Rectorul SNSPA, Remus Pricopie (foto sus stânga), a criticat, luni seară, gestul lui Nicuṣor Dan de a invoca un sondaj „realizat de echipa sa” în care controversatul Călin Georgescu ar fi preferat de peste 40% din electorat pentru funcția de președinte al României.
„Călin Georgescu NU are peste 40% în sondaje.
Ce face Nicuṣor Dan este iresponsabil. El poate crede că lansarea publică a acestor informații este "strategie electorală". A procedat la fel la alegerile locale, când a spus (în aprilie 2024) că Piedone are ... peste 40% în intenția de vot. De fapt, promovează un politician pro-rus, cu discurs și acțiuni legionare și, în același timp, încearcă să arunce în nerelevanță alți candidați serioși.
Nicușor Dan se prezintă ca un politician "altfel". Pare, însă, ca este "la fel". Am să revin cu un text mai amplu”, a scris Pricopie, luni seară, într-o postare pe Facebook.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat despre sondajul intern realizat de echipa sa că independentul Călin Georgescu, în toate scenariile pe care le-au testat, este peste 40% intenţie de vot, iar următorul plasat în sondaj este Crin Antonescu, undeva între 22-24% şi el, cu 16-18%. Elena Lasconi se clasează pe locul 4, cu 7%, a mai spus Nicuşor Dan.
Remus Pricopie a fost în februarie 2020 propunerea de premier a PSD. Anterior, între 2012 și 2014 a fost ministru al Educației în guvernele lui Victor Ponta. În 2014, Ponta anunța că Pricopie s-a înscris în PSD, dar actualul rector al SNSPA – universitate marcată recent de unele din cele mai grave scandaluri de hărțuire sexuală din istoria învățământului superior – nu a vorbit niciodată despre apartenența sa la partidul-mafie.
Și sociologul Remus Ștefureac (foto sus centru), directorul INSCOP, dar și profesor în cadrul SNSPA (condusă de Pricopie), a criticat sondajul invocat de Nicușor Dan:
„Zboară iar aiurea “sondaje” mistificate, neasumate, cifre și vorbe goale de conținut, dar pline de un defetism îngrozitor care alimentează anapoda o depresie socială vecină cu prostia. Un curent păgubos care începe să bântuie elitele noastre, deocamdată incapabile să proiecteze o contrapondere serioasă la o campanie de măsuri active anti-romanesti începută acum cativa ani, menită să întoarcă România de la cursul ei firesc pro-european.
ÎN REALITATE, atitudinea pro europeană a românilor s-a întărit, comparativ cu situația din urmă cu 3 ani. Vorbesc de atitudinea românilor măsurată de INSCOP Research după alegerile prezidențiale ratate din 2024.
Vom publica în curând rezultatele unui studiu comparativ amplu realizat de INSCOP cu sprijinul Funky Citizen la sfârșitul lui decembrie în care am măsurat indicatorii cei mai relevanți studiați în urmă cu 3 ani în cadrul unui alt proiect de cercetare (sprijinit de GMF-US) care a investigat ascensiunea extremismului in era dezinformarii.
Doar o cifra relevanta: incredrea românilor în Rusia este, după alegerile prezidențiale din 2024, la minimul absolut de când măsurăm noi încrederea în țări - doar 5,9%, de 11 ori mai puțin decât încrederea în UE și de 3 ori mai puțin decât încrederea în Rusia în ianuarie 2022.
Prin urmare, clivajul principal nu e despre pro-UE vs. pro-Rusia, altele sunt subiectele, e adevarat unele extrem de complicate și provocatoare, dar au mai multă legătură cu economia, cu patriotismul luminat și cu modernizarea reală a țării.
În curând, vom publica multe date utile și relevate cu privire la curentele dominante din societate.”