Scriitorul, umoristul și influencerul britanic Konstantin Kisin le explică cititorilor săi, în zece puncte, cum și de ce a fost posibilă o victorie atât de categorică a lui Donald Trump, care a luat prin surprindere și chiar sperie o mare parte a Europei. Este vorba despre o portretizare corectă a Americii profunde, adesea tăcută, de care presa și influencerii de stânga îndopați cu bani de partide, UE și alte grupuri de interese ne țin departe și/sau ne-o prezintă fie ca pe ceva înspăimântător, fie ca pe ceva primitiv, nedemn de a fi tratat cu atenție și îngăduință.
Textul lui Kisin arată că, dimpotrivă, americanul care a respins politicile de stânga este patriot, competitiv, muncitor, optimist, apreciază și celebrează succesul, nu este nici rasist, nici antiimigraționist, dar detestă migrația ilegală și mai ales politica woke care îl împovărează cu o vină permanentă, de neispășit, umilindu-l.
Redăm mai jos explicațiile lui Konstantin Kisin:
1. Americanii își iubesc țara și vor ca ea să fie cea mai bună din lume. America este o națiune de oameni care au cucerit un continent. Ei iubesc forța. Le place să câștige. Orice lider care își centrează mesajul pe asta are automat un avantaj.
2. Spre deosebire de europeni, americanii nu au acceptat declinul gestionat. Ei nu au „Zero Net” (politica UE privind tehnologiile curate cu emisii zero de gaze cu efect de seră) și cred în producerea propriei energii și în ieftinirea acesteia cât mai mult posibil, pentru că știu că prosperitatea lor depinde de asta.
3. Prețurile pentru majoritatea bunurilor de bază în SUA au crescut rapid și sunt foarte mari. Ce ce spun statisticile oficiale despre inflație și realitatea din viața oamenilor nu se pupă.
4. Spre deosebire de dumneavoastră, americanii nu cred în socialism. Ei cred în meritocrație. Nu le pasă dacă super-bogații sunt super-bogați pentru că știu că trăiesc într-o țară în care a fi super-bogat este la îndemâna oricui are talentul și dorința de a reuși. Pe ei nu-i ofensează succesul, ci îl sărbătoresc.
5. Americanii sunt cei mai pro-imigrație nație din lume. Citiți asta din nou. Serios, citiți din nou. Americanilor le plac poveștile de succes ale imigranților. Vor ca mai mulți imigranți talentați să vină în America. Dar refuză să accepte oameni care vin ilegal. Și cred în existența unei frontiere.
6. Americanii sunt sensibili la problemele rasiale și la istoria imperfectă a țării lor. Ei cred că cei care sunt dezavantajați de circumstanțele nașterii lor ar trebui să aibă șansa de a reuși. Cu toate acestea, resping ideea că, pentru a remedia erorile trecutului, trebuie făcute noi erori. DEI (politica „diversitate, echitate și incluziune”) este rasistă. Știu asta și o resping tocmai pentru că nu sunt rasiști.
7. Americanii sunt cea mai filosemită națiune de pe pământ. Ziua de 7 octombrie și reacția stângii pro-Hamas i-a șocat profund pentru că, printre altele, își amintesc cum a fost ziua de 11 septembrie și recunosc jihadul atunci când îl văd.
8. Americanii sunt oameni extrem de pragmatici. Le pasă mai ales de ceea ce funcționează, nu de ceea ce sună bine. În Europa, producem mari scriitori și intelectuali. În America produc (și atrag) mari ingineri, oameni de afaceri și investitori. Din acest motiv, lor le pasă mai puțin de retorica lui Trump decât dvs și mai mult de politicile sale decât dvs.
9. Americanii sunt oameni profund optimiști. Ei urăsc negativismul. Interpretarea woke a istoriei americane ca o succesiune de rele pentru care trebuie să-și ceară veșnic scuze este absolut detestabilă pentru ei. Cred însă în mersul înainte împreună, nu în obsesia fără sfârșit pentru trecut.
10. America este o țară a cărei poveste fondatoare este una a rezistenței la excesele guvernamentale. Ei detestă restricțiile, reglementările și controlul inutile. Ei înțeleg că libertatea vine cu prețul încrederii în sine și îl plătesc cu plăcere.
Konstantin Vadimovici Kisin, 41 de ani, este scriitor, comedian, expert conservator și corealizator (împreună cu Francis Foster) al podcastului Triggernometry. A scris pentru o serie de publicații, printre care Quillette, The Spectator, The Daily Telegraph și Standpoint; de asemenea, a apărut în juriul emisiunii politice Question Time de la BBC și este intervievat adesea de posturi de televiziune precum BBC, Sky News și GB News. Vorbește și scrie adesea pe teme legate de cenzura tehnologică, libertate de exprimare, războiul cultural, corectitudine politică etc. În atenția publică l-a propulsat și un discurs (devenit viral) susținut în cadrul unei dezbateri Oxford Union privind cultura woke (VIDEO mai jos). Este, de asemenea, un scriitor prolific pe Substack, unde opiniile sale cu privire la problemele politice și sociale atrag o audiență considerabilă.