Elveția reacționează virulent după condamnarea sa la CEDO pentru „inacțiune față de schimbările climatice” / Cel mai mare partid elvețian consideră decizia „scandaloasă” și „inacceptabilă”, arătând că judecătorii de la Strasbourg se transformă în „marionete ale activiștilor de mediu”


Elveția reacționează virulent după condamnarea sa la CEDO pentru „inacțiune față de schimbările climatice” / Cel mai mare partid elvețian consideră decizia „scandaloasă” și „inacceptabilă”, arătând că judecătorii de la Strasbourg se transformă în „marionete ale activiștilor de mediu”

Cel mai mare partid elveţian, Uniunea Democratică a Centrului (UDC), o formaţiune de dreapta, a cerut marţi ca Elveţia să se retragă din Consiliul Europei după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat această ţară alpină pentru inacţiune faţă de schimbările climatice.

Într-un comunicat emis după anunţarea hotărârii CEDO, UDC afirmă că aceasta este „inacceptabilă” şi „scandaloasă”.

„Judecătorii de la Strasbourg nici măcar nu au luat în considerare faptul că Elveţia este exemplară în materie de reducere a emisiilor de CO2. UDC condamnă cu fermitate această ingerinţă a unor judecători străini şi cere retragerea Elveţiei din Consiliul Europei', adaugă formaţiunea politică.

CEDO a condamnat marţi pentru prima dată un stat, în speţă Elveţia, pentru încălcarea Convenţiei Europene a drepturilor omului, dând câştig de cauză unei asociaţii de femei în vârstă, 'Vârstnicele pentru protejarea climei', care ataca inacţiunea statului în faţa schimbărilor climatice.

În Elveţia, Oficiul Federal al Justiţiei (OFJ), care reprezintă guvernul în faţa CEDO, a transmis că ia 'act de hotărârea Marii Camere'.

„Această hotărâre este definitivă. Ea va fi analizată cu autorităţile vizate, iar măsurile pe care Elveţia trebuie să le ia pe viitor vor fi examinate”, a indicat OFJ.

UDC consideră însă că, „prin verdictul lor de astăzi, judecătorii de la Strasbourg se transformă în marionete ale activiştilor şi şi-au pierdut acum definitiv credibilitatea”. „Ingerinţa lor insolentă în politica elveţiană este inacceptabilă pentru o ţară suverană', mai afirmă UDC.

„CEDO devine o Curte expansivă. Aceasta înseamnă că ea se amestecă tot mai mult în afaceri naţionale care nu erau pe ordinea de zi la momentul creării sale - sau, mai degrabă, la cel al aderării Elveţiei în 1963”, mai adaugă comunicatul UDC. Sursa: Agerpres.ro

Cauza Verein KlimaSeniorinnen Schweiz și alții împotriva Elveției se referă la o plângere a unei asociații elvețiene și a membrilor acesteia, un grup de femei în vârstă preocupate de consecințele încălzirii globale asupra condițiilor de viață și a sănătății lor, care reclama că autoritățile elvețiene nu fac suficient pentru atenuarea schimbărilor climatice. Detalii mai jos!

CONTEXT. Procesul a fost intentat de asociația „Bătrâni pentru protecția climei” („Verein KlimaSeniorinnen Schweiz”, foto sus), formată din peste 2.000 de femei cu vârsta medie de peste 70 de ani. 

Decizia CEDO ar putea avea un efect în Europa și în lume, setând un precedent important în condițiile creșterii numărului de cauze similare pe rolul instanțelor, în care se argumentează că încălzirea globală încalcă drepturile fundamentale ale omului, scrie Reuters.

Președinta CtEDO, Siofra O'Leary a spus că guvernul elvețian a încălcat dreptul la viață privată și familie, prin eșecul de a aplica suficiente politici care să atenueze efectele încălzirii globale.

„Asta include și eșecul de a cuantifica, prin intermediul unui „buget de carbon” sau alt instrument, limitele naționale pentru gazele cu efect de seră”, a spus O'Leary în sala de judecată.

Ea a notat că autoritățile elvețiene au eșuat și în ce privește atingerea țintelor anterioare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Mai exact, guvernul nu a pus în aplicare măsuri care să asigure realizarea acestui scop.

Curtea de la Strasbourg a stabilit în unanimitate că articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului cuprinde dreptul la o protecție efectivă din partea statului „împotriva efectelor negative grave ale schimbărilor climatice asupra vieții, sănătății, bunăstării și calității vieții".

Judecătorii au ordonat statului elvețian să plătească asociației „Bătrânii pentru protecția climei”, formată din 2.500 de femei, o sumă de 80.000 de euro în trei luni.

Mișcarea civică globală Avaaz a opinat că decizia celor 17 judecători ai Curții a deschis un nou capitol în litigiile climatice.

„Decizia pe cazul Elveției stabilește un precedent legal care va servi ca model pentru acționarea cu succes în judecată a propriului guvern din cauza eșecurilor climatice”, a spus Ruth Delaere, director de campanii juridice la Avaaz.

Decizia CEDO de a condamna Elveția nu este decât începutul litigiilor climatice, a opinat și militanta Greta Thunberg, aflată la Strasbourg marți dimineață, pentru a urmări decizia CEDO. „În întreaga lume, tot mai mulţi oameni îşi dau guvernele în judecată pentru a le trage la răspundere pentru acţiunile lor. În niciun caz nu trebuie să dăm înapoi, trebuie să luptăm şi mai mult, pentru că acesta este doar începutul", a precizat activista.

Cu toate acestea, Curtea a respins alte două cauze similare. Primul proces a fost deschis de un grup de șase tineri portughezi împotriva a 32 de guverne europene, iar al doilea, de un fost primar francez împotriva guvernului de la Paris.

Greta Thunberg și o reprezentată a KlimaSeniorinnen Schweiz

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.