Prețul gazelor a crescut masiv în ultimele două zile. Care e nivelul creșterii și ce efect va avea asupra economiei europene, în contextul scăderii livrărilor de gaze din Rusia


  • ACP
  • Jul 26, 2022 17:00
  • 882
Prețul gazelor a crescut masiv în ultimele două zile. Care e nivelul creșterii și ce efect va avea asupra economiei europene, în contextul scăderii livrărilor de gaze din Rusia

În timp ce Comisia Europeană are de făcut față refuzului țărilor care nu vor să facă economia pe care organismul european a recomandat-o privind gazele naturale, fiind vorba despre Spania, Polonia, Portugalia, Cipru, Malta și Grecia, prețurile acestui combustibil au sărit cu 17% numai în ultimele două zile, după ce a fost anunțată reducerea livrărilor de gaze de către reprezentanții Gazprom. 

Conducerea companiei ruse a declarat luni că fluxul de gaze livrat prin conducta Nord Stream 1 va scădea la 20% din capacitate, după ce a fost deja redus până acum la 40% din nivelurile normale.  

Gazprom a spus că reduce în continuare livrările din cauza problemelor de întreținere a unei turbine foarte importante pentru funcționarea conductei Nord Stream 1, care trimite gaz din Rusia în Germania, dar liderii europeni spun că reducerea s-ar datora mai mult faptului că Rusia folosește gazele naturale ca armă politică.  

Analiștii Goldman Sachs, conduși de Samantha Dart, spun că se așteaptă ca fluxurile să revină cu până la 40% din nivelurile normale odată ce o altă turbină va fi trimisă, după ce vor fi rezolvate problemele legate de sancțiunile care privesc livrarea acestei piese foarte importante din sistemul de transmitere a gazelor. 

Cu toate acestea ei au spus că "incertitudinea aprovizionării din Rusia rămâne ridicată", iar asta face ca economia europeană să fie din ce în ce mai fragilă în fața acestei incertitudini.   

Analiștii de la Deutsche Bank spun că se așteaptă ca recesiunea să înceapă in Europa anul acesta, iar economiștii de la Credit Suisse și-au redus marți previziunile de creștere pentru zona euro, spunând că acum se așteaptă ca produsul intern brut al blocului să scadă abia din 2023. Economiștii băncii Credit Suisse, conduși de Veronika Roharova, au spus că se așteaptă ca "cele mai mari contracții să fie în Germania și Italia – adică țări cu sectoare de producție mari, care depind foarte mult de gazul rusesc". Este oricum greu de făcut acum vreo predicție pozitivă, în condițiile în care prețurile gazelor naturale europene au ajuns să fie cu peste 700% față de prețurile de acum un an, la această dată. (sursa: Markets Insider)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.