Vremuri complicate pentru Europa de Est. Donald Trump l-ar fi ales pe senatorul republican Marco Rubio pentru funcția de secretar de stat. Este unul dintre cei 15 republicani care s-au opus vehement celui mai important ajutor militar pentru Ucraina, dar este totuși un susținător categoric al rămânerii SUA în NATO


Vremuri complicate pentru Europa de Est. Donald Trump l-ar fi ales pe senatorul republican Marco Rubio pentru funcția de secretar de stat. Este unul dintre cei 15 republicani care s-au opus vehement celui mai important ajutor militar pentru Ucraina, dar este totuși un susținător categoric al rămânerii SUA în NATO

Cele mai importante surse de presă și politice din SUA transmiteau, marți dimineață (ora României), că portofoliul Externelor ar urma să îi fie încredințat de către președintele ales Donald Trump lui Marco Rubio, senatorul republican născut în Florida urmând să devină astfel primul cetățean cu rădăcini latino-americane care ocupă cea mai înaltă funcție în diplomația Statelor Unite. 

Presa mainstream opinează că, dintre toate opțiunile aflate pe masa lui Trump, Rubio pare cea mai puțin plăcută pentru funcția de secretar de stat mai ales că, în ultimii ani, a pledat pentru o politică externă a mușchilor încordați cu privire la inamicii geopolitici ai Americii, inclusiv China, Iran și Cuba.

Noua administrație se va confrunta cu o lume mai volatilă și mai periculoasă decât la momentul preluării primului mandat de către Trump, în ianuarie 2017, cu războaie în desfășurare în Ucraina și Orientul Mijlociu, iar China aliniindu-se tot mai strâns cu inamicii SUA, Rusia și Iran.

Războiul din Ucraina va ocupa o poziție de frunte pe agenda lui Rubio, scrie Reuters.

Rubio, 53 de ani, a spus în interviurile recente că Ucraina trebuie să negocieze un acord de pace cu Rusia, mai degrabă decât să se concentreze pe recâștigarea întregului teritoriu ocupat de Rusia începând cu 2014. 

Rubio a fost, de asemenea, unul dintre cei 15 senatori republicani care au votat împotriva pachetului de ajutor militar de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, adoptat cu mare întârziere și emoții în aprilie 2024.

Publicația ucraineană Pravda expunea, în urmă cu câteva zile, viziunea lui Marco Rubio în această privință, arătând că, din punctul lui de vedere, războiul a auns într-un impas și trebuie să i se pună punct. 

„Cred că ucrainenii au fost incredibil de curajoși și puternici atunci când au rezistat în fața Rusiei. Dar, la sfârșitul zilei, vedem că ceea ce finanțăm aici este un război care s-a împotmolit și căruia trebuie să i se pună capăt ", a spus Rubio.

„Ar fi o decizie de bun simț”, a mai spus el.

Prava a reamintit cu acea ocazie și faptul că Donald Trump și vicepreședintele său, J.D. Vance, au criticat ajutorul financiar substanțial pe care SUA l-au oferit Ucrainei pentru a-și consolida apărarea.

Rubio a mai spus că Trump, care afirma că ar putea pune capăt ostilităților din Ucraina în 24 de ore, „dorește ca războiul să se încheie”.

„Nu trebuie să fii un fan al lui Vladimir Putin pentru a dori să se încheie acest război”, a arătat Rubio, opinând că ar fi nevoie de 100 de ani pentru reconstrucția Ucrainei.

Prin alegerea lui Rubio pentru acest rol politic cheie al politicii SUA, Trump ar putea viza și consolidarea câștigurilor electorale în rândul latino-americanilor și ar putea arăta clar că este loc pentru la vârful politicii în administrația sa. 

Dacă va fi confirmat, Rubio va acorda probabil o importanță mult mai mare Americii Latine decât orice secretar de stat anterior, a declarat Mauricio Claver-Carone, un aliat al lui Rubio, fost președinte al Băncii Interamericane de Dezvoltare și fost consilier al Consiliului Național de Securitate pentru America Latină în prima administrație Trump.

„Acesta este momentul în care America Latină va fi cel mai mult pe hartă în istoria oricărei președinții americane. Este un moment istoric. Nu există alt mod de a o spune”, a mai declarat Claver-Carone citat de Reuters.

Rubio a fost unul dintre cei trei politicieni pe care Trump i-a avut în vedere pentru funcția de vicepreședinte în mandatul său, alegându-l în final pe senatorul american JD Vance din Ohio, un radical de dreapta ale cărui poziții pe politică externă sunt consuderate drept izolaționiste.

Unii dintre susținătorii lui Trump ar putea fi dezamăgiți de alegerea lui Rubio, care a militat până recent pentru o politică a SUA de forță, unele dintre viziunile sale fiind în contradicție cu ale președintelui ales. 

În timpul mandatului lui Trump 2017-2021, de exemplu, Rubio a susținut un proiect de lege care i-ar îngreuna retragerea lui Trump din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), fiind necesat acordul a două treimi din Senat pentru ratificarea unei potențiale retrageri.

Sunt deja celebre criticile lui Trump cu privirile la țările membre NATO care nu au reușit să atingă obiectivele convenite privind cheltuielile militare și a avertizat în timpul campaniei că nu numai că va refuza să apere națiunile „restante”, ci și că va încuraja Rusia „să facă orice dracu își dorește” cu ele.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.