Viktor Orban se declară „terifiat” de Planul pentru victorie al lui Volodimir Zelenski, precizând că îi va îndemna pe Olaf Scholz și Macron să înceapă negocierile cu Moscova / Opoziția de la Kiev afirmă că „planul” este prea vag și se bazează prea mult pe partenerii internaționali


Viktor Orban se declară „terifiat” de Planul pentru victorie al lui Volodimir Zelenski, precizând că îi va îndemna pe Olaf Scholz și Macron să înceapă negocierile cu Moscova / Opoziția de la Kiev afirmă că „planul” este prea vag și se bazează prea mult pe partenerii internaționali

Premierul ungar Viktor Orban, unul dintre puţinii lideri occidentali care are relaţii de prietenie cu Rusia, a declarat că Planul pentru victorie prezentat miercuri de Volodimir Zelenski este terifiant, anunțându-și, în același timp, intenţia de a promova ideea unor discuţii UE-Rusia, transmite news.ro.

„Ceea ce a prezentat ieri în parlamentul ucrainean este mai mult decât înspăimântător”, a scris Viktor Orban pe Facebook înainte de a pleca la Bruxelles pentru o reuniune a Consiliului European în care urma să se negocieze viitorul ajutor al Uniunii Europene pentru Ucraina.

„Sunt printre cei care îndeamnă Uniunea Europeană să îşi schimbe strategia actuală. Uniunea Europeană a intrat în acest război cu o strategie prost organizată, prost executată, prost calculată, pentru care preşedinta Comisiei poartă responsabilitatea principală”, a continuat Orban reluându-şi vechi acuze şi reproşuri.

„Pierdem acest război, deci strategia nu funcţionează. Trebuie să se schimbe! Dar asta nu înseamnă mai multe războaie, mai multe arme periculoase şi arme cu rază lungă de acţiune, ci înseamnă că trebuie să trecem de la o strategie de război la o strategie de pace”, a arătat premierul Ungariei, făcând referire la câteva dintre prevederile planului lui Zelenski pentru încheierea războiului.

„Avem nevoie de o încetare a focului şi de negocieri de pace! Astăzi, voi continua să îi îndemn pe cancelarul german şi pe preşedintele francez, în numele întregii Uniuni Europene, să înceapă negocierile cu ruşii cât mai curând posibil, astfel încât să putem găsi o cale de ieşire din această situaţie”, a mai scris Viktor Orban pe Facebook, anunţând că „trei mari bătălii” se anunţă la summitul UE de joi, iar aceasta este prima dintre ele.

Orbán a adăugat că îi va îndemna pe cancelarul german Olaf Scholz și pe președintele francez Emmanuel Macron să înceapă negocieri cu Moscova „în numele întregii UE” cât mai curând posibil „pentru a găsi o cale de ieșire din această situație”.

 

Poziția liderului maghiar îl pune, din nou, în contradicție cu liderii UE, inclusiv cu șeful diplomației, Josep Borrell, care dorește ca la reuniunea Consiliului să se ia o decizie privind „deblocarea plăților din Fondul european de pace și acordarea unui sprijin militar mai mare Ucrainei”. Ungaria blochează transferul a 6,6 miliarde EUR către Kiev de mai bine de un an, atrăgându-și mânia altor țări membre.

Ungaria deţine preşedinţia Consiliului UE, iar Viktor Orban a stârnit deja critici acerbe din partea colegilor din UE după ce a plecat într-o „misiune de pace” autoasumată la Kiev şi Moscova, apoi la Beijing, în iulie, imediat după preluarea preşedinţiei rotative.

Planul de victorie, prezentat miercuri de Zelenski în Verhovna Rada (Rada Supremă, parlamentul unicameral al Ucrainei) constă în cinci puncte şi este, de fapt, un „plan pentru a forţa Rusia la pace”.

Joi, preşedintele ucrainean a prezentat planul și în Consiliul European, afirmând apoi că dintre cei 18 lideri care au comentat „planul pentru victorie”, majoritatea au fost în favoarea acestuia.

„Majoritatea partenerilor UE au sprijinit planul nostru de victorie. Planul include măsuri militare și economice. Refuzul de a-l sprijini arată slăbiciune în fața Rusiei. Cu privire la Orban: „Ne-am salutat reciproc”, ceea ce reprezintă un progres”, a declarat Zelenski, citat de presa din Ucraina. 

Pe de altă parte însă, Kyiv Indpendent, publicație independentă ucraineană, a caracterizat planul liderului de la Kiev „prea vag și prea dependent de partenerii internaționali, omițând problemele interne, cum ar fi reformele pro-democratice și anticorupție, care sunt cheia succesului Ucrainei și aderării la NATO”.

Kyiv Independent mai arată că, în Ucraina, reacțiile clasei politice față de planul lui Zelenski au fost diverse, de la critici dure la entuziasm nerealist: în vreme ce  șeful partidului Servitorul Poporului al lui Zelenski a lăudat planul ca fiind un „document foarte detaliat” care oferă partenerilor de la Kiev o „strategie de întărire reciprocă”, alți parlamentari au reclamat, în ultimele săptămâni, că președintele și-a prezentat proiectul de ieșire din război mai întâi liderilor străini și nu  parlamentului ucrainean. 

Planul de victorie include cinci puncte: o invitație de a adera la NATO, un aspect de apărare, o descurajare non-nucleară împotriva agresiunii ruse, un aspect economic și o arhitectură de securitate postbelică. Trei propuneri de tip addenda au rămas clasificate, dar au fost împărtășite partenerilor occidentali care au jurat să păstreze secretul.

Kievul și-a depus cererea de aderare în septembrie 2022, dar încă nu a primit un semnal clar de la aliați. „Știm că apartenența la NATO este o chestiune de viitor, nu de prezent”, a spus Zelenski, adăugând, totuși, că o invitație primită acum i-ar arăta președintelui rus Vladimir Putin eroarea „calculelor sale geopolitice”.

În timp ce forțele Moscovei înaintează în estul țării unde se profilează o iarnă de „anemie” energetică și de încălzire raționalizată, liderul ucrainean le-a explicat parlamentarilor că un drum în etape spre finalul războiului și începutul reconstrucției, ar avantaja Kievul, oferind și Occidentului o politică de dezvoltare pentru exploatarea resurselor naturale, precum gazul, uraniul, titanul și litiul. Cu atât mai prețioase cu cât tensiunile internaționale cu China sunt în creștere.

Zelenski cere în primul rând  arme, fără restricții de utilizare, pentru a proteja Ucraina și pentru a aduce „războiul aproape de casa  Kremlinului”. Acest lucru ar împiedica crearea unor posibile „zone tampon” pe teritoriul ucrainean. De fapt, ar însemna depășirea „nu-ului” occidental bazat pe teama de a trece „liniile roșii”, ceea ce ar presupune un risc ridicat de implicare directă în conflict. Potrivit șefului statului ucrainean, odată cu sfârșitul războiului, țara sa va putea participa la îmbunătățirea securității europene.

„Dacă partenerii sunt de acord, după război intenționăm să înlocuim unele contingente militare ale forțelor armate americane staționate în Europa cu unități ucrainene”, a spus președintele. „Ucrainenii au arătat că pot fi o forță pe care răul rusesc nu o poate învinge”.

Parlamentarul Roman Lozynskyi, fost membru al partidului de opoziție Holos (Vocea), susține că este un „program grozav”, chiar dacă pașii de implementare a acestuia rămân „neclari”. Iar celor care vorbesc despre „fantezii” născute din condeiul lui Zelenski, Lozynskyi le amintește că agresiunea părea imposibil de înfruntat, „numai că apoi a fost scufundată o bună parte a flotei ruse de la Marea Neagră și astfel s-a putut controla și o parte a Regiunii Kursk din Rusia.”

Yaroslav Yurchyshyn din partea partidului Holos a arătat că planul de victorie a fost convenit cu comandamentul militar ucrainean și este coordonat cu partenerii occidentali.

„Nu am nicio îndoială că mulți oameni au idei și comentarii cu privire la ce și cum să îl îmbunătățească. Cu toate acestea, pentru mine... cea mai bună critică este…acțiunea”.

Oleksii Honcharenko, deputat din partidul de opoziție Solidaritatea Europeană condus de fostul președinte Petro Poroșenko, a criticat planul pentru că s-ar baza prea mult pe asistența externă fără a cere măsuri din partea conducerii ucrainene.

„Unde este clauza privind lupta împotriva corupției, privind consolidarea instituțiilor noastre democratice?” a scris Hocharenko pe Telegram.

Deputatul a descris planul drept „cuvinte goale” care sunt „departe de realitate”.

Colega de partid a lui Honcharenko, Iryna Herashchenko, a lăudat obiectivele generale ale planului, dar a criticat accentul pus pe sprijinul internațional, observând că termenul„parteneri” a fost folosit mai des decât „Ucraina” și „Rusia”.

Ea a subliniat, de asemenea, absența „temelor pentru acasă” pe care Ucraina trebuie să le facă pentru a atinge aceste obiective, cum ar fi reformele anticorupție care sunt un pas necesar pentru aderarea la NATO.

„Mă întreb de ce președintele a venit acum în parlament? Pentru mine, acesta este un semnal al gravității situației de pe front, al situației economice, al schimbărilor de pe scena globală”, a mai spus Herashchenko adăugând „nu s-a spus nimic despre întoarcerea la frontierele din 1991... (dar) nici despre faptul că anumite teritorii ar trebui eliberate prin măsuri politice, diplomatice etc”

Un al treilea deputat al Solidarității Europene, Mykola Kniazhytskyi, a avut un comentariu mai puțin critic.

„Cel mai important lucru pe care l-a spus (Zelenski) a fost... că trupele ucrainene ar putea înlocui, în special, trupele americane din Europa, trupele partenerilor, deoarece au experiență”, a declarat deputatul pentru Kyiv Independent.

Potrivit lui Kniazhytskyi, prezentarea planului de victorie al lui Zelensky ar putea juca un rol chiar și în apropiatele alegeri americane.

„Temele exprimate de președintele Zelenski vor fi în mod evident folosite de democrați în campania prezidențială. Va fi dificil pentru republicani să le conteste...”, a declarat Kniazhytskyi.

„Dacă acest plan este convenit cu aliații occidentali, îl susțin cu toată convingerea. Dar dacă aceștia nu sunt pregătiți pentru a-l implementa, iar Zelenski vorbește despre el doar de dragul PR-ului, atunci va fi o mare dezamăgire”, a mai spus parlamentarul.

CITEȘTE ȘI: „Planul pentru victorie” avansat de Zelensky: o cerere de intervenție a NATO în războiul din Ucraina

 



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.