Începând cu data de 1 ianuarie 2025, Republica Moldova este deconectată de la resursele energetice ale Rusiei. Acest lucru s-a mai întâmplat pe parcursul celor 34 de ani nu o singură dată, însă lecția nu a fost învățată. Posibil că nici nu s-a dorit să fie învățată, să fie lichidată pentru totdeauna dependența de resursele energetice ale imperiului rusesc.
Mai deschis, Rusia și-a arătat „colții energetici” la începutul lunii decembrie 1998, când a deconectat premeditat sistemul energetic din dreapta Nistrului.
Deținând funcția de viceprim-ministru, am luat imediat legătura cu prim-ministrul României, regretatul Radu Vasile, conectând trei linii de 10 kV la sistemul energetic de peste Prut. Mai mult decât atât, am discutat despre posibilitatea folosirii liniei de 400 kV pentru conectare în revers, construcția liniei Suceava-Bălți, pentru a nu mai fi dependenți de centrala de la Cuciurgan, controlată de ruși. În treacăt fie spus, consumul de 28 mln. $ nu a fost achitat niciodată. Datoria a fost plătită din bugetul României.
Întorcându-mă la Chișinău, primul care m-a certat, pentru conectarea la sistemul energetic românesc, a fost președintele Petru Lucinschi. S-ar părea că dânsul ar fi trebuit să fie prima persoană interesată în temperarea crizei energetice creată de către Rusia. Prin acțiunea sa, Lucinschi a confirmat încă o dată că este coordonatorul rețelei rusești din Republica Moldova, iar scopul urmărit este stoparea pe toate căile a apropierii de România.
Conectarea la sistemul energetic românesc a pus în gardă Rusia. „Subdiviziunea moldovenească” de la Kremlin a elaborat o strategie de acaparare a întreprinderilor energetice din R. Moldova pentru a ne face dependenți sută la sută de resursele imperiului rusesc.
Ce a urmat?
Prim-ministrul Sturza, flancat de membrii guvernului Vladimir Filat și Anatol Arapu, a transmis Gazprom-ului conducte de transport, rețelele de distribuție și alte proprietăți ale statului, chipurile în contul datoriilor, a reorganizat compania strategică Moldova-Gaz, cedând Gazprom-ului 50% plus o acțiune, iar Tiraspoltransgaz – 15%. Statul Republica Moldova a rămas cu doar 35% de acțiuni. Cercul s-a închis.
Despre dependența de centrala de la Cuciurgan, pașii necesari pentru a tăia acest cordon ombilical și a asigura independența energetică a Republicii Moldova nu s-a vorbit niciodată la modul oficial și responsabil. Drept dovadă servește faptul că nici azi nu este elaborată strategia independenței energetice!
Președinții (Lucinschi, Voronin, Dodon) și guvernele (Sangheli, Ciubuc, Sturza, Braghiș, Tarlev, Greceanîi, Filat, Leancă, Gaburici, Streleț, Filip, Chicu, Gavriliță, Recean) care s-au perindat, începând cu anul 1994, din contra, unii mai puțin alții mai mult, au impus dependența energetică față de Rusia. Niciunul dintre ei nu a avut un plan concret despre securitatea energetică a Republicii Moldova.
Putem concluziona că guvernele care s-au aflat la putere, în cei 30 de ani, au contribuit personal și au adâncit dependența energetică față de Rusia, aducându-ne pe marginea prăpastiei existențiale. Marionetele Moscovei - Sangheli, Ciubuc, Sturza, Braghiș, Tarlev, Filat, Greceanîi, Leancă, Chicu au urmărit doar scopul păstrării Republicii Moldova pe orbita imperială rusească.
Speranțele noastre au fost legate de schimbarea pentru care am luptat. În 2020, Maia Sandu a fost aleasă Președinte al statului, iar în 2021, Partidul Acțiune și Solidaritate a primit 63 de mandate în Parlament.
În cei patru ani de aflare la putere, atât guvernul Gavriliță cât și guvernul Recean au dat dovadă de diletantism și iresponsabilitate în ceea ce privește securitatea energetică a Republicii Moldova. Elementar, nu au diversificat conexiunile externe pentru importul energiei electrice (pentru securitate e nevoie de trei surse de import). S-a tergiversat construcția liniei de 400 kV din sud, iar conexiunea Suceava- Bălți este în faza de studiu. De altfel, în 6 luni era posibil de dat în exploatare 135 km de linie de 400 kV.
Despre conducta de gaz Iași-Ungheni-Chșinău, putem spune că, în mare măsură, a fost un proiect electoral, nu unul care să asigure pe deplin securitatea energetică a Republicii Moldova.
Noi suntem conștienți că marionetele Moscovei au urmărit păstrarea dependenței de Rusia. Dar care ar fi explicația inacțiunilor guvernelor Partidului Acțiune și Solidaritate? De ce ne-au adus din nou în situația anului 1998? De altfel, criza energetică de azi este, deja, una existențială.
Dacă guvernarea s-a bazat pe cuvântul și asigurările Rusiei, atunci n-au învățat nimic din istoria noastră. A uita că „Moscova nu crede lacrimilor”, înseamnă a aduce catastrofa.
Concluzii:
1. Responsabilitatea pentru criza energetică actuală o poartă guvernele Gavriliță și Recean, exponenți ai Partidului Acțiune și Solidaritate;
2. Guvernele Gavriliță și Recean s-au manifestat iresponsabil și incompetent, în situația crizei energetice;
3. Se vede că aceste două guverne au rămas împănate cu oamenii Moscovei de la vechile guvernări vor-șor-dodoniste, care au torpilat proiectele necesare pentru o independența energetică a R. Moldova;
4. Fără o curățare reală a instituțiilor statului, a Guvernului, de agenții și slugoii Rusiei, trădarea va rămâne în capul mesei și va submina în continuare securitatea Republicii Moldova.
Șantajul și amenințările neîntrerupte ale Rusiei obligă autoritățile decizionale din Republica Moldova să rupă definitiv orice relație care poate fi folosită de Moskova pentru a crea haos, anarhie și destabilizare. Deși cu întârziere de 4 ani, PAS-ul este dator să conștientizeze că șantajul energetic al Rusiei împotriva Republicii Moldova oferă oportunități accelerate de a ieși definitiv de sub cizma Moskovei și a ne integra în spațiul românesc și european.
Pentru a salva cetățenii noștri de îngheț și de șantajul Moscovei, există o singură soluție – unificarea sistemului energetic al Republicii Moldova cu cel din România și UE. Însă acest proiect salvator nu este promovat de către majoritatea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate. De ce? O fac din tradiționala lor incompetență sau din interesele obscure a câtorva șmecheri și profitori din PAS, care se află la terminalele financiare preluate de la Plahotniuc? Neglijența, incompetența și nepăsarea deputaților majoritari față de securitatea energetică a R.Moldova, care pun în pericol viața a peste 2,5 mln. de cetățeni, lăsându-i în frig și întuneric mă obligă să întreb – prin ce se deosebesc ei de Lucinschi și de toate marionetele Moscovei?
(Valentin Dolganiuc, ex. viceprim-ministru, votant al Declarației de Independență față de Rusia imperială)