Încă o victorie importantă pentru România! Lucian Bode a pierdut definitiv în instanță procesul cu Universitatea Babeș-Bolyai a cărei comisie de etică stabilise că liberalul a plagiat masiv în lucrarea sa de doctorat / Precizările Emiliei Șercan


Încă o victorie importantă pentru România! Lucian Bode a pierdut definitiv în instanță procesul cu Universitatea Babeș-Bolyai a cărei comisie de etică stabilise că liberalul a plagiat masiv în lucrarea sa de doctorat / Precizările Emiliei Șercan

În timp ce se poza rânjind pe stadionul din Munchen, unde naționala de fotbal a României a învins, luni, Ucraina cu 3-0, fostul ministru de Interne liberal, controversatul Lucian Bode, pierdea, luni, definitiv în instanță și cel de-al doilea proces legat de controversata sa lucrare de doctorat plagiată.

Este vorba despre acțiunea formulată chiar de Bode împotriva Universității Babeș-Bolyai a cărei Comisie de etică stabilise, în 2022, că a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat, după cum dezvăluise anterior jurnalista de investigații Emilia Șercan. 

Ea a fost, de altfel, cea care a anunțat sentința de luni a instanței.

„Plagiatorul Lucian Bode a pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces prin care a încercat să scape de decizia de plagiat dată de Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) în ianuarie 2023.

Anul trecut, dr. Bode a dat în judecată UBB și a cerut anularea Hotărârii nr. 10 din 13.12.2022 a Comisiei de etică.

Prin Hotărârea nr. 10 din 13.12.2022 a Comisiei de etică, aceasta s-a autosesizat - după ce am publicat în premieră, în noiembrie 2022, probe care arătau că dr. Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat -, și prin care au fost cooptați în Comisia de analiză a tezei prof. Corneliu Bjola, de la Universitatea din Oxford, și prof. Alin Fumurescu, de la Universitatea din Houston.

Astăzi, Curtea de Apel Cluj i-a respins recursul lui dr. Bode, după ce acesta a pierdut și fondul procesului la Tribunalul Sălaj.

Dr. Bode a încercat mai întâi, printr-un alt proces, să suspende Hotărârea nr. 10 din 13.12.2022 de autosesizare și de cooptarea în Comisia de analiză a profesorilor Bjola și Fumurescu, însă și în acest proces a pierdut pe linie, atât la Tribunalul Sălaj, pe fond, cât și la Curtea de Apel Cluj, în recurs.

Dr. Bode a mai deschis un proces anul trecut și la Tribunalul București, în care de această dată a cerut anularea decizie de plagiat emisă de Comisia de etică a UBB. Acest proces a fost suspendat în mai 2024 în așteptarea deciziei de astăzi”, a scris Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook.

Context. Emilia Șercan preciza, în noiembrie 2022, că a analizat lucrarea de doctorat a ministrului de Interne pe atunci, Lucian Bode, concluzia sa fiind că acesta a plagiat cel puțin 18,5%, și nu 2,95% cât stabilise anterior Comisia de etică a UBB. Mai mult, politicianul ar fi folosit, pentru a ascunde furtul din lucrare - intitulată  „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI” și coordonată de însuși rectorul Academiei SRI, profesorul universitar Adrian Ivan, – „o combinație de tehnici de camuflare” menită să fenteze filtrul softurilor prin care sunt verificate lucrările doctorale. Imediat după aceste dezvăluiri, UBB anunța, printr-un comunicat de presă, că reia analiza, după ce „a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”. 

Comisia și-a revizuit apoi decizia anterioară, stabilind că Bode a plagiat minim 18,5% din lucrarea sa, decizie urmată de o acțiune în instanță a liberalului și de un atac masiv organizat și coordonat împotriva Emiliei Șercan în rețelele de socializare din partea PNL. 

Atacul a fost menționat și în raportul pe 2023 al Departamentului de stat al SUA privind situația drepturilor omului în România. 

Conform raportului Departamentului de Stat, „membrii PNL au fost instruiți să o atace pe Șercan” (care dezvăluise și plagiatul liderului liberal Nicolae Ciucă) și să insiste că aceasta are „o vendetă politică” și „intenții rele”. Această strategie a inclus și publicarea unor articole denigratoare pe Facebook și pe diverse site-uri de știri, cu suportul unei agenții de publicitate asociate PNL.

Platforma Misreport, menționată în documentul SUA, a analizat aceste postări și a constatat că au fost finanțate de agenția de publicitate, cunoscută pentru colaborările anterioare cu PNL în campanii electorale.

De asemenea, jurnalista a fost atacată public, iar rezultatele investigațiilor sale vehement contestate sau ironizate și de către alți susținători, apropiați sau membri proeminenți ai PNL, răsplătiți generos de partid cu sinecuri importante. Printre aceștia, istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS devenit vicepreședinte al Colegiului CNSAS, funcție similară unui secretar de stat cu toate avantajele aferente, istoricul Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României, Mihai Demetriade, cercetător CNSAS și cadru didactic la controversata Academie a SRI (alături de amicul și colegul Hodor) al cărei rector, Adrian Ivan, a coordonat lucrarea de doctorat plagiată a lui Lucian Bode, etc. 

CITEȘTE ȘI: Emilia Șercan îl spulberă pe Lucian Bode: „Dr. Bode a plagiat! Nu doar 2,95%, cât a stabilit Comisia de etică a UBB, ci cel puțin 18,5%” / Jurnalista dezvăluie care sunt cele patru tehnici de mascare a imposturii academice folosite de ministrul liberal în teza sa. Politicianul a plagiat până și ilustrațiile!

„Dr. Bode” recurge la stratagema murdară a premierului-„doctor” Ciucă, încercând să blocheze în instanță un previzibil verdict de plagiat / Procesul intentat Comisiei de etică a UBB a fost deschis la „Tribunalul Sălaj, în fieful său” / Dezvăluirile-bombă ale jurnalistei Emilia Șercan: „Tupeul și nesimțirea lui dr. Bode sunt revoltătoare!”

Emilia Șercan dezvăluie cine scrie, de fapt, tezele de doctorat ale politicienilor plagiatori. La dr. Lucian Bode a descoperit în primele 30 de pagini din lucrare un procent uriaș de plagiat / „Teza e foarte proastă, e foarte slabă

Ghici cine l-a apărat frenetic pe dr. Bode de detractori? Profesorii Mădălin Hodor și Mihai Demetriade de la Academia SRI, condusă de rectorul care a coordonat teza de doctorat a ministrului Lucian Bode

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.