Televiziunea de stat de la Moscova anunță că Guvernul Rusiei și-a dat demisia. Premierul Dmitri Medvedev a făcut acest anunţ la scurt timp după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, în discursul în faţa naţiunii, că vrea să acorde camerei inferioare a Parlamentului atribuția de a nominaliza premierul.
Concret, Vladimir Putin a propus miercuri să se organizeze un referendum privind o reformare a Constituţiei ruse în vederea unei consolidări a puterii Parlamentului, dar să se păstreze totodată caracterul prezidenţial al sistemului politic pe care-l conduce de 20 de ani.
Principala măsură anunţată vizează o consolidare a rolului Parlamentului în formarea Guvernului, prin acordarea prerogativei de a alege premierul, pe care preşedintele va fi atunci ”obligat să-l numească”.
În prezent, Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, confirmă alegerea făcută de către şeful statului. Totuși, faptul că Guvernul și-a dat demisia, confirmă ipoteza unui conflict între grupurile de putere din Rusia pe de o parte și dorința lui Putin de a rămâne la putere pentru o perioadă nedefinită.
Propunerile de reformă expuse de către Putin urmăresc de asemenea să-i consolideze pe guvernatorii regionali, să le interzică membrilor Guvernului şi judecătorilor să efectueze sejururi în străinătate şi să oblige orice candidat la preşedinie să fi trăit în ultimii 25 de ani în Rusia.
Vladimir Putin - care potrivit legislaţiei actuale nu are dreptul să candideze în 2024 - a subliniat însă că Rusia este necesar să fie condusă printr-un sistem prezidenţial.
”Rusia trebuie să rămână o republică prezidenţială puternică. De aceea, preşedintele, bineînţeles, va păstra dreptul să stabilească misiunile şi priorităţile Guvernului”, a avertizat el.
Şeful statului îşi va păstra dreptul de a demite orice membru al Guvernului şi va numi şefii tuturor structurilor din domeniul securităţii.