Autoritățile ruse au deschis un dosar penal strict secret (clasificat) împotriva unui general-maior din Divizia a 6-a de puști motorizate și a altor ofițeri din subordinea acestuia pentru o serie de atrocități comise pe parcursul invaziei din Ucraina împotriva propriilor soldați.
Potrivit Meduza care citează investigațiile realizate de Suspilne – post public de radio din Ucraina – ofițerii sunt acuzați de detenție ilegală, tortură și ucidere a unor soldați din subordine.
Autoritățile militare ruse au creat Divizia a 6-a de puști motorizate în 2022, la scurt timp după ce Moscova a lansat invazia la scară largă din Ucraina. Aceasta include mai multe regimente formate în principal din recruți, inclusiv regimentele 1 486, 1 008 și 1 307. Colonelul Marat Ospanov (foto sus centru, alături de alți ofițeri implicați în dosar) a fost numit primul comandant al diviziei. Ulterior a ajuns până la gradul de general-maior.
În primăvara anului 2023, soldații din Divizia a 6-a au început să se plângă de condițiile precare de luptă și de tratamentul crud din partea comandanților.
Într-un videoclip postat în rețelele de socializare, un grup de recruți din districtul autonom Khanty-Mansi reclama că superiorii lor îi tratau drept „carne de tun" și amenințau că vor împușca pe oricine va vorbi. Soldații au declarat că nu aveau posibilitatea să facă baie sau să cumpere alimente, că erau forțați să lupte fără hrană și uniforme, că militarii răniți nu erau evacuați de pe câmpul de luptă și nu erau rotiți. După aceste sesizări, un comandant de regiment ar fi fost înlocuit, însă acesta era doar un țap ispășitor, adevăratul autor al abuzurilor fiind generalul Ospanov.
La 22 martie 2024, potrivit Suspilne, autoritățile de la Moscova au deschis un dosar penal împotriva lui Ospanov (foto jos) și a subordonaților acestuia sub suspiciunea de abuz de autoritate, detenție ilegală și crimă. Un decret obținut și publicat de Suspilne poartă semnătura lui Serghei Shishov (Șișov), un anchetator militar al Comitetului rus de anchetă. Shishov anchetase anterior cazul lui Irek Magasumov, un locotenent-colonel care a fost condamnat pentru uciderea unei fete de 18 ani în orașul ucrainean ocupat Lugansk.
Documentul susține că, în mai 2023, aproximativ în momentul în care soldații din divizie au început să se plângă public, Ospanov le-a ordonat subordonaților săi să rețină ilegal militarii care „au încălcat disciplina militară, au refuzat să urmeze ordinele sau s-au angajat în alte abateri".
„M. Ospanov, într-un efort de a intimida și de a forța respectarea strictă a ordinelor sale și de a menține disciplina militară, a creat un grup organizat din rândul subordonaților săi", se spune în document. Potrivit anchetatorilor, adjunctul lui Ospanov, colonelul Stanislav Ivanisov, în vârstă de 44 de ani, a fost însărcinat cu sechestrarea soldaților, iar un alt adjunct, Yevgeny Malyshko, 41 de ani, desemnat să se ocupe de „uciderea militarilor care, potrivit lui Ospanov, nu puteau fi dați pe brazdă”.
Ofițerii au început să rețină soldații pentru insubordonare pe 11 mai 2023. Nouăsprezece persoane sunt enumerate ca victime în acest caz. Se presupune că toți acești soldați au fost ținuți în diferite momente în subsoluri din orașul Popasna, ocupat de ruși, fără acces la toalete, fără mijloace de menținere a igienei, fără paturi și doar cu hrană și apă limitate. La începutul lunii septembrie 2023, procurorii militari au eliberat prizonierii captivi, iar autoritățile au lansat o anchetă.
În plus, potrivit Suspilne, ar fi existat cel puțin opt soldați pe care Ospanov i-a considerat „irecuperabili”. Doar unul dintre ei a supraviețuit: Ilya Borisov, un soldat din regimentul 1.307 care servea ca medic într-o unitate de evacuare. La sfârșitul lunii iunie, Borisov și alți cinci soldați deținuți din regiment au fost eliberați înainte de o inspecție de rutină a Ministerului rus al Apărării. Borisov a fost trimis pe linia frontului și a fost ulterior spitalizat din cauza rănilor.
După inspecția Ministerului Apărării, restul soldaților închiși anterior au fost trimiși înapoi în subsol la ordinul lui Ospanov, torturați și uciși, în cele din urmă, într-o încercare de a acoperi detenția ilegală și tratamentele inumane la care fuseseră supuși.
Jurnaliștii de la Suspilne au găsit mențiuni ale cazului împotriva lui Ospanov și a subordonaților săi în rețelele sociale, dar nu și în presa rusă. Publicația a găsit, de asemenea, mai multe mesaje de la rudele soldaților uciși cu privire la dispariția membrilor familiilor lor.
Un corespondent de la Suspilne a reușit să o contacteze pe soția generalului Ospanov și s-o determine să confirme existența dosarului penal. Pe 21 iunie, când a avut loc conversația, aceasta a declarat că soțul ei a fost arestat pe 22 martie și trimis pentru o evaluare în unitatea psihiatrică a unui spital din Donețk până pe 4 iulie. Potrivit acesteia, comandantul avea vânătăi pe corp care sugerau că autoritățile l-ar fi "presat".
Soția lui Ospanov l-a întrebat pe corespondentul Suspilne „cine a inițiat" reportajul postului și de unde a aflat despre acest caz. După ce a aflat că informațiile proveneau de la Comitetul rus de investigații, ea a declarat: „Mi se pare ciudat că Comitetul de investigații ar dori ca acest caz să fie mediatiza. Ei fac toate eforturile pentru a se asigura că nu voi spune nimic public. Acesta este un caz clasificat, dar vi s-a dat permisiunea să scrieți un articol despre el și chiar nu înțeleg." Soția generalului a confirmat, de asemenea, că există și alți inculpați în acest caz.