The Economist: Cum a planificat generalul Sîrskîi ofensiva din teritoriile rusești și ce variante a avut în vedere / Aliații occidentali nu ar fi fost informați despre operațiunile militare din regiunea Kursk


The Economist: Cum a planificat generalul Sîrskîi ofensiva din teritoriile rusești și ce variante a avut în vedere / Aliații occidentali nu ar fi fost informați despre operațiunile militare din regiunea Kursk

Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a planificat, începând cu luna iulie, o operațiune pe teritoriul Rusiei în cel mai mare secret, relatează The Economist.

Generalul a luat în considerare mai multe opțiuni: o ofensivă în Briansk, Kursk sau în ambele regiuni în același timp pentru a deturna forțele ruse din Donbas. El și-a discutat planurile doar cu câțiva generali și cu președintele Volodimir Zelenski, mai dezvăluie publicația americană care a consultat militari și alte persoane apropiate de generalul Sîrskîi.

Aliații occidentali nu ar fi fost informați despre această operațiune, pentru a evita scurgerile de informații sau perturbarea ofensivei, având în vedere că două dintre operațiunile anterioare ale lui Sîrskîi au eșuat (eșecul acestora fiind atribuit faptului că informații cu privire la acestea au fost dezvăluite din timpul planificării). În ciuda acestui fapt, partenerii nu au contestat sau criticat ofensiva din regiunea Kursk, lăudând chiar modul în care decurge. 

Sîrskîi a pretins că dislocarea unora din trupele sale în regiunea Sumî (din nord-estul Ucrainei) are loc sub pretextul apărării zonei, iar păstrarea secretului ofensivei le-a permis ucrainenilor să lanseze atacul înainte ca rușii să realizeze ce se întâmplă.

Kiev a lansat incursiunea transfrontalieră fără precedent la 6 august, precizând, zilele acestea, că a capturat peste 1.000 de kilometri pătrați și zeci de așezări rusești de atunci.

Scopul principal al operațiunii a fost consolidarea poziției Kievului în cadrul unor potențiale negocieri și îndepărtarea trupelor ruse din Donbas, a mai notat The Economist. Acest lucru este în concordanță cu mai multe declarații ale oficialilor ucraineni.

Zelenski a declarat, de asemenea, că Ucraina urmărește să creeze o „zonă tampon” pe teritoriul Rusiei, în timp ce Ministerul de Externe a menționat că operațiunea este menită să oprească loviturile rusești transfrontaliere.

Planificarea meticuloasă, tacticile inteligente și păstrarea secretului au ajutat Ucraina să obțină un succes tactic rapid în primele câteva zile, însă soldații ucraineni spun că situația devine din ce în ce mai tensionată, deoarece Rusia aduce trupe mai experimentate.

Acest din urmă aspect este susținut de mai multe rapoarte media și declarații ale oficialilor, care au indicat că Rusia redirecționează trupele de pe liniile frontului ucrainean sau din alte regiuni rusești către Kursk.

În timp ce numărul atacurilor rusești în regiunea Donbas a scăzut, Rusia continuă să se îndrepte spre Pokrovsk, un centru logistic cheie în regiune, a raportat armata ucraineană. PODUL a relatat AICI despre situația din zona Pokrovsk.

Canalele rusești au transmis, duminică noapte, că forțele ucrainene au distrus al treilea și ultimul pod peste râul Seim pentru a întârzia astfel trupele ruse care se îndreaptă spre zona ocupată de forțele Kievului în regiunea Kursk. 

Forțele Moscovei mai au la sud doar un pod de pontoane.

Trupele ruse de la sud de râul Seim sunt practic  izolate și este de așteptat ca ucrainenii, care au forțat deja frontiera pe la nord de acest district să încerce o încercuire mai amplă, pentru a izola întregul district și pentru a forma un culoar între râu și frontiera de stat.

Kievul a declarat, în cea mai recentă actualizare, că a cucerit peste 80 de aşezări pe o suprafaţă de 1.150 km pătraţi în Kursk de la lansarea unei lovituri surpriză peste graniţă la 6 august, cea mai mare invazie a Rusiei de la al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.

CITEȘTE ȘI: Cine este noul comandant al Forțelor Armate Ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, lăudat pentru apărarea Kievului și contraofensiva din 2022, dar detestat pentru masacrul de la Bahmut / Zelenski: „Este cel mai experimentat comandant ucrainean" / Criticii: „Este un comandant de tip sovietic” / „Este omul lui Zelenski”

Eroul discret și experimentat al Ucrainei. Generalul-colonel Oleksandr Sirski este strategul contraofensivei uimitoare de la Harkov care ar putea schimba soarta invaziei rusești

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.