În urma imaginilor din spațiul public care dezvăluie situația dezastruoasă înregistrată pe Podul de la Brăila, inaugurat în urmă cu doar un an, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a venit, în sfârșit cu precizări despre reparațiile efectuate pe pod către către constructorul italian Webuild (fostă Astaldi), fără a explica însă și cauza deteriorării atât de profunde a asfaltului.
„Webuild reface asfaltul pe Podul Brăila!
Lucrările durează două luni (în perioada 1 iulie - 31 august) și au început pe sensul de mers Tulcea - Brăila. Ulterior vor continua pe sensul Brăila - Tulcea.
Soluția aplicată de constructorul italian este cea din proiectul tehnic realizat de acesta.
Această intervenție trebuie să respecte toți parametrii tehnici și toate normele de calitate necesare.
În cadrul lucrărilor va fi refăcută hidroizolația din zonele afectate de operațiunile de frezare a asfaltului așternut anterior.
Joi, săptămâna aceasta (18 iulie 2024) va avea loc o discuție inclusiv cu acționarul majoritar și Director General al Webuild, Pietro Salini.
Această întâlnire are ca scop clarificarea situației tehnice a Podului suspendat de la Brăila”, a scris CNAIR pe pagina oficială de Facebook.
Despre motivele care au dus la această situație, niciun cuvânt.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, nu a simțit să spună nimic pe această temă.
În urmă cu trei ani, publicația PODUL realiza o investigație de presă și prezenta concluziile acesteia, subliniind heirupismul CNAIR și faptul că constructorul italian (Astaldi devenit Webuild) a pornit execuţia după o documentaţie tehnică incompletă, adaptând ulterior proiectarea şi lucrările după bunul plac, într-un material intitulat „De ce are picioare de lut Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila. Statul român pierde sume uriașe din cauza incompetenței CNAIR și a constructorului italian”.
Podul peste Dunăre de la Brăila – cea mai importantă lucrare de infrastructură realizată în România după anul 1990 și cel mai mare pod suspendat construit vreodată în țara noastră, al treilea ca dimensiune din Uniunea Europeană şi ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră – a fost inaugurat pe 6 iulie 2023, dată la care nu toate drumurile de legătură erau însă finalizate integral.
Primele probleme au apărut imediat după inaugurare când, tot în spațiul public, au fost trase semnale de alarmă privind șuruburile slăbite ale parapetului de siguranță. Au fost făcute verificări, iar șuruburile găsite slăbite (aproximativ 0,4% din totalul acestora potrivit CNAIR) au fost strânse cu mai mult simț de răspundere. Zece zile mai târziu de la acest incident au apărut însă probleme și la asfalt care începuse să se „încrețească” pe anumite segmente, ba de la căldură, ba de la unele vehicule cu tonaj peste cel admis. Experții au ironizat, evident, aceste motive arătând că o lucrare executată corect ar fi trebuit să reziste și la astfel de „intemperii”. Constructorul a refăcut, în toamna lui 2023, porțiunile de asfalt afectate.
Sursa foto Podul de la Brăila: Doina Taranu / facebook
În același timp, Webuild a reușit, în instanță, blocarea conturilor Metrorex ca urmare a unei datorii vechi de 13 ani. Webuild (fosta Astaldi) - liderul de asociere care a construit Magistrala 5, Drumul Taberei – ar avea de recuperat de la Metrorex 21 de milioane de euro. Compania de metrou din Capitală a contestat decizia obținută de Webuild și așteaptă un răspuns.
O filmare de acum două zile realizată de România Actualități surprinde amploarea dezastrului întâmplat pe Podul de la Brăila. Video mai jos