Demonstrațiile STRADALE din Moscova și Beijing, VICTORII extraordinare împotriva lui Putin și a comuniștilor chinezi. Cele două imperii ale răului


  • ACP
  • Jul 28, 2019 12:50
  • 4426
Demonstrațiile STRADALE din Moscova și Beijing, VICTORII extraordinare împotriva lui Putin și a comuniștilor chinezi. Cele două imperii ale răului

Vara asta a adus Rusia și China în apropierea unui punct de cotitură care le-ar putea schimba radical istoria, în scurt timp. Cele două țări, care se luptă în ultimii ani să concureze militar și politic America și tot restul lumii libere, care vor să controleze părți cât mai mari din lume, așa cum o făceau în perioadele de expansiune din anii comuniști, păreau, la o vedere rapidă, că au un control foarte bun asupra celor care le populează. Numai că vara asta au început în ambele țări manifestații furioase împotriva actualelor regimuri politice, deși inițial oamenii susținuseră că luptă doar împotriva unor hotărâri ale celor care stăpânesc de la Moscova și Beijing.

În Rusia sunt intrate în vigoare, de anul ăsta, amenzi mari pentru insultarea autorităților și mulți dintre cei care demonstrează sunt de regulă arestați, așadar e nevoie de oameni foarte deciși ca să iasă în stradă acolo. Protestele stradale din Moscova au debutat la începutul lunii iunie, când a fost arestat jurnalistul Ivan Golunov, după ce i s-a înscenat un flagrant care ar fi trebuit să dovedească implicarea lui în traficul de droguri. Îndată ce a fost arestat, atât colegii lui cât și mulți alți jurnaliști au protestat alături de alte mii de nemulțumiți împotriva primarului care dăduse ordinul arestării jurnalistului, dar și împotriva poliției care săvârșise abuzul. Din primul moment al începerii demonstrațiilor au fost arestați și amendați zdravăn o mulțime de demonstranți, dar asta nu i-a oprit pe cei nemulțumiți să rămână câteva zile în stradă, până când a fost eliberat jurnalistul care era cunoscut pentru anchetele lui privind cazurile de corupție din primaria Moscovei, condusă de un apropiat de-al lui Putin. Victoria aceasta a contat extraordinar pentru moralul oamenilor aflați în luptă cu autoritățile ruse, care păreau până acum invincibile – mai multe detalii AICI.

Nemulțumirile rușilor sunt multe, dar cei care demonstrează au evitat pentru o vreme să atace direct conducerea statului, dintr-un calcul simplu, dublat de instictul de conservare care i-a oprit să provoace prea mult Kremlinul. Viața rușilor e grea – au salarii mici, mai mici decât ale românilor, țara e paralizată de corupție și de legi imposibile, iar peste tot stăpânește o categorie de superbogați neatinși de legile țării, trăind numai din corupție și tot felul de hoții. Totul la vedere. Nemulțumirea față de Putin a fost făcută publică prima oară anul ăsta, la nivel național, prin apariția în presă a unui sondaj de opinie, dar la cererea Kremlinului a fost refăcut, iar rezultatele noi au fost previzibile – de fapt rușii apar, în bună majoritate, mulțumiți de Putin!

Acum, după cazul jurnalistului arestat pe nedrept pentru a i se închide gura, rușii din Moscova protestează pentru a li se permite și candidaților opoziției să participe la alegerile locale. Oamenii Kremlinului, care au acum funcțiile de conducere în capitală, nu sunt deloc doriți de moscoviți, lucru pentru care nu li se permite și celor din opoziție să candideze, pe tot felul de motive inventate.

Demonstranții speră la o victorie care să le permită și celor din opoziție să intre în sistem, să fie vizibili și să câștige control pe capitală, printr-o victorie asemănătoare celei obținute de opoziție la Istambul. Demonstrațiile începute în urmă cu două săptămâni au fost tolerate de autoritățile moscovite până când, în fața valului de zeci de mii de demonstranți, primarul Moscovei a decis să nu mai dea autorizația pentru mitingurile opoziției. Odată ce a devenit ilegal ca oamenii să se mai adune pentru proteste, au început arestările în rândurile protestarilor, dar și a celor care au chemat la proteste, mulți dintre ei luptând pentru a putea să poată candida la alegerile din toamnă. Sâmbătă au fost arestați mai mult de 1000 de oameni la demonstrațiile din Moscova, dar și în condițiile astea oamenii au continuat să protesteze, acum strigând că vor o Rusie liberă, fără Putin. Iar demonstrațiile vor continua, atât liderii cât și oamenii care îi susțin fiind deciși să nu renunțe, mai ales după victoria obținută în cazul jurnalistului arestat pe nedrept si eliberat – mai multe detalii AICI.

În China, pe continent, unde sunt închiși în lagăre de muncă peste un milion și jumătate de nevinovați și toată țara este strict supravegheată, e mai greu să aibă loc o mișcare vizibilă de protest, dar în Hong Kong sunt deja aproape patru luni de când au loc demonstrații de mare anvergură împotriva Beijingului. Sute de mii de oameni demonstrează de la începutul lunii aprilie împotriva unei propuneri de modificare a legii extrădării, cerută de Beijing, pentru a permite autorităților să îi rețină mult mai ușor pe cei care sunt considerați infractori de autoritățile comuniste. Deși, la un moment dat, guvernanții din Hong Kong au declarat că vor amâna modificarea legii în sensul cerut de Beijing, pentru a-i liniști pe demonstranți, oamenii nu s-au liniștit și au cerut în continuare renunțarea la cererea conducerii comuniste chineze. Au avut loc confruntări violente ale poliției cu demonstranții și chinezii au folosit chiar membri ai triadelor, ai mafiilor locale, pentru a-i ataca și a-i intimida pe cei care luptă împotriva Beijingului, dar oamenii sunt în continuare deciși să nu renunțe la luptă – detalii AICI.

Mai mult, la demonstrații au început să fie vizibile steagurile Hong Kong-ului britanic, ceea ce e o gigantescă insultă pentru comuniștii de la Beijing și un imens pas înapoi pentru chinezii care trag nădejde să anexeze curând și Taiwanul – detalii AICI.

Cum se vor sfârși luptele oamenilor din cele două țări e greu de prevăzut acum, dar aceștia sunt deciși să nu renunțe, iar simplul fapt că lupta lor a fost și este posibilă vreme de luni de zile e o imensă victorie de moral, măcar pentru moment, împotriva celor două imperii ale răului din zilele noastre.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.