SACRIFICIUL suprem în Iranul ayatollahilor criminali: FEMEILE protestează pentru eliberarea soților încarcerați politic! Dictatura pregătește represiunea


  • ACP
  • Aug 8, 2019 20:40
  • 2405
SACRIFICIUL suprem în Iranul ayatollahilor criminali: FEMEILE protestează pentru eliberarea soților încarcerați politic! Dictatura pregătește represiunea

Protestele verii acesteia din Rusia și China au ajuns pe prima pagină a presei internaționale atât pentru curajul acelor oameni care aleg să înfrunte regimurile autoritare din țările lor, cât și pentru faptul că tiranii de la Moscova și Beijing par a se feri să lanseze represiuni criminale de teamă să nu provoace furie suplimentară populației și să producă astfel mulțimi noi de protestatari.

Cei care protestează sunt bătuți, amendați, arestați, amenințați, dar încă nu a fost nimeni ucis ori condamnat la mulți ani de închisoare pentru participarea la proteste, în ciuda tradiției genocidare a conducerilor politice de la Moscova și Beijing.

Însă altă dovadă de curaj, poate chiar mai mare decât a celor care demonstrează în Rusia și China, este a celor care au demonstrat zilele acestea în Iran, împotriva unor hotărâri ale guvernului islamist de la Teheran. În țara în care tinerii sunt spânzurați pe stradă cu macaraua, ori a femeilor ucise cu pietre sau condamnate la mulți ani de închisoare pentru că nu au avut capul acoperit conform tradiției islamice, cei care protestează împotriva guvernului înțeleg că nu sunt prea departe de sacrificiu.

Zilele trecute au apărut pe rețelele de socializare date despre un protest care a avut loc pe 4 august, la Teheran, în fața clădirii Ministerului Educației, unde s-au adunat peste 1000 de profesori fără catedră veniți din mai multe părți ale Iranului, pentru a cere să fie angajați înainte de începerea școlii, în septembrie. Pornind de la această solicitare, demonstranții au prins curaj să ceară să nu mai fie închiși doar pentru că își fac datoria, dar și eliberarea profesorilor aflați în închisori. Altfel spus, au cerut încetarea prigoanei ayatollahilor împotriva lor, a poporului iranian.

La fel ca în Rusia și China, oamenii au pornit de la o nemulțumire punctuală și au ajuns să atace abuzurile imense la care sunt supuși de regimurile totalitare din țările lor. Factorul declanșator al demonstrației din Teheran a fost decizia Ministerului Învățământului de a angaja numai 12.000 profesori cu contract pe durată limitată, suplinitori ori profesori fără normă întreagă, deși Parlamentul iranian (Majlis) stabilise că vor trebui acoperite 30.000 de posturi.

Protestul profesorilor a fost precedată de demonstrații ale asistentelor, în mai multe orașe, cum a fost cea din 3 august, când asistentele care lucrează la spitalele din Mashhad au protestat, în fața biroului guvernatorului provinciei, Khorasan Razavi, cerând să le fie plătite salariile, să își primească drepturile pentru orele suplimentare și să le fie asigurate condiții mai bune de muncă.

Pe 30 iulie au demonstrat alte femei, în fața sediului guvernatorului din Taft, care au cerut eliberarea bărbaților lor arestați pentru că s-au opus confiscării abuzive a terenurilor pe care le dețineau.

Spre deosebire de Rusia și China, presa din Iran nu a pomenit nimic despre demonstrații, informațiile despre acestea apărând doar din relatările de pe rețelele de socializare ale celor care au fost martori ori chiar participanți ale acestora. Se știe că la demonstrații au fost martori agenții poliției secrete, care au încercat să intimideze, fără prea mult succes, dar și să adune date despre protestatari.

Acum, în țara stăpânită de ayatollahii criminali, urmează, în mod normal, represiunea – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.