazilia 43%, iar în Peru 32% (detalii AICI). 

Sondajul arată și că majoritatea catolicilor din toate cele șapte țări doresc ca Biserica să le permită catolicilor să utilizeze metode contraceptive, fapt interzis de catehismul catolic și de enciclica papei Paul al VI-lea numita Humanae Vitae, care afirmă că "orice acțiune care, fie înainte, fie în timpul, fie după actul sexual, urmărește să facă procrearea imposibilă, este intrinsec rea". 

Explicație foto 1: Anne Tropeano, care militează pentru hirotonirea femeilor la preoție 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.