Decizia SUA impulsionează UE! Franța și Marea Britanie permit Ucrainei să lovească ținte din Rusia cu rachetele furnizate / Germania trimite Kievului 4000 de drone „mini-Taurus” invulnerabile la sistemele rusești, iar vicecancelarul Robert Habeck promite mult-râvnitele rachete Taurus dacă ajunge cancelar


Decizia SUA impulsionează UE! Franța și Marea Britanie permit Ucrainei să lovească ținte din Rusia cu rachetele furnizate / Germania trimite Kievului 4000 de drone „mini-Taurus” invulnerabile la sistemele rusești, iar vicecancelarul Robert Habeck promite mult-râvnitele rachete Taurus dacă ajunge cancelar

Candidatul Verzilor germani la funcția de cancelar, vicecancelarul în exercițiu Robert Habeck, a declarat pentru postul de televiziune ARD că, dacă va fi ales, va aproba livrarea de rachete de croazieră Taurus către Ucraina.

„Răspunsul la această întrebare este: DA!”, a afirmat Habeck  când a fost întrebat dacă ar autoriza livrarea rachetelor. Vicecancelarul a fost ministru al economiei într-un guvern de coaliție cu social-democrații cancelarului Olaf Scholz și, până de curând, cu liberalii din FDP.

Germania se îndreaptă spre alegeri anticipate pe 23 februarie 2025, după ce Scholz l-a demis pe ministrul de finanțe al FDP, Christian Lindner, decizie care a ce a dus la prăbușirea coaliției.

Asistența germană pentru Ucraina, care a devenit un subiect fierbinte al campaniei electorale, pare din ce în ce mai crucială pe fondul temerilor că SUA și-ar putea retrage sprijinul după recenta victorie electorală a lui Donald Trump.

Berlinul este al doilea cel mai mare donator militar al Ucrainei sub Scholz, dar cancelarul a fost ferm în legătură cu refuzul de a furniza rachete Taurus, temându-se că ar putea atrage țara sa în război.

Habeck a declarat în interviul pentru ARD că decizia privind livrările de arme a făcut parte din munca sa de ministru al economiei, adăugând că acestea „au fost unele dintre cele mai dificile decizii (pe care) a trebuit să le ia”.

Rachetele germano-suedeze Taurus au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri (310 mile), adică pot lovi ținte mai îndepărtate decât rachetele ATACMS sau Storm Shadow/SCALP furnizate Ucrainei de SUA, respectiv Marea Britanie și Franța.

Până atunci însă, Germania urmează să ofere Ucrainei un nou pachet militar important constând din 4000 de drone inteligente fabricate de compania germană Helsing, scrie Bild.

Aceste drone, denumite Mini-Taurus, vor fi echipate cu sisteme moderne care le fac practic invulnerabile la sistemele rusești de război electronic și la interferențele GPS.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a confirmat livrarea de drone către Ucraina.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a lansat și el recent un nou apel la statele UE de a oferi Ucrainei posibilitatea de a lovi teritoriul rus.

Potrivit unei relatări publicate de Le Figaro duminică seară, Franța și Marea Britanie ar fi permis Ucrainei să lovească în interiorul teritoriului rus folosind rachetele lor SCALP și Storm Shadow. Această decizie a fost luată în urma aprobării din partea Statelor Unite, scria Le Figaro.

În urma aprobării din partea administrației președintelui american Joe Biden pentru lovituri cu rază lungă de acțiune asupra Federației Ruse, Franța și Marea Britanie au autorizat, de asemenea, utilizarea armelor lor de către Ucraina.

Ministerul francez de Externe și Afaceri Europene, Jean-Noël Barrot, a răspuns, pentru Reuters, că autorizarea Kievului de a lovi ținte rusești de unde sunt lansate agresiuni împotriva Ucrainei „rămâne o opțiune”. „Am spus deja asta. Deci nu este o informații noi în această privință”, a a mai spus oficialul francez, în vreme ce Marea Britanie s-a abținut de la comentarii, scrie publicația ucraineană RBC-Ukraine.

Potrivit, RBC, Ucraina ar putea lovi ținte rusești cu rachete ATACMS în zilele următoare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.