Guvernul suedez a anunțat, luni, că întrerupe orice cooperare directă cu autoritățile din Georgia, alocând, în același timp, 25 de milioane de coroane societății civile din această țară ale cărei aspirații europene par, momentan, compromise de rezultatul alegerilor parlamentare din 26 octombrie.
„Evoluția situației din Georgia a fost foarte alarmantă de ceva timp. Neregulile raportate de observatorii electorali internaționali la alegerile parlamentare din week-end întăresc acest lucru”, a declarat ministrul cooperării și comerț exterior, Benjamin Dousa, citat de publicația swedenherald.se.
Partidul de guvernământ pro-rus Visul Georgian a obținut un scor zdrobitor în alegerile parlamentare contestate inclusiv de președinta țării și opoziție, legitimitatea scrutinului fiind serios pusă la îndoială și de observatorii internaționali.
Dousa arată că „încercările de a împiedica societatea civilă a țării să își îndeplinească rolul democratic inclusiv printr-o legislație restrictivă sunt în conflict cu normele și valorile UE”.
„Prin urmare, guvernul întrerupe cooperarea directă între autoritățile suedeze și georgiene care este încă în curs de desfășurare, inclusiv cu autoritatea fiscală din Georgia”, mai spune oficialul suedez.
Potrivit lui Dousa, cooperarea ar putea fi reluată în viitor dacă Georgia se va orienta din nou către UE. Ajutorul Suediei pentru Georgia se ridică la aproximativ 200 de milioane de coroane (17,3 milioane de euro) pe an. Anul acesta, 25 de milioane (aproximativ 2,1 milioane de euro) au fost realocate societății civile din această țară.
Luni, Washingtonul şi Bruxellesul au solicitat, public, o anchetă cu privire la fraudele electorale care au determinat un scor atât de mare pentru formațiunea pro-rusă Visul Georgian în alegerile legislative de sâmbătă, 26 octombrie.
Visul Georgian, care se află la putere din 2012, a obţinut o majoritate de 58.04% dintre voturi, iar coaliţia proeuropeană 37,58% dintre voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale.
Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili, care se află în conflict deschis cu Guvernul, a denunţat o ”falsificare totală” a alegerilor şi a atribuit-o unei ”operaţiuni ruse”.
Comentatorii internaționali apreciază unanim că rezultatele scrutinului sunt o lovitură devastatoare pentru georgienii pro-occidentali care au prezentat alegerile drept o alegere între un partid de guvernământ care a aprofundat legăturile cu Rusia şi o opoziţie care urmăreşte o integrare rapidă în UE.
Visul Georgian, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat, va ocupa 89 de locuri în Parlament, cu unul mai puţin decât a obţinut în 2020. Partidele de opoziţie pro-occidentale au obţinut 61 de locuri.
Fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat în închisoare şi, de asemenea, foarte critic la adresa guvernului, le-a cerut georgienilor „demonstraţii masive" pentru a „a arăta lumii că luptăm pentru libertate".
Și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat duminică autorităţile electorale din Georgia să „investigheze" „neregulile" din alegerile.