Urmează săptămâni cruciale! Zelenski se află în SUA cu scopul de a prezenta "planul victoriei", care implică "un loc clar pentru Ucraina în arhitectura de securitate a lumii"


  • ACP
  • Sep 23, 2024 17:04
  • 476
Urmează săptămâni cruciale! Zelenski se află în SUA cu scopul de a prezenta "planul victoriei", care implică "un loc clar pentru Ucraina în arhitectura de securitate a lumii"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află începând de duminică în Statele Unite, unde se va întâlni cu președintele Joe Biden și apoi cu prezidențiabilii Donald Trump și Kamala Harris, pentru a-și prezenta "planul victoriei". Demersurile președintelui ucrainean vin inclusiv în contextul în care Washingtonul continuă să nu permită utilizarea armelor occidentale cu rază lungă asupra țintelor din Rusia.

De câteva luni, Kyivul exercită presiuni asupra Occidentului - momentan fără succes - pentru a-i permite să folosească armamentul cu rază lungă de acțiune cu scopul de a lovi ținte din interiorul Rusiei, dar Zelenski speră ca joi, atunci când se va întâlni cu președintele Biden, să îl convingă să se răzgândească.

Înainte de a pleca spre SUA, Zelenski a declarat că Washingtonul și Londra nu au dat Ucrainei permisiunea de a utiliza armele cu rază lungă de acțiune, deoarece se tem de o escaladare, dar a sugerat că nu și-a pierdut speranța.

În prima etapă a vizitei sale în Statele Unite, președintele Ucrainei a mers la o fabrică din Pennsylvania, ce produce obuze de artilerie de 155 mm și care sunt foarte folosite de forțele ucrainene. 

"Mi-am început vizita în Statele Unite exprimându-mi recunoștința față de toți angajații fabricii", a spus Zelenski într-o postare publicată pe rețeaua X în cursul zilei de duminică. 

"În locuri ca acesta poți simți cu adevărat că lumea democratică poate prevala", a mai transmis Zelenski în postare. 

Zelenski a declarat că săptămânile următoare vor fi decisive pentru modul în care se vor încheia mai mult de 30 de luni de lupte în care au fost uciși un număr mare de oameni. Președintele Ucrainei a adăugat că omologul său american, Joe Biden, va fi primul lider străin care va vedea planul Ucrainei de a pune capăt luptelor "în întregime". Planul, ale cărei detalii nu au fost făcute publice, va fi apoi prezentat și Congresului SUA, lui Harris și lui Trump, dar și "tuturor liderilor țărilor noastre partenere".

Zelenski a zis despre plan că acesta presupune "consolidarea capacităților de înarmare ale Ucrainei" și solicită "un loc clar pentru Ucraina în arhitectura de securitate a lumii".  

Totodată, președintele ucrainean intenționează să invite Rusia la un posibil al doilea summit internațional pentru pace, programat pentru luna noiembrie, "deoarece Rusia este cea care luptă împotriva Ucrainei". Zelenski a mai afirmat că "toți" aliații Ucrainei au declarat că Moscova ar trebui invitată.

Rusia condiționează însă participarea la conferința de pace de acceptarea condițiilor președintelui Vladimir Putin pentru a intra în discuții și anume ca Ucraina să cedeze patru din regiunile sale, care au fost vizate de invazia rusă începută în februarie 2022. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.