Acuzație șocantă: foști milițieni și securiști au primit posturi de conducere în cadrul unor DGASPC-uri. Activistul Vișinel Bălan: „Unde există asemenea conducere, există probleme grave – abuzuri sexuale și fizice, trafic și alte infracțiuni”


Acuzație șocantă: foști milițieni și securiști au primit posturi de conducere în cadrul unor DGASPC-uri.  Activistul Vișinel Bălan: „Unde există asemenea conducere, există probleme grave – abuzuri sexuale și fizice, trafic și alte infracțiuni”

Vișinel Bălan, fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, demis din funcție recent printr-o decizie fără explicație în mandatul de la Ministerul Familiei al Gabrielei Firea, scrie pe portalul presshub.ro că în fruntea multor D.G.A.S.P.C.-uri (Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului care sunt subordonate consiliilor județene sau locale în cazul sectoarelor din București, instituții renumite pentru că sunt folosite de partidele ajunse la putere pentru plasarea cadrelor) se află „persoane care anterior ocupau poziții în cadrul Ministerului de Interne”. 

„Alții beneficiază de pensii speciale în plus față de salarii, iar unde există asemenea conducere, există probleme grave – abuzuri sexuale și fizice, trafic și alte infracțiuni. Astfel, dacă scopul acestor instituții este protecția copiilor, evident că cele mai multe DGASPC-uri au eșuat.

Într-un sistem a cărui misiune este protejarea celor mai vulnerabile segmente ale societății noastre, copiii, aceste descoperiri sunt mai mult decât alarmante”, mai scrie Vișinel Bălan, el însuși provenind din rândul copiilor instituționalizați și ajuns în ultimii anii una dintre cele mai sonore și mai respectate voci pentru apărarea drepturilor minorilor aflațî în grija statului.

„Am întrebat toate direcțiile de protecția copilului (DGASPC) care este numărul șefilor din cadrul instituției care au activat anterior la Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI ), serviciul secret al Ministerului de Interne. Dar și câți dintre aceștia beneficiază de pensie specială cumulată cu salariul.

Răspunsurile n-au întârziat să apară, având în vedere că dețineam informații despre anumite DGASPC-uri ce au fost acaparate de un leadership ce pute a securitate.

Nu mă deranjează, atât timp cât aceștia au o misiune, iar misiunea acestora este să protejeze copiii.

La prima vedere, răspunsurile par doar niște scuze juridice elaborate, dar din interior am înțeles că erau multe adevăruri nespuse.

La vârful acestei piramide de putere, am descoperit o împletire de interese ce aducea mai mult daună decât ajutor copiilor.

Una peste alta, rezultatele cercetării nu sunt deloc îmbucurătoare. Majoritatea D.G.A.S.P.C.-urilor refuză să ofere informații, citând motive juridice pentru a ascunde adevărul”, mai arată Bălan într-o analiză publicată de presshub.ro, invocând doar situația recentă de la DGASPC Brașov unde după o serie de abuzuri descoperite de Natalia Intotero cu sprijinul celor de la Asociația ASUM, băiatul care a trecut și pe la doi și un sfert nu mai e la conducere”. 

Vișinel Bălan are 36 de ani și a fost abandonat la vârsta de două luni, fiind al treisprezecelea copil al unei familii din Bacău. El a trecut prin mai multe centre de plasament şi nu şi-a cunoscut familia până la vârsta de 11 ani. 

În 2014, Vișinel Bălan a fost subiectul unui amplu articol în The Guardian, intitulat „Copiii lui Ceauşescu” și care vorbește despre orfelinatele groazei din vremea dictaturii comuniste

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.