Acuzații grave la adresa lui Alexandru Rafila: „abuz în serviciu, delapidare și deturnare de fonduri” / Parchetul European investighează serviciile de consultanță de milioane de euro încheiate de ministrul Sănătății cu „vechi colaboratori de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii”


Acuzații grave la adresa lui Alexandru Rafila: „abuz în serviciu, delapidare și deturnare de fonduri” / Parchetul European investighează serviciile de consultanță de milioane de euro încheiate de ministrul Sănătății cu „vechi colaboratori de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii”

„Parchetul European anunţă că a început investigaţiile în legătură cu milioanele de euro din PNRR alocate de ministrul Alexandru Rafila vechilor săi colaboratori de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru servicii de consultanţă. Ancheta a fost declanşată în urma sesizării depuse, în martie 2024, de deputatul USR Emanuel Ungureanu”, precizează un comunicat al USR citat de news.ro.

Potrivit USR, „consultanţa este opţională în PNRR şi a fost inclusă pentru ca statul român, în situaţiile în care nu are specialişti pe un anumit domeniu, să poată apela la cei de pe piaţă”.

USR îl acuză pe Alexandru Rafila că a tăiat însă „740 de milioane de euro de la construcţia de spitale şi a dat pentru consultanţă”.

Context. În luna martie, Emanuel Ungureanu, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, a sesizat Parchetul European şi DNA cu privire la contractul de consultanţă, în valoare de 20 de milioane de euro, încheiat de către ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, în mod discreţionar, din fondurile alocate de Uniunea Europeană prin PNRR.

„Contractul, semnat de către Alexandru Rafila cu foştii săi colaboratori de la OMS, ridică suspiciuni uriaşe că a fost încheiat prin comiterea unor fapte de abuz în serviciu, delapidare şi înşelăciune. În plus, există suspiciunea că o parte din sumele acordate din PNRR pentru consultanţă se suprapun cu alte sume acordate, pentru acelaşi tip de activităţi, altor instituţii, precum Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii în Sănătate. Această ultimă instituţie a obţinut, tot din fonduri europene, un contract pentru proceduri de evaluare şi creştere a standardului calităţii actului medical în sistemul sanitar românesc”, se mai precizează în comunicatul USR

„Am primit oficial, zilele trecute, confirmarea că Parchetul European a început investigațiile în dosarul deschis în urma sesizării mele și sper să fie oprită hemoragia din fondurile europene declanșată de Rafila prin contractele de consultanță inutile. Iar banii din PNRR pe care i-a pus acolo USR pentru investiții să meargă către destinația firească, adică pentru construirea de spitale noi”, a precizat Emanuel Ungureanu.

Întrebat la B1 TV despre investigația deschisă de procurorii europeni, deputatul USR a răspuns: „Vorbim despre abuz în serviciu, delapidare și deturnare de fonduri. Aici este o chestiune extrem de gravă. Sunt instituții ale statului care pe fonduri europene, ani de zile, o să dau exemplu Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate, au făcut servicii de consultanță către spitale din România, pe resursă umană, pe cartografiere, adică exact pe aceleași linii de consultanță pe care domnul Rafila le-a trimis spre finanțare din PNRR pentru foștii săi colaboratori de la Organizația Mondială a Sănătății”.

„Sunt instituții ale statului care sunt plătite să facă lucruri pe care domnul Rafila le-a dat să facă foștilor colaboratori de la Organizația Mondială a Sănătății. Asta înseamnă abuz în serviciu și delapidare”, a adăugat Emanuel Ungureanu.

„Eu am depus această sesizare și la DNA. Am făcut demersuri și instituționale către premierul Ciucă, cu luni în urmă, să nu permită acel memorandum pe baza căruia s-a semnat acest contract de consultanță cu OMS. Am explicat în mai multe rânduri și domnului Ciolacu, și domnului Rafila, prin interpelări oficiale, că acest contract de consultanță înseamnă suprapunere de fonduri alocate în mod discreționar și ilegal”, a continuat deputatul USR.

„Deci până să fac acest demers către Parchetul European și către DNA, am epuizat toate căile administrative interne, prin care am dovedit cu acte că nu se justifică alocarea a 20 de milioane de euro către consultanță către entități în afara statului român, în condițiile în care avem instituții ale statului, ca ANMCS, care fac fix lucrurile pe care domnul Rafila le plătește în mod ilegal să le facă OMS”, a mai precizat Emanuel Ungureanu.

CITEȘTE ȘI: Medicul PSD-ist Alexandru Rafila, fiul unui lumpen criminal al Securității. ”A ucis partizani, a schingiuit familii nevinovate ca să spună unde se ascund aceștia, a dat foc locurilor unde se adăposteau, arzându-i de vii”. Colaboratorul NKVD-istului Mihai Weiss, aka ”Don Patricio”

Cum VÂNA țărani și cum ordona EXECUȚII sumare criminalul în masă Alexandru Rafila, fost comandant al Securității Arad și tată al senatorului PSD omonim. Un interviu înfiorător marca Memorialul Durerii

Victimizarea jenantă a doctorului Alexandru Rafila și bagatelizarea asasinatelor atribuite tatălui său. „Încercarea de a anihila o persoană care are o imagine publică și poate să aducă procente la aceste alegeri este lipsă de democrație”/„Memorialul Durerii n-a fost obiectiv”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.