Platforma X (fostul Twitter) a fost obligată de un tribunal american să își dezvăluie investitorii în cadrul unui proces intentat de foști angajați. Astfel a fost adus la suprafață un aspect care explică contorsiunea lui Elon Musk în ce privește Ucraina pe care inițial, în primele luni de invazie, a susținut-o vehement, inclusiv financiar, pentru ca mai apoi, oarecum subit, să aibă față de Kiev o atitudine critică și chiar batjocoritoare: printre acei investitori care i-au permis miliardarului de la Tesla să preia controlul asupra platformei Twitter în 2022 se află și un fond asociat cu doi dintre oligarhii lui Putin.
Detalii. Curtea Federală din California a ordonat X să dezvăluie numele celor peste o sută de investitori implicați în preluarea Twitter, actuala platformă X. Printre aceștia (care au devenit acționari la Twitter) - peste o sută în total - se numără inclusiv persoane din lumea finanțelor, a showbiz-ului (entități conectate cu rapperul Sean „Diddy” Combs, acuzat de viol, agresiune, drogarea forțată a unei victime etc), dar și un membru al familiei regale din Arabia Saudită. Însă un anumit fond a atras atenția în mod deosebit pentru că îi implică pe fiii unor controversați oligarhi ruși strâns asociați cu tiranul criminal Vladimir Putin.
Concret, este vorba despre 8VC Opportunities Fund II. Pe site-ul web al fondului, Denis Aven și Jack Moshkovich (scris și Jack Moszkowicz în unele articole, n.red.) sunt menționați în secțiunea dedicată personalului. Aceștia sunt fiii oligarhilor Petr Aven și Vadim Moshkovich.
Petr Aven, miliardar rus și fondator al Alfa Group, este descris drept „unul dintre principalele portofolii ale lui Putin”. El face obiectul sancțiunilor impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina.
Vadim Moshkovich a făcut avere în industria agricolă și face parte din cercul intim al lui Putin, motiv pentru care a fost, de asemenea, supus sancțiunilor occidentale.
X nu a comentat încă relatările de presă și din online, deși a fost chestionat direct pe această temă de jurnaliștii de la revista Fortune, una dintre primele publicații care dezvăluit asocierea miliardarului american cu oligarhi ruși controlați de Vladimir Putin.
A comentat însă Joe Lonsdale, fondatorul 8VC, apreciind că aceste dezvăluiri sunt dezvăluirile ar fi, de fapt, un atac al presei de stânga la adresa lui Musk pentru „susținerea lui Trump”. Lonsdale s-a referit, de fapt, la un articol publicat de Forbes (Video la finalul textului) care indica legăturile fondului său cu fiii oligarhilor ruși (Un importat investitor în industria de apărare are legături strânse cu oligarhi ruși sancționați de Occident).
Într-o postare publicată pe X, Lonsdale l-a numit pe Jack Moshkovich o „stea” a companiei. De asemenea, el s-a referit la Vadim Moshkovich ca la un „lider agricol de succes în Rusia” și un „superstar”. „Îl cunosc și am încredere în el”, a adăugat el.
Lonsdale l-ar fi angajat pe Denis Aven la recomandarea lui Moshkovich, aceștia cunoscându-se din copilărie. Atât Aven, cât și Moshkovich au refuzat să comenteze dezvăluirile de presă privind conexiunile cu Lonsdale, respectiv, Elon Musk.
Aven senior este președintele Alfa Group, unul dintre cele mai mari conglomerate financiare și industriale din Rusia. El este sancționat de Uniunea Europeană, Regatul Unit și Trezoreria SUA.
Vadim Moshkovich, fondatorul conglomeratului agricol Rusagro, a fost, de asemenea, sancționat de statele occidentale (dar nu și de SUA) după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022. El a făcut parte din Consiliul Federației Rusiei, camera superioară a parlamentului, din 2006 până în 2014.
Nu există indicii certe că tații oligarhi sancționați au vreo relație financiară directă cu 8VC, dar guvernul SUA acordă acum mai multă atenție conexiunilor străine cu industria tehnologică.
În iulie, Centrul Național de Contrainformații și Securitate a emis un buletin de avertizare a startup-urilor din Silicon Valley cu privire la adversarii străini care utilizează firmele de investiții pentru a obține acces la date sensibile și pentru a amenința securitatea națională.
„Nu este nimic ilegal în a angaja fiul cuiva care este sancționat. Dar dacă angajezi copiii celor care au o suspiciune rezonabilă de susținere a regimului rus - chiar dacă poate au avut îndoieli private la un moment dat - ar fi bine să acționezi cu diligența necesară”, a declara Daniel Fried, fost coordonator pentru politica de sancțiuni la Departamentul de Stat.
Printre europenii care au reacționat mai dur la aceste dezvăluiri - având în vedere poziționarea cel puțin bizară a lui Musk care a început, subit, să-și bată joc public de președintele Volodimir Zelenski, să ceară SUA să nu ajute Ucraina și să susțină vehement agenții de influență ai Rusiei care au mână liberă totată să dezinformeze și să manipuleze pe Twitter - s-a numărat și cunoscutul europarlamentar Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei, care a sintetizat practic conținutul articolelor de presă: „Prietenii lui Putin l-au ajutat pe Musk să cumpere Twitter”. „Asta explică multe: poziția lui Musk cu privire la Crimeea, refuzul la un moment dat de a permite Ucrainei să utilizeze Starlink, sprijinul pentru Trump. Este timpul ca SUA să se trezească!”.
Și alți utilizatori cu vizibilitate importantă pe X l-au criticat pe deținătorul platformei în urma dezvăluirii conexiunilor acestuia cu beizadelele rusești, opinând că legăturile lui Musk cu Putin par semnificative și pot afecta funcționalitatea platformei.
Roman Sheremeta (peste 40.000 de urmăritori pe X), președinte al Ukrainian American House, o organizație non-profit cu sediul în California, a comentat dur situația lui Musk: „Tovarășul Musk a fost nevoit să dezvăluie că doi oligarhi ruși sancționați l-au ajutat să cumpere Twitter! Ce întorsătură de situație. Nu-mi vine să cred. Oh, stai, dar nu era deja evident?
Este tipul care a sabotat literalmente armata ucraineană prin dezactivarea deliberată a Starlink și perturbarea atacului ucrainean asupra flotei ruse din Marea Neagră.
Tipul care pune, în mod constant, presiune pe Ucraina să înceteze „lupta inutilă” și să ajungă la un acord de încetare a focului.
Tipul ale cărui politici au jucat un rol major în permiterea propagandei rusești să ajungă la și mai mulți oameni pe Twitter decât înainte de începerea războiului.
Și acum, suntem șocați că „coproprietarii” Twitter sunt doi oligarhi ruși sancționați, foarte apropiați de Putin: Petr Aven și Vadim Moshkovich. Unul îl finanțează pe Putin, celălalt produce drone pentru Moscova.
Tovarășul Musk nu este un luptător pentru libertatea de exprimare, ci un favorizator al genocidului rusesc împotriva Ucrainei, sponsorizat chiar de Rusia”.
Sheremeta și-a postat comentariile acide alături de imaginea de mai jos, în care Musk este photoshopat într-o uniformă reprezentativă pentru atitudinea sa anti-ucraineană: rusească.