Frați români, iubiți creștini, la începutul noului an, când familiile se află reunite în jurul speranțelor de mai bine, ne îndreptăm și noi gândurile către toți aceia care, prin eforturile și sacrificiile voastre de orice fel, ați făcut și faceți posibilă existența acestei familii mai mari care este Fundația Ion Gavrilă Ogoranu: o instituție dedicată memoriei Rezistenței anticomuniste și suferinței din universul concentraționar totalitar, o instituție dedicată adevărului istoric fără rest, necenzurat și nemutilat de dogmele corectitudinii politice.
Dumnezeu a rânduit ca, de fiecare dată de Anul Nou, să celebrăm aniversarea nașterii lui Ion Gavrilă Ogoranu, cel mai cunoscut conducător al rezistenței armate, nu doar din România, ci din întreaga Europă de Est. Omul care a ținut regimentele Securității pe urmele sale, fără a fi prins, timp de 28 de ani, omul pentru a cărui viață un președinte al Statelor Unite ale Americii a intervenit la dictatorul Ceaușescu, omul care întreaga viață și-a dedicat-o idealului luptei pentru demnitatea neamului său și pentru perpetuarea memoriei eroilor acestei epopei, s-a născut în întâia zi a anului 2023, într-un sat de sub poalele Munților Făgărașului.
Nu știm dacă a fost din iconomie divină, dar este un dat faptul că românii încep fiecare an sub semnul amintirii unuia dintre mai proeminenți eroi ai lor. Căci nu-i puțin lucru a-ți face răbojul planurilor pentru noul an cu gândul la un asemenea model de viață, așa cum ne îndeamnă și Sf Apostol Pavel: “Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa” (Evrei 13 : 7). Tot astfel și noi, la momentul bilanțului celor realizate în anul ce a trecut și gândindu-ne la proiectele din anul în care pășim, avem ca repere pe toți cei trecuți prin Rezistență și prin temnițele comuniste, ce au ostenit la ridicarea impunătorului nostru sediu din București și la alcătuirea zestrei culturale și memoriale a acestei instituții, dar și la voi toți, cei care ați reușit, în ultimii ani, să alcătuiți o frumoasă comunitate de spirit și valori înalte în jurul acestui reper identitar din societatea românească.
A fost un an deloc ușor 2024, nu atât pentru multele activități memoriale, editoriale și cultural-științifice pe care le-am desfășurat împreună, ci mai ales prin multele măsuri restrictive și nedemocratice, inițiate de personaje funeste ajunse în vârful unor instituții publice, în scopul obstrucționării prezenței noastre în școlile și liceele din Capitală, eliminării din nomenclatorul străzilor Bucureștilor a unui nume ilustru precum cel al savantului și martirului Mircea Vulcănescu, ori demersul aflat în desfășurare, al unui grup de lucru interinstituțional, având ca obiectiv modificarea legislației în vederea cenzurării memoriei unor luptători anticomuniști de primă linie în istoria românească a secolului trecut. Toate sunt, desigur, reflexe ale polarizării politice excesive a societății românești și acumulării nemainîntâlnite a urii, cu nelipsitele imixtiuni ale unor cercuri de influență puternic legate de ideologia regimului înlăturat în urmă cu 35 de ani.
Dacă anul ce s-a încheiat a fost brăzdat de eforturile de contracarare a acestor abuzuri, ne dorim ca anul acesta să fie dedicat muncii tenace pentru valorificarea muzeală a importantului patrimoniu istoric – artefacte, documente, mărturii – în vederea realizării unei prime expoziții permanente a proiectului nostru de suflet: Muzeul Rezistenței.
Sediul ridicat cu atâta trudă, din banii foștilor deținuți politici, pe terenul donat de chiar unul din ei, va căpăta astfel o valență în plus, și astfel poate vom reuși să obținem, conform legii, scutirea de o parte din impozitul datorat statului pentru acest imobil, care din 2024 s-a dublat, ajungând la peste 16000 lei anual. Marcarea și punerea în valoare așa cum se cuvine și a altor locuri ale memoriei va fi, de altfel, una din preocupările noastre în acest an.
Dorim să continuăm proiectul „Medici în Rezistență și în temnițele comuniste”, adunând noi mărturii pe care să le punem la dispoziția publicului în cadrul unui volum.
De asemenea, vrem să continuăm să purtăm prin locurile cumplite de detenție ale regimului comunist pe cât mai mulți tineri și adolescenți, cărora să le facilităm întâlnirea ultimilor deținuți politici aflați în viață, să contribuim la îngrijirea acestor monumente istorice, dar și a monumentului de la Majadahonda, din Spania, dedicat celor doi martiri români căzuți în lupta împotriva comunismului în 1937.
Zile precum 14 mai la București, Zilele Rezistenței la Sâmbăta de Sus în iulie, comemorările de la Jilava în octombrie și multe altele, sunt repere ale activității noastre de peste an, dar poate mai importantă trebuie să fie educația prin mijloace interactive, moderne, a celor mai tinere generații, pe temeiul Memoriei ca resursă indispensabilă a ridicării unei societăți întemeiate pe valori înalte precum democrația, morala creștină și identitatea națională.
Coninuăm să pregătim preconizata ediție a operei integrale a lui Ion Gavrilă Ogoranu, până atunci tipărind tiraje mai mici din unele cărți ale sale care nu au apărut de mult timp, așa cum am reușit în 2024 cu romanul ”Iuda” și ”Amintirile din copilărie”. Și, desigur, continuăm să adunăm orice mărturie – scrisă, audio sau video –, orice artefact sau document legat de maiestuoasa luptă a Rezistenței anticomuniste românești, dar și vestigiile civilizației noastre țărănești, demult stinse, pe care le adăpostim, conservăm și, în măsura posibilităților, reabilităm.
Continuăm să stăm de strajă pe acest meterez al Memoriei demnității românești. De aceea, vă îndemnăm să fiți și în acest an alături de noi, unindu-ne cu toții eforturile, pentru a pune la dispoziția copiilor României un colț de istorie nealterată, al celor ce, în urmă cu 70 de ani, mențineau, pe crestele Carpaților, un ultim colț liber al Regatului României, care să nu-și plece capul înaintea terorii istoriei.
Așa să ne ajute Dumnezeu! La mulți ani! An Nou 2025 binecuvântat de Dumnezeu!
Fundația Ion Gavrilă Ogoranu
Președinte: Coriolan Baciu
Secretar: Florin Dobrescu